Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar’ın hafızası ‘Afyonkarahisar Müzesi’

Dünya kültür mirasının korunması

Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından tüm dünyada ‘18 Mayıs Müzeler Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlanırken Afyonkarahisar’da da yeni açılan müze binasında kutlandı.

Düzenlenen programda AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, AKÜ Rektörü Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Nurullah Okumuş, İGM Başkanı Burhanettin Çoban, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Afyonkarahisar Müze Müdürü Mehmet Üyümez ve protokol üyeleri yer aldı.

‘BÖLGENİN EN BÜYÜK, TÜRKİYE’DE İLK BEŞ MÜZEDEN BİRİSİ’

Müzeler Günü dolayısıyla programın açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Müzesi Müdürü Mehmet Üyümez, 2011 yılında yapımına başlanılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim çalışmaları kapsamında Afyonkarahisar’a geldiği gün açılışını yaptığı müze ile ilgili bilgiler verdi. Üyümez konuşmasında, “2011 yılında yapımına başlanan ve tamamlanan yeni müze binası Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yardımıyla Afyonkarahisar-İzmir kara yolu üzerine 25 bin metrekare kapalı alana sahip Müze Kompleksi 55 bin metrekarelik bir taşınmaz üzerine inşa edilmiştir. Anıtsal bir mimariye sahip Müze binamız bölgemizin en büyük müzesi. Türkiye’de ilk beş müzeden birisidir. Anıtsal bir mimariye sahip olması hesabı ile farklılık göstermektedir. 5 bloktan oluşan kompleksin ana bölümünü Mevlana’nın tennuresini simgeleyen ve üzerindeki 16 kolan ile 16 Türk devletini simgeleyen, çelik konstrüksiyondan imal edilmiş sergi salonlarının bulunduğu 5 katlı blok oluşturmaktadır” dedi.

‘TOPLAM 49 BİN 572 ESERDEN OLUŞAN KOLESİYONA SAHİP’

Üyümez konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Müzemiz envanterine kayıtlı 13 bin 671 arkeolojik, 31 bin 346 sikke, 4 bin 529 Etnoğrafik, 26 adet Arşiv Vesikası olmak üzere toplam 49 bin 572 adet eserden oluşan koleksiyona sahiptir. Müzemizde bahçede açık sergi ve teşhir salonlarında kapalı sergileme yapılmaktadır. Sergi salonlarında ve bahçe teşhirinde Paleolitik Dönemden itibaren, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit, Frig, Pers, Lidya, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait 420 adet etnoğrafık 780 adet arkeolojik 2 bin 400 adet sikke ile birlikte toplam 3 bin 600 adet eser sergilenmektedir. Sergilenen eserler içerisinde bölgemize has Eski Tunç Çağı’na ait eserler, Ahşap Tatarlı Tümülüsü, Bronz Hitit Tanrı Heykeli, dünyanın en büyük Roma Dönemi mermer heykel definesi, Türkmen mezar taşlarının da bulunduğu ünik eserlerimiz dikkat çekmektedir.”

‘ARKEOLOJİK VE KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YAPILMAYA BAŞLANMIŞTIR’

“Türkiye’nin zengin arkeolojik mirasını hem doğal hem de insan kaynaklı tehditlere karşı korumak için devletimizin çalışmaları, arkeolog ve kültür/sanat tarihçileri ile sivil toplum kuruluşlarının çabaları çok kıymetli olsalar dahi tek başlarına maalesef yeterli değildir. Toplumsal farkındalığın arttırılması, gelecek nesillerin korumaya yönelik bakış açısını değiştirecek kitlesel bir anlayış değişimi gereklidir. Bugün dünyanın her yerinde kültürel hazineler ve arkeolojik miraslar, farklı tehditler altında varlığını sürdürmeye çalışırken, insanın oluşumuna kültürel olduğu kadar toplumsal katkıları da göz önünde bulundurularak, arkeolojik ve kültürel mirasın korunması, bu değerlerin sosyolojik, eğitimsel ve ekonomik açılardan da taşıdığı önem üzerine çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.”

