Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi’nden (KETEM) Dr. Belgin Abacı ve Dr. Sultan Çengelci Nazik Gün FM’e konuk olarak rahim ağzı kanseriyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Abacı, “Rahim ağzı kanserin taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür” dedi.
Rahim ağzı kanserinin belirtilerinden söz eden Dr. Belgin Abacı, “Cinsel ilişki sırasında ağrı, sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı, yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık, artan ve bazen pis kokulu olan vajinal akıntı, tek ya da iki bacakta şişlik ve idrar yaparken ağrı rahim ağzı kanserinin belirtileri olarak sıralanabilir. Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV enfeksiyonu nedeniyledir. HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir ” diye konuştu.
“Erken teşhis çok önemli”
“Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır” diyen Dr. Sultan Çengelci Nazik, “Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir. Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir. Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak KETEM, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır” şeklinde değerlendirmede bulundu. Haber Merkezi