Doğanın tarihle kucaklaştığı, mitlerin geleneğe dönüştüğü, coğrafyanın mimariyi yarattığı özel bir bölge… Geniş Frigya coğrafyasının en özgün yeri dağlık Frigya, binlerce yıllık gizemini, el değmemiş doğası sizleri çağırıyor.
Eski Tunç döneminden başlayarak Milattan Önce (MÖ) 3000-2000 yıllarını kapsayan ve günümüze kadar hüküm süren uygarlıklar içerisinde Hititler MÖ 1700’den başlayarak 500 yıl süren egemenliklerinin ardından MÖ 1200 yıllarında parçalandıkları sırada, Anadolu’ya batıdan gelen ve sonradan adlarına Frig denilen bir kavim göçü başlamıştır. Frigler ayrı ve özgün bir yere sahiptir. Efsanevi Kral Midas, hayvan masallarıyla ünlü Ezop ve flütüyle Frig dağlarında çala-oynaya dolaşan yarı insan-yarı keçi Marsiyas’ın hikâyelerini koynunda sakladığı köklü tarihin binlerce yıllık tarih göçlerle oluşmuştur.
SİZ BU TARİHİN BİR PARÇASI OLMAYA DAVET EDİYOR
Bu göçler sırasında Anadolu, 400 yıl süren karanlık bir dönemin ardından M.Ö. 8. yüzyılın II. yarısında (M.Ö. 750) Friglerin siyasi üstünlük elde etmeleri ile aydınlanmış ve Frigler efsanevi kralları Midas döneminde güçlü bir devlet konumuna gelmişlerdir. Gizemini daha ilk bakışta hissettiren Frigya’nın sahip olduğu şifalı sular, volkanik kaya yapısıyla dikkat çeken bölge, kutsal mekânları ve ticaret yolları üzerindeki konumu nedeniyle Friglerden sonra Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan kendine özgü mistik ve dingin atmosferiyle ziyaretçilerini mitolojik anlatıların bir parçası olmaya davet ediyor.
BÖLGEDE BİN YIL FRİG DİLİ KONUŞULMUŞTUR
Afyonkarahisar bölgesi de Friglerle bu dönemde tanışmış olmalıdır. Hititler gibi Anadolululaşan ve Afyonkarahisar-Eskişehir-Kütahya illerinin birleştiği bölgede özgün bir kültür oluşturan Frigler bu bölgede kült mezar ve mezar anıtları biçiminde, büyük boy kaya blokları üzerine işlenmiş Ana Tanrıça Kübele kültüne ait tapınak cepheleri ile yine Ana Tanrıça Kübele kültüne ait aslan kabartmalarıyla dünyanın en ilginç ve en değerli eserlerinin yaratılmasını sağlamışlardır. Özellikle Afyonkarahisar’ın kuzeyinde bulunan Göynüş Vadisi ve Döğer Bölgesi’nde bulunan Aslantaş, Yılantaş, Matlaş, Kapıkaya I ve Kapıkaya II gibi dünyada eşi bulunmayan Frig Kaya Anıtları bunların başlıcalarıdır. FriglerM.Ö. 6. yüzyıl sonlarından itibaren siyasi üstünlüğü yitirmiş olmalarına rağmen Afyonkarahisar ve çevresinde Frig kültürü, dini, mitolojisi yüzlerce yıl daha devam etmiş, bölgede bin yıl Frig dili konuşulmuştur.
YER ALTI YERLEŞİMLERİ MEYDANA GETİRİLMİŞTİR
Dünyada eşi bulunmayan kaya anıtlarını yapan Friglerin ardından bölgede hüküm süren Roma ve Bizans dönemlerinde de Şifalı Frigya topraklarında tüf kaya kütleleri insan eliyle oyularak, günümüze kadar ulaşan Metropolis, Bin İnler, İnpazarcık, Ornaş gibi yerleşim birimleri, Avdalaz, Demirli, Bayramaliler, Asar Kale gibi savunma mekânları, Selimiye, Alanören, Devrent, Elicek gibi mezar odaları, Kırkinler gibi dini mekânlar, Yedikapılar gibi yer altı yerleşimleri meydana getirilmiştir. Haber Merkezi