‘#AFYONKARAHİSAR MÜZESİ İLE ETKİLEŞİMİ ARTIRALIM’

“Müze iletişiminde etkileşimin sürdürülebilirliği için dünyada birçok örneği olan ‘hashtag’ paylaşım hareketleri gerçekleşmektedir. Bu hareketlerdeki temel hedefler kültürel mekanları daha erişilebilir hale getirmek, sosyal ağ etkileşimlerini teşvik etmek ve ziyaretçilerle ilgi çekici yollarla bağlantı kurma şansına sahip olmaktır ki bugünkü etkinliklerimizden birisi de değerli konuklarımızın müzemizde çekecek oldukları selfilerini sosyal medya hesaplarında ‘#AFYONKARAHiSAR MÜZESİ’ olarak paylaşmaları olacaktır.”

‘UZUN UĞRAŞLARLA BU MÜZE HAYATA GEÇİRİLDİ’

Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Tanır Müzeler Günü programındaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sayın Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekillerimiz Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven birebir omuz verdiler. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy destek verdiler. Uzun uğraşlarla bu müze hayata geçirildi. Ben bu müzenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Afyonkarahisar için çok kıymetli olan bu müze kurumu ve Afyonkarahisar’ın hafızası olma özelliğini taşıyor. Bu hafızaya hep birlikte sahip çıkarak, Paleolitik dönemden milli mücadeleye kadar olan dönemi içine alan bu müzeyi gezmeyi, benimsemeyi ve hepimize eşimizi dostumuzu getirerek tanıtımda destek vermeyi sizlerden istirham ediyorum.”

‘AFYONKARAHİSAR GERÇEKTEN BÜYÜK BİR ENVANTERE SAHİP’

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven de konuşmasında, “Bugün burada yeni müzemizde sizlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Çok uzun, maceralı bir süreçten sonra son dönemde özellikle son bir yılda çok ciddi manada destek olarak buranın açılmasına katkılarda bulunduk. Başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve sayın bakanımıza, vekillerimize, bugüne kadar hizmeti olan tüm müdürlerimize teşekkür ederim. Müzecilik, insanların geçmiş ile bağını koparmaması, hangi dönem olursa olsun bu topraklarda, bu medeniyette yaşayan insanların nelerden geldiğini, neler yaşadığını en azından yüzyıl, iki yüzyıl, üç yüzyıl bu topraklarda yaşayan atalarımızın nelerle uğraştı, neler yaptığı, nasıl bir ortamda, nasıl bir sosyal hayatta yaşadığını bilmek açısından müzecilik önemli. Afyonkarahisar bu manada gerçekten büyük bir envantere sahip. Bildiğiniz gibi taşınması mümkün olmayan köprülerimiz, hanlarımız, kervansaraylarımız var, yine Mevlevi müzemiz yine Türkiye’de ve belki dünyada tek olan yumurta ve müzik aletlerimi müzemiz. Bunların hepsini Afyonkarahisar’ın envanteri olarak kabul edebiliriz. Özellikle burada bir seyir yapmak lazım çünkü insanlar evet buraya termal için geliyorlar rahatlıyorlar ama sadece insanları otellere termal tesislerden yararlandırıp bunun dışında bir şey yapmamakta sakınca bence. Hem esnafımızın gelişmesi açısından hem de buradaki kültürel değerlerin görülmesi açısından bir ring yapıp kültürel alanlarımızı, müzemizi, diğer müzelerimizi kendilerine göstermek ve gezdirmek gerekiyor. Müzeler gününü kutluyorum. Geçmişimizle bağımızı koparmadan inşallah bundan sonra önümüzdeki dönemde neler yapılabilir neler eklenmelidir bunları da kazandıracağız. Müzemizi Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin sayılı müzeleri arasına sokacağız” dedi. Buğra Avşar