Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonşehir’den, can ve mal güvenliğinin en önemli teminatı olan Emniyet Teşkilatımıza ziyaret

Afyonşehir gazetesi ve Afyonşehir Web TV olarak, İl Emniyet Müdürlüğünde halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, huzur ve asayişi temin etmek için her zaman devletin hizmetinde, vatandaşların yanında olan polisimizin görev yaptığı birimleri ziyaret ettik, yetkililerden bilgi aldık

Afyonşehir gazetesi ve Afyonşehir

Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik otoritesinin meşru gücünü temsil polisimiz, kurulduğu 10 Nisan 1845 tarihinden bugüne kadar ülkemizde huzur ve düzenin bozulmaması için tam 179 yıldır halkın ve devletinin yanında, suçun ve suçlunun karşısında gece gündüz fedakârca görev yapıyor. Gücünü büyük Türk milletinden ve yasalardan alan Türk polisi, Cumhuriyet’in ilânından günümüze kadar geçen 101 yıllık zaman içerisinde de demokratik, laik bir hukuk devleti olarak ilkeleri içinde davranmış, vatandaşların can ve mal emniyeti ile kamu huzurunu korumak amacıyla İcrası zor fakