Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonşehir’den, can ve mal güvenliğinin en önemli teminatı olan Emniyet Teşkilatımıza ziyaret

Afyonşehir gazetesi ve Afyonşehir Web TV olarak, İl Emniyet Müdürlüğünde halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, huzur ve asayişi temin etmek için her zaman devletin hizmetinde, vatandaşların yanında olan polisimizin görev yaptığı birimleri ziyaret ettik, yetkililerden bilgi aldık

Afyonşehir gazetesi ve Afyonşehir

Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik otoritesinin meşru gücünü temsil polisimiz, kurulduğu 10 Nisan 1845 tarihinden bugüne kadar ülkemizde huzur ve düzenin bozulmaması için tam 179 yıldır halkın ve devletinin yanında, suçun ve suçlunun karşısında gece gündüz fedakârca görev yapıyor. Gücünü büyük Türk milletinden ve yasalardan alan Türk polisi, Cumhuriyet’in ilânından günümüze kadar geçen 101 yıllık zaman içerisinde de demokratik, laik bir hukuk devleti olarak ilkeleri içinde davranmış, vatandaşların can ve mal emniyeti ile kamu huzurunu korumak amacıyla İcrası zor fakat zorluğu ölçüsünde de onurlu görevlerini büyük bir özveriyle ve insan sevgisiyle yerine getirmektedir.

GÜNÜMÜZDE GÜÇLÜ POLİS TEŞKİLATINA İHTİYAÇ VAR

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Herkesin polisi kendi vicdanıdır” diyor.  Ancak günümüzde altyapısı güçlü, sayısal olarak yeterli ve teknolojik olarak donanımlı polis teşkilatına olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Yakınlara kadar birkaç şubeyle mütevazı bir binada hizmet veren Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü artık büyük bir yerleşkede çok sayıda iyi yetişmiş ekibi ve günümüzdeki suçun işleniş biçimine göre yapılandırılmış şubeleriyle suçluya aman vermiyor, suçu önlüyor, suçluya nefes aldırmıyor.

ADALETİN TECELLİSİNİN EN BÜYÜK YARDIMCISI BİRİMLER HAKKINDA BİLGİ ALDIK

Afyonşehir gazetesi ve Afyonşehir Web TV olarak ziyaret ettiğimiz İl Emniyet Müdürlüğünde suçun ve suçluların korkulu rüyası, adaletin tecellisinin en büyük yardımcısı birimler hakkında bilgi aldık. Suçluların kısa sürede yakalanmalarını, suç işlemeye niyet edenlerin toplumdan ayrıştırılmalarını sağlayan birimleri yerinde gördük, yetkililerden, yürüttükleri faaliyetlerle suça ve suçluya nasıl aşılamaz set oluşturduklarını dinledik. Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğündeki bazı birimleri ve birimlerin çalışmalarının verdiği ayrıntıları bilgileri bugünden itibaren siz okuyucularımızla buluşturuyoruz.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM), Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 1998 yılında kurulmuş. Bu kurulan Şube Müdürlüğümüz 11 büro ile faaliyetlerini yürütmektedir.

KOM Şube Müdürlüğü’nün temel amacı; ilimize doğrudan kamu otoritesini hedef alan, toplumun barış ve sükununu bozan, ülkenin demokratik ve sosyo-ekonomik yapısına büyük veren suç organizasyonlarıyla mücadele, toplumumuzun geleceğe daha güvenle bakabilmesi için büyük önem arz etmektedir.

Bahsetmiş olduğum gibi 11 büro ile faaliyet yürütmekteyiz. Bu kuruluşu bulunan bürolardan; Kaçakçılık Suçları Büro Amirliği, Mali Suçlar Büro Amirliği, Organize Suçlar Büro Amirliği ve son olarak da dördüncüsü Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlar Büro Amirliği olarak 4 adet operasyonel büro ile faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.

Operasyonel büro amirliklerinden Kaçakçılık Suçları Büro Amirliği, her türlü gümrük işlemine tabi ürünlerin kaçakçılığına bakar. Tütün, tütün mamulü ve alkollü içki kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, akaryakıt kaçakçılığı ve akaryakıt hali petrol sıvı ürünleri kaçakçılığı ile ilgilenmektedir, bu suç unsurlarına bakmaktadır.

Mali Suçlar Büro Amirliği olarak parada, paraya eşit sayılan kıymetli değerlerde, kıymetli damgada, mühürde, resmi ve özel belgelerde sahtecilik, vergi kaçakçılığı, ÖSYM Kanunu’na muhalefet, rüşvet, zimmet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık, çek-senet sahteciliği ve dolandırıcılığı ve son olarak da tefecilik suçlarıyla ilgili operasyonel faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.

Organize Suçlar Büro Amirliği’nin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesinde yer alan, suç örgütlerince işlenen suçlardan bünyesinde açık veya gizli iş bölümü bulunan hiyerarşik yapıya sahip, suç işlemeyi süreklilik haline getirmiş, farklı suç alanlarında faaliyet gösterebilen, haksız çıkar amaç sağlamayı amaçlayan bu örgütlerle işlenen suçlarla mücadele etmektedir. Yine 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler kapsamına giren her türlü silah, mühimmat ve diğer aletlerin kaçakçılığıyla ilgili mücadele etmekteyiz.

Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlar Büro Amirliği; ülkenin ulusal güvenliğini tehdit eden terör veya suç örgütleriyle, Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğu oluşum veya örgütlerle mücadele faaliyetlerini ifa etmektedir.

Son olarak KOM Şube Müdürlüğümüz çatısı altında operasyonel bürolarımızın yaptığı operasyonlarda ele geçirilen suç unsurlarından bahsetmek istersek; 15 bin gümrük kaçağı sigara, 11 milyon içi doldurulmuş makaron, 1.5 ton kıyılmış tütün, 650 kilogram nargile tütünü, 350 litre kaçak alkol, 15 adet sigara doldurma makinesi, 3 bin 500 litre kaçak akaryakıt, 28 adet cep telefonu, 2 bin 100 adet güneş gözlüğü, 16 milyon cep telefonu aksesuarı ve yedek parçası, 43 adet tabanca, 600 adet tabanca fişeği, 27 adet senet, 46 adet kredi kartı, 12 adet sahte plaka ve 11 adet çek defteri ele geçirilerek el konulmuştur.

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü toplum sağlığını, aile kurumunu, gençlerin eğitimini ve gelişimini tehdit eden uyuşturucu ticareti ve kullanma suçlarına karşı, yasaların tanıdığı yetki ve sorumluluk çerçevesinde 7/24 esasına göre, mesai mefhumu gözetmeksizin tüm dünya çocuklarını kendi çocukları olarak gören bir anlayışla görev yapmaktadır.

Kurum yetkilisinden alınan bilgi: “Şube Müdürlüğümüz ilimizde etkin bir şekilde mücadele verilmesi amacıyla, İdari Büro İhbar Yönetimi ve İstatistik Büro, Güvenlik ve Nezarethane Büro, Adli İşlemler ve Aranan Şahıslar Büro, Bilgi Teknolojileri Büro, Suç Gelirleriyle Mücadele Büro, Operasyon ve Soruşturma Büro, Sokak Suçlarıyla Mücadele ve Narko Tim Büro, TUBİM Büro, Teknik Takip, Analiz ve Değerlendirme Büro olmak üzere 10 bürodan oluşmaktadır.

Ayrıca ilimiz coğrafi bakımdan stratejik bir konumdadır ve Doğu illerinden Ege bölgesindeki turizm illeri ve Avrupa’dan Akdeniz turizm illeri arasındaki yolların kesiştiği bölgede kavşak görevi konumundadır. Turizm bölgelerinde uyuşturucunun daha yaygın olduğu görüldüğü ve bu bölgelerde uyuşturucu kullanım oranlarının fazla olduğu istatistiklerde de mevcuttur. Böylesine önemli bir coğrafyada çalışmalarını daha etkin bir şekilde sürdürülmesi için 28 Ocak 2021 tarihinde Dinar İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Narkotik Suçlarla Mücadele Grup Amirliği kurulmuştur.

Uyuşturucu ve uyarıcı maddeler ile mücadele; arzla mücadele, eğitim/önleme ve tedavi/rehabilitasyon olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak arzla mücadele ve eğitim/önleme yönünden görev yapmaktayız, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti Sağlık Bakanlığımıza bağlı ilgili kurumlarca yapılmaktadır.

İlimizde arzla mücadele aşamasında yapılan çalışmalarda, 2024 yılı içerisinde bugün itibari ile 401 olaya müdahale edilerek 558 şüpheli şahsa işlem yapılmış, bu şahıslardan 113 adli makamlarca tutuklanmış ve bu operasyonlar kapsamında; 1 kilo metamfetamin, 200 gram Bonzai/Sentetik Kannobinoid, 155 gram esrar, 120 gram skunk, 80 gram kokain, 37 bin 823 adet sentetik ecza, 600 adet ecstaty ele geçirilmiştir.

Eğitim ve önleme faaliyetleri kapsamında Narko Rehber eğitimlerinde de 25 bin vatandaşımıza bilgilendirme yapılarak uyuşturucu suçlarına karşı farkındalıkları arttırılmıştır. Yürütülen mücadelede toplumumuzun desteğinin alınması için UYUMA ve NARVAS projeleri geliştirilmiş, UYUMA uyuşturucu suçlarının önüne geçmek, suçu tüm delilleri ile ortaya çıkarmak, suçluları adalete teslim etmek, vatandaşların elektronik ortamda seri bir şekilde bildirimde bulunmasını sağlamak amacıyla hazırlanan bir bildirim sistemidir. Bildirim yapan kişilerin kimlikleri kesinlikle gizli tutulmaktadır. Uyuşturucu satıcılarını veya kullanan kişileri gören vatandaşlar uygulamadaki butonuna dokunarak, 112 Acil Yardım Hattı üzerinden en yakın ekibi bildirilen konuma sevk edilmesini sağlar.

Narkotik vaka analiz sistemi (NARVAS) projesi vatandaşlarımızca 112 acil çağrı merkezi ve UYUMA uygulaması aracılığıyla yapılan narkotik ihbarlarının; analiz edilmesine, analize dayalı yoğunluk haritalarının oluşturulmasına, suçluların tespiti ve yakalanmasına, yer ve zaman odaklı mücadele planları ve stratejileri hazırlanmasına, olanak sağlayan bir yazılım programıdır. Bu mücadelede vatandaşlarımızın desteği bizim için çok önemli, unutmasınlar karşılaştıkları olayda sessiz kalmaları bile zehir tacirlerin faydasına olacaktır.”