Yaz aylarının getirdiği sıcaklıklar bitti. Sonbahar mevsimi geldi. Genellikle mevsim geçişlerinde saçlar daha çok yıpranır. Bu sebeple saç bakımına mevsim geçişlerinde daha çok önem vermek gerekir.
Havada yükselen nem ve uygun saç bakımı yapılmaması sebebiyle kuruyan saçları yeniden onarmanın yolları var. Mevsim geçişlerinden sonra yaşanan değişimlerden dolayı saçlar cansızlaşır ve kurur. Yıpranan saçları onarmak için ne kullanmak gerekir, nelerden uzak durmak gerekir, alışkanlıklar ne olmalı tüm bu soruların cevaplarını Moda Kuaför Salonunun sahibi Ali Külte’ye sorduk. 1991 yılından itibaren Kuaför olarak mesleğin içinde olduğunu belirten Külte 2002 de kendi dükkanını açarak hizmet vermeye devam etmiş. Eşi Melek Külte ile beraber işlettikleri salonda saç bakım, boya kesim ve fön, kaş, bıyık, ağda, gelin saçı ve türban yapımı, profesyonel makyaj olmak üzere her türlü işlem yapılabilmektedir.
‘SAÇTA EKSİK OLAN KERATİN TAMAMLANMALI’
Artık yaz döneminin geride kaldığını belirten Külte her mevsim bitiminde sıcaktan soğuktan güneşten denizden yağışlardan saçların etkilendiğini söyledi. Kadınların saç bakımından ödün vermediklerini belirten Külte şu ifadelere yer verdi: “Şimdi saçlar çok yıpranmış vaziyette. Ben düzleştirici gibi pres ısı verenlere karşıyım. Boya, açıcı, fön, düzleştirici ve dış faktörlere bağlı olarak saçlarda zamanla yıpranmalar meydana gelir. Yıpranan saçlar mat, cansız ve kötü görünür ayrıca şekil almaz. Bunun nedeni ise saçtaki keratinin azalmasıdır. Yıprananmış saçların eski haline dönmesi için yapılan işleme saç botoksu denilir. Keratin Botoks ve brezilya fönleri ile tabiî ki iyi ürünlerle hem saçın nemini kazandırabilir hem de saça daha parlak ve canlılık getirilebilir. Saçın yapısı yüzde 70 keratin yüzde 30 sudan oluşur. Biz Keratin Botoks ile saçta eksik olan keratini tamamlarız. Saçı daha sağlıklı bir hale getirerek hacim, parlaklık ve yumuşaklık kazandırılır” şeklinde konuştu.
‘İYİ ÜRÜN İYİ SONUÇ VERİR’
Külte, “Saçlar çoğu zaman dış faktörler ve gün içerisindeki maruz kalınan hava koşulları ve uygulanan fön düzleştirici ile yıpranma ile karşı karşıya kalır. Saç aynı zamanda ultraviyole ışın, parafin ve tuz içeren şampuanlardan dolayı da yıpranır. Keratin içerisindeki proteinlerin sülfür bağlarıyla birleşmesiyle oluşan saç, ısı etkisi ile sülfür bağlarının kopmasıyla düz hale gelir. Saça yapılan sıcak işlemler saçın yıpranmasına yol açar. Düzleştirme, fön gibi işlemlerin sık yapılması saçın sıcağa karşı direncinin azalmasına ve zamanla saçta kopma ve kırılmalara yol açmasına sebep olur. Zaman geçtikçe de saç artık şekillendirme yapmadan doğal haliyle şekil verilemez hale gelir. Bu nedenle de saçınıza gereken desteği vermeniz önemlidir. Saçtaki yıpranmaları ortadan kaldırmak için saçlara keratin yüklemesi yapılması gerekir. Bu etkileri ortadan kaldırmak için de profesyonel şampuanlar kullanılmalıdır. İyi bir ürün iyi bir netice verir” dedi.
‘SAÇLARINIZ ISLAKKEN TARAMAYIN’
Saçların daha az hasar görmesi için yapılması gerekenleri anlatan Külte şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle saçlarımızı ısıdan korumalıyız. İki günde bir saçımızı yıkayabiliriz. Sadece saç, çok ıslakken taranmamalıdır. Hafif nemliyken yani havluyla fazla suyu alınıp bekletilmiş saç taranmalıdır. Zaten çok ıslak saç kopmaya mahkûmdur, kopar. Özellikle bayanlarda saç dönemsel olarak dökülüp çıkmaya neden olur. Çok ıslak saç taranırsa çıkan o saçlar kopmaya neden olur. Islak saç çok dirençsizdir. Hafif nemli saç daha dirençli ve güçlüdür.”
‘MOR ŞAMPUAN KULLANABİLİRLER’
“Boyalı saçlar için iyi bir şampuan ve iyi bir maske kullanmak lazım” diyen Külte, saç rengini korumanın öneminden bahsederek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Rengi koruyabilecek, rengi bozmayacak maske tercih etmeliler. Mor şampuan kullanabilirler ama genelde ben gri saçlarda öneriyorum. Mor şampuanda renk pigmenti olduğu için biraz saçı kurutabilir. Çok sık değil ama 2 haftada bir kullanılabilir. Saç kremi kullanmak çok önemli. Saç kremini diplere uygulamadığınız sürece iyi bir netice alırsınız. Kremden daha çok saç maskelerini tercih edebilirler. En az 5-10 dakika bekletilerek kullanılan maskeler daha fayda sağlayacaktır.” Yurdanur MERGEN (ÖZEL)