Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFLİDAŞ’ın ikinci etabı hizmete girdi

Ayon Ticaret Borsası’nın Dinar ilçesinde bulunan lisanslı depoculuk tesisinin 30 bin tondan 57 bin 200 tona çıkartılan ikinci etabı dün düzenlenen görkemli törenle hizmete girdi. Açılışta konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Mehmet Mühsürler’in başkanı olduğu Afyon Ticaret Borsası’nın Uluslararası Akreditasyon Kurumu tarafından verilen 5 yıldızlı akredite bir borsa olduğuna vurgu yaptı

Ayon Ticaret Borsası’nın Dinar

Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nın iştiraki Afyon Lisanslı Depoculuk AŞ’nin (AFLİDAŞ) Dinar ilçesinde bulunan lisanslı depoculuk tesisinin 30 bin tondan 57 bin 200 tona çıkartılan ikinci etabı, dün hizmete girdi. 27 bin 200 tonluk kapasite artışı yapılmasıyla düzenlenen açılış törenine Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, İyi Parti Afyon Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Dünya Odalar Federasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı RifatHisarcıklıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, ATB Meclis Başkanı Ali Rıza Gürakar, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten ve iş dünyasından birçok önemli isim katıldı.

MÜHÜRLER: ÜRETMELİYİZ VE DEPOLAMALIYIZ

Açılışta ilk konuşmayı yapan ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, pandemi ve ardından başlayan Rusya-Ukrayna Savaşının tarımsal ürünlerde yeterli stok bulundurma ve gıda güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, “Bu kapsamda Türkiye olarak stratejik öneme sahip hububat, bakliyat ve yavru tohumlar üretimini arttırmalıyız” uyarısında bulundu. “Olağanüstü durumlar için yeterli stok taşımamız gerektiğine inanıyorum. Üretmeliyiz ve depolamalıyız” diyen Başkan Mühsürler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizlerin nasıl bizim yanımız da olduğunuzu biliyorsak bizler de lisanlı depo işletmecileri olarak her zaman devletimizin, sanayicimizin ve çiftçimizin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Lisanlı depoları geliştirme adımlarınız sayesinde bugün ülkemizde faaliyette olan lisanslı depo kapasitesi 10 milyon tonu aşmıştır. 2020 yılında Afyonkarahisar Ticaret Borsasına bu alan elini taşın altına koymuştur. 2024 yılında koymaya da devam etmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisimiz Genel Müdürümüz bize orayı verirse Çay Belediye Başkanımız da bizlere müsaade ederse 1 yıl içerisinde oraya da 20 bin tonluk depoyu açma sözü veriyoruz. Lisanslı depoculuk sisteminde ürün kalitesinin analizinde belirleyici olan yetkili sınıflandırıcı laboratuarın biriside Afyonkarahisar Ticaret Borsa’mıza aittir. Yetkili sınıflandırma laboratuar olarak 4 ilde 9 şubede hizmet vermekteyiz.”

Dünya Odalar Federasyonu ve TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu ise konuşmasında, “İstiklal harbinde Zaferin müjdesinin geldiği, Batı Anadolu’nun kavşak merkezi Afyonkarahisar’da Ticaret Borsamızın şehrimize kazandırdığı bu lisanlı depo vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan büyük bir şeref duyuyorum” şeklinde başladığı sözlerine şöyle devam etti: “Lisanslı depoculuk hem üreticimizin kazancını artıran hem sanayicimizde kolaylık sağlayan lisanslı depoculuk Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) girişimi ile başladı. 2005 yılında bugün ki lisanlı depoculuk sisteminin temelini oluşturan kanun TOBB katkılarıyla hazırlandı. Özel sektöre lisanlı depoculuğu teşvik etmek üzere 2010 yılında ülkemizin tarım sektöründeki lider kurumu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile birlikte LİDAŞ’ı kurduk. 5 sene boyunca kimse kurmayınca mecburen biz kurduk.

AFYON TİCARET BORSASI 5 YILDIZLI BİR BORSADIR

Kuruluşu gerçekleştirdikten sonra da özel sektör arkamızdan geldi. Böylelikle ülkemizdeki depo kapasitesi tam 10 milyon tona ulaştı. Ticaret Borsalarımız ellerini taşın altına koydu. Elektronik satış salonları, laboratuarları, Canlı Hayvan Borsaları, lisanslı depolarıyla Ticaret Odalarımız tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesini sağladı. Bu anlamda öncü kurumlardan biride Afyonkarahisar Ticaret Borsamız. Hem LİDAŞ’ın hem de Türkiye’de ilk ve tek ürün ihtisas borsası olan Türkiye Ürün ve İhtisas Borsası’nın (TÜRİB)in kurucu ortağı olmuştur. Ticaret borsamızın bünyesinde faaliyete geçen laboratuarla üreticimize hızlı ve kaliteli bir hizmet sunulmuştur. Borsamız kurduğu akademi ile de Afyonkarahisarlı müteşebbislerimize geleceği hazırlamaktadır. Borsamız aynı zamanda akredite borsadır yani 5 yıldızlı bir borsadır. Bu 5 yıldızı biz vermiyoruz, Uluslararası Akreditasyon Kurumu tarafından veriliyor. Lisanslı depomuzun Afyonkarahisar’ımıza bereket getirmesini diliyorum hayırlı olsun.

TMO GENEL MÜDÜRÜ GÜLDAL: DEPOLARDAKİ ÜRÜNLER MİLLİ SERVETTİR

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ise “Ticaret Borsalarının yaptığı lisanlı depolardan çok memnunuz. İnşallah bütün borsalarımız Türkiye genelinde lisanlı depo yatırımlarına şuana kadar gayet iyi yatırım yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Gözümüz asla arkada değil, depolarımız son derece emniyetli ve modern. Depolardaki ürünler milli servettir en iyi şekilde korunması lazım. Yapılan bütün çalışmalar için teşekkür ediyorum. Bu vesile ile buradaki yatırımın Dinar’a, Afyonkarahisar’a, ülkemize ve üretici arkadaşlarımıza yararlı olmasını faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi. AK Parti milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven ile İyi Parti Afyon Milletvekili Hakan Şeref Olgun da lisanlı depoculuğun önemine vurgu yaptılar.

YİĞİTBAŞI: ÜLKE GENELİNDE 290 ŞİRKET 16, 8 MİLYON TON İÇİN LİSANLI DEPOCULUK İZNİ ALDI

Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’dan önce söz alan konuşmasına, lisanlı depoculuğun tanımını yaparak başladı ve şunları aktardı: “Lisanlı depoculuk tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, ürünlerin depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak, ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar uzmanlar tarafından saptanmasını sağlamak, ürünlerin mülkiyetini temsil eden ve finansmanını, satışını, teslimini sağlayan ürün senedi çıkartmak ve standartları belirlenmiş tarım ürünlerinin ticaretini geliştirmek üzere geliştirilen bir sistem. Ülke genelinde devletimizin destek ve teşvikleriyle bugün itibariyle 290 şirketin 16, 8 milyon ton için lisanlı depoculuk faaliyetlerinde bulunmak amacıyla Ticaret Bakanlığından izin aldığını belirtmek istiyorum.

DEPOLAR SAYESİNDE PİYASALARDA ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK SAĞLANIYOR

Bu sistem sayesinde çiftçilerimiz lisanslı depoya teslim ettiği ürün karşılığında aldıkları ürün senedi ile ürün borsasında elektronik ortamda mahsulünü daha geniş bir yelpazede çok sayıda alıcıya ulaştırabilmektedir. Lisanlı depoya koyduğu ürünlerini teminat göstererek yine uygun koşullarda kredi kullanabilmektedir. Lisanlı depoculuk sisteminin üretici yanında aynı zamanda sanayicilerinde çok büyük avantajları var. Sanayici ihtiyaç duyduğu miktarda tür ve kaliteli hammaddeyi güvenilir bir şekilde lisanlı depolardan kısa sürede temin edebilmekte. Böylelikle sanayicilerimiz depo ve nakliye masraflarını da azaltmış olmaktadır. Bu sistem sayesinde piyasalarda öngörülebilirlikte sağlandığından sanayici planlamasını çok daha doğru bir şekilde yapabilecektir inşallah. Lisanslı depoculukla çiftçilerimiz ürününü kalitesi bozulmadan koruyabilecek, istediği zamanda elindeki sertifika imkanıyla satışını da yapabilecek. Tüm bu saydığımız sebeplerden dolayı şuanda açılışını gerçekleştirdiğimiz sizlerle birlikte olduğumuz bu tesis şehrimize çiftçilerimize ve aynı zamanda komşu şehirlere ve tüm ülkeye çok büyük kazanımlar getirecektir. Herkese hayırlı olmasını diliyorum.”