Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toplumun yarısı şeker hastası olduğunu bilmiyor

İl Sağlık Müdürü Korkmaz,

İl Sağlık Müdürü Korkmaz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabet hastası olan her 2 kişiden 1’i bunun farkında olmadığını belirterek, risk taşıyanlar ve aşırı kilo alma ve verme, çok susama çabuk acıkma ve halsizlik şikâyeti olan kişilerin kan şekeri ölçümü yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

 

 

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabet hastası olan her 2 kişiden 1’i bunun farkında olmadığını belirtti. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından her yıl Kasım ayının 14’ünde diyabet hastalığına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler yapıldığını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Korkmaz, 2021-2023 Dünya Diyabet Günü temasını ‘Diyabet Bakımına Erişim’ olarak ilan edildiğini belirtti. Sağlıklı yaşam için erken teşhis ve diyabet eğitiminin önemli olduğunu belirterek, düzenli bir hayat sürmek için diyete dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Korkmaz, diyabet hastalığından korunmak için farkındalığın küçük yaşlardan itibaren başlatılması gerektiğini kaydederek, “Çocuklarımıza doğru beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmalı; bunun için de onlara örnek teşkil edecek bir yaşantı sürdürülmelidir” ifadesini kullandı.

ERKEN TEŞHİS VE DİYABET EĞİTİMİ ÖNEMLİDİR

İl Sağlık Müdürü Korkmaz, yaptığı açıklama şöyle: “Diyabet (DiabetesMellitus), insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da azlığından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalık vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozar ve kandaki glikoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olur. Sağlıklı bir yaşam için erken teşhis ve diyabet eğitimi önemlidir. Diyabetli bir hastanın iyi bir diyabet eğitimi ile ve gerekenlere dikkat ederek standartları yüksek bir yaşam sürmemesi için bir sebep yoktur. Sağlıklı ve düzenli beslenme ile üstesinden gelinebilecek en basit hastalıklardan biri olan diyabette;  düzenli bir hayat sürmek ve yediklerimize gerçek anlamda içerik bakımından dikkat etmek esastır. Özellikle çocuklarımıza doğru beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmalı; bunun için de onlara örnek teşkil edecek bir yaşantı sürdürülmelidir.

ŞEKER HASTALARIMIZI KURUM VE KURULUŞLARIMIZA DAVET EDİYORUM

Risk taşıyanlar ve aşırı kilo alma ve verme, çok susama çabuk acıkma ve halsizlik şikâyeti olan kişilerin kan şekeri ölçümünü yaptırarak teşhis ve tedavi yolunda ilk adımı atmaları gerekmektedir. Unutmamalıyız ki bu hastalığa yakalanan kişiler tedaviye önem verdikleri takdirde uzun bir ömür sürebilmekte, aksi takdirde diyabet; kalp, böbrek, göz vb. pek çok organının büyük tahribata uğramasına sebep olmaktadır.

Diyabetli bireyler, durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyar. Dünya çapında özellikle az gelişmiş ülkelerde, milyonlarca diyabetli birey diyabet bakımına erişememektedir.

Sağlığımıza gerekli önemi gösterelim, kendimizi, ailemizi ve sevdiklerimizi hastalıklarla uğraşmak ve buna üzülmek zorunda bırakmayalım. Bütün kilolu bireyleri ve şeker hastalarını ‘sağlıklı bir hayat’ için kurum ve kuruluşlarımıza davet ediyorum.” Haber Merkezi