Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ)Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Komisyonu üyeleri Öğr. Gör. Ömer Faruk Akbulut ile Öğr. Gör. Beyza Yavuz tarafından 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde üniversite tercihi yapacak adaylara tavsiyelerde bulunuldu, adayların hedefleri ve bireysel özellikleriyle uyumlu tercihlerde bulunmasının önemine dikkat çekildi. Öğr. Gör. Ömer Faruk Akbulut, üniversite tercihi yapan adayların bireysel özellikleriyle mesleklerin gereklilikleri arasında bir eşleştirme yapmalarının önemine dikkat çekti. Bu süreçte adayların öncelikle yeteneklerini, ilgilerini ve kişilik özelliklerini doğru tanımlamaları ve tercih yapmayı düşündükleri bölümlerden mezun olduktan sonra mensubu olacakları mesleklerin hangi niteliklere sahip olduğunu derinlemesine araştırmaları gerektiğini söyledi.Öğr. Gör. Ömer Faruk Akbulut şöyle konuştu: “Meslek seçimi hayatımızda aldığımız önemli kararlardan biridir çünkü yaşamımızın neredeyse üçte birini bir meslekte geçirmekteyiz. Dolayısıyla üretebileceğiniz, katkı sunabileceğiniz ve bunları yaparken mutlu olabileceğiniz programları tercih listesine eklemeniz önemlidir. Unutmayın ki ruh sağlığınızın önemli göstergelerinden biri mesleğinizden aldığınız doyumdur.”
AFSÜ, SAĞLIK EĞİTİMİNDE ÖNE ÇIKIYOR
Özellikle sağlık alanındaki programları tercih etmeyi düşünen adayların tercih yapmayı düşündükleri üniversitenin akademik kadrosu, müfredatı, eğitim yaklaşımı, sağlık programlarını önceliklendirme durumu, uygulama/staj imkânları ve mezunlarının istihdamı gibi detayları dikkatlice araştırarak tercih listesi oluşturmaları gerektiğini belirten Öğr. Gör. Akbulut, bu anlamda Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin (AFSÜ) sağlık temalı bir üniversite olması ve uygulama/staj imkânlarının gelişmişliği bakımından öne çıktığını söyledi.
Öğr. Gör. Akbulut, AFSÜ öğrencilerinin mezun olduktan sonra ortalama 63 gün içinde iş bulabilmelerinin önemli bir gösterge olduğunu söyleyerek ayrıntılı bilgi almak isteyen adaylara https://aday.afsu.edu.tr sitesini ziyaret etmelerini önerdi.
TERCİH YAPMAK ZORLAYICI VE KAFA KARIŞTIRICI
Öğr. Gör. Beyza Yavuz da üniversite tercihi yapmanın kafa karıştırıcı ve zorlayıcı bir süreç olabileceğini hatırlatarak, eğitim hayatının bu kritik aşamasında kişisel ilgi alanları, yetenekler ve kariyer hedefleri arasında denge kurmanın zorluğuna dikkat çekti. Bilgi ve seçeneklerin bolluğunun, doğru üniversite ve bölümü seçmeyi karmaşık hâle getirebileceğini vurgulayan Öğr. Gör. Yavuz, toplumun ve ailenin beklentilerin bu süreci daha da zorlaştırabileceğini ifade etti.Bu zorluklar nedeniyle, üniversite tercihi yaparken dikkatli bir değerlendirme ve kapsamlı bir araştırma yapmanın önemine işaret eden Öğr. Gör. Yavuz, tercih yapacak adayların destek alabileceği yerlerden birinin Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından faaliyete sunulan Danışmanlık Bilgi Sistemi (DABİS) olduğunu ifade etti. Adayların, ‘Öğrenci /Mezun Kaydı’ sekmesinden DABİS’e kaydolarak‘Öğrenci Kodu’ edinip, bu kod ile Türkiye’nin her yerinden DABİS’e kayıtlı danışmanlara ulaşarak kariyer danışmanlığı hizmeti alabileceklerini söyledi.Öğr. Gör. Yavuz, bu platformdaki verilere göre AFSÜ lisans programlarının ilk altı ay içinde iş bulma oranlarının yüzde 60 civarında olduğunu belirtti.