Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Afyonkarahisar peyzaj konusunda çok şanslı’

Peyzaj işletmecisi Ahmet Keskin, ulaşım açısından kavşak noktasında bulunan Afyonkarahisar’ın

Peyzaj işletmecisi Ahmet Keskin, ulaşım açısından kavşak noktasında bulunan Afyonkarahisar’ın peyzaj konusunda şanslı illerden birisi olduğunu söyledi. Keskin, “Bizde ihtiyaç olan her çeşit bitkiyi bulmak mümkündür. Bizim fiyatlarımız büyük şehirlere göre biraz daha ekonomik olduğu için diğer şehirlere de hizmet vererek Afyonkarahisar’ın ekonomisine katkıda bulunuyoruz” dedi.

Köy hayatından uzak yaşayan insanların bitkilere olan hayranlığı ve doğanın sunduğu huzuru bitkilerle ilgilenerek onları yetiştirmeye çalışan insanlar sayesinde ayrı bir sektör olarak başlayan peyzaj işine ilgi günden güne artıyor.  Özellikle geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan pandemiyle birlikte insanların kalabalık yerlerden uzak durmaya çalışması da sektörün gelişmesine katkıda bulundu. O süreçte eve kapanmak zorunda kalan insanlar kendilerini bitki yetiştirmeye verdi. Ayrıca kurumlar tarafından caddelerde yapılan peyzaj çalışmaları ile özellikle vatandaşların yaşadıkları alanlara değişik türde peyzaj çalışmaları yapmaları sektörü olumlu etkiledi. Ayrıca evlerin içinde özellikle kadınlar tarafından yetiştirilen küçük bitkilere ise ilgi daha fazla oldu. İnsanların yaşadıkları alanları daha keyifli bir mekana dönüştürmek için uğraşmaları ise hem doğaya katkıda bulunuyor hem de insanlara ayrı bir huzur vermeye başladı. Köy hayatından uzakta şehirde yaşayan kişiler doğadan uzaklaştığı bir zamanda yaşam alanlarına değer katmak için peyzajcıların yolunu tutuyor. Özellikle son yıllarda pandemi, deprem ve çevresel konular sebebiyle insanlar doğa ile uyumlu olarak tasarlanmış yapılarda yaşamayı tercih etmeye başlayınca peyzaja olan ihtiyacı artırdı. Afyonkarahisar’da peyzaj sektörüne yönelik işletmelerin çoğunluğu Çakır Mahallesinde hizmet veriyor. peyzaj işine el atan ilk işletmecilerden birisi olan Ahmet Keskin, peyzaj sektörü konusunda Afyonşehir’e özel açıklamalarda bulundu.

‘AFYON’DA YETİŞEBİLECEK BÜTÜN BİTKİLERİMİZ MEVCUTTUR’ 

Sadece bitki çeşitleri değil ihtiyaç olan birçok ürününde satışını yaptıklarını anlatan Keskin, müşterilerin yapılacak işe göre alışveriş yaptıklarını anlattı. Keskin “Sadece bitkiyle değil toprağı, saksısı yani bu işte ne gerekli ise A’dan Z’ye kadar ortalama hepsi mevcuttur bizde.  Özellikle şu pandemiden dolayı iş yoğunluğumuz ileri seviyede arttı. Biz burada sattığımız bitkileri bazı kesimlere yetiştirebildiklerimizi burada yetiştiremediklerimizi genelde dışarıdan getirtiyoruz. Bizi tercih eden müşteriler sadece Afyon ile sınırlı değil İstanbul ve Ankara’dan bile müşterimiz var.  Antalya’dan bize bitki gelir Antalya’ya geri gider. O şekilde bir sistemimiz var Afyon merkez olduğu için.  Müşterilerimiz yapılacak kesime göre alışveriş yapıyor.  İşe göre alınacak bitki değişir.  Bizde sadece bu iş değil peyzaj da yaparız alt sulamasından başlar, çimlendirmesi yeşillendirmesi şelalesi bu işte aklınıza ne geliyorsa bizde Türkiye’de tek diyebilirim böyle bir yer.  Bazı yerlerde böyle işletmelere giderse sadece tek kesim çalışırlar ama bizde A’dan Z’ye kadar 100 gram da olsa içinde burada her çeşit mevcuttur. Müşterilerimiz açısından baktığımızda daha çok kadınlar alışveriş yapıyor. Bizimki bayan işidir, genelde bayanlar bitki alır.  Ama tabii ki sadece bayanla bitmiyor bunun peyzaj kısmı olduğu için erkekler de alışverişe geliyor.”

‘FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR’

Pandemi sürecinde başlayan bitki fiyat artışlarının dövizin yükselmesine bağlı olarak artmaya devam ettiğini belirten Keskin,  zamanında 30 TL’ye zor sattıkları çamların fiyatının neredeyse seksen katına satıldığını söyledi. Keskin, “Fiyatlarımız bayağı değişti. Özellikle pandemiden sonra hiç olmayacak bir rakamlara çıkmaya başladı. Halen yükselmeye devam ediyor. Şöyle söyleyeyim bu pandeminin etkisiyle milletin de eli boşa çıkınca apartmanda oturan insanın 500 metrekareye yer alması ile burada bir konteyner kurup etrafına peyzaj yapması ile devam etti. Bu da ne yaptı talebi artırdı. Talep arttığı içinde arz arttı. O da ne olacak fiyatlar tavan yapmaya başladı. Şu anda bitkiyi bulamıyorsun bulsan bile uçuk rakamlarda satılıyor. O yüzden fiyatlarda bayağı artış var.  Şu anda bizim burada genellikle kenarlık bitkisi olarak kullanılan leylandi bitkisi çok meşhurdur. Villa, apartman ve iş yerlerinin kenarına dikilir. Şimdi bizim sattığımız leylandi çamları bulut gibi daha yakışıklı olanları biz burada 30 TL’ye ancak satıyorduk.  Ama şu anda o bitki 2 bin 500 TL’ye kadar çıktı. Evlerde tercih edilen küçük bitkilerde ise fiyatlarda fazla bir artış yok. Tabii nakliye bindiği için onlarda da artış derken geçen sene 2,5-3 liraya satılan bu sene 7,5 liraya satılmaya başlandı. Toplamda 6 TL’yi geçti. Küçük bitkilerde çok artış yok ama ama çam bitkisinde birazda geç yetiştiği için talepte çok olduğu için orada bir artış daha fazla oldu.”

‘DİĞER ŞEHİRLEREDE HİZMET VERİYORUZ’

Afyonkarahisar dışında diğer şehirlere de hizmet verdiklerini anlatan Keskin, Afyonkarahisar’ın tercih edilme sebeplerini şöyle anlattı. “Müşterilerimizden sipariş verende var.  Genelde bizim perakende satışımız çoktur burada.  Çünkü bizim burayı tanımayan yoktur. İstanbul’daki insan bile burayı tanıyor. Otelde kalmaya gelmiş bize de geliyor. Buradan Kayseri’ye kadar gönderiyoruz. Afyon merkez olduğu için merkezde böyle bir şansımız var bizim. Her tarafa yolluyoruz. Mesela iki gün önce İstanbul’a gönderdik.  İstanbul’da malzeme yok mu var ama bizim burası biraz kırsal olduğu için bizim fiyatlarımız oradan biraz daha ekonomik düşüyor. Biz yaz kış müşterilerimize hizmet veriyoruz.”

‘TOPRAK SAĞLAM OLURSA BİTKİSİDE SAĞLAM OLUR’

Evin içinde ya da bahçesinde bitki yetiştiren vatandaşlara tavsiyelerde de bulunan Keskin, bu işte toprağın önemli olduğuna değindi. Keskin, “Yapacağın işte biz de ilk önce toprak önemlidir. Ana kuvvetli olmazsa bitki kuvvetli olamaz.  Onun için toprağın iyi toprak kullanılması gerekir. Zaten bizim sattığımız topraklarda bölüm bölüm insanların neye göre yapacağı işe göre toprak çeşidi satışlarımız var.  Anası sağlam olursa bitkisi de sağlam olur.  Önemli olan ilk başlangıç topraktan başlayacak. Vitamini oradan alacak ekstra vitaminler yapabilir. Bitkilerin daha neşeli daha gür olması için ek vitaminler verebilir.”

‘SULAMA HER GÜN AYNI SAATTE YAPILMALI’

Yeşil alanların ve bitkilerin sulanmasının doğru planlanması verimlilik açısından önemlidir diyen Keskin son olarak sulamanın öneminden bahsetti. Keskin, “Bu sıcak mevsimlerde sulama çok önemlidir. Sulamanın akşam olması gerekir. Gündüz yapılan sulama su buhar olur gider. Genelde bitkiye faydası olmaz.  Biz akşamı tercih ediyoruz. Gün batımından sonra sulama yapılırsa hem bitkiye faydalı olur hemde suyu da verimli kullanmış olursunuz. Bir de bitkiyi dengesiz sulamayacaksınız.  Bir gün suluyorsan o gün akşama doğru o saatte vermen gerekir. O da insan gibi dakikasını saatini bekler. Böylece daha verimli olur. O bitkide alışıyor zaten.  Ben akşamleyin su içeceğim diye bekliyor” dedi. Erol Uysal (Özel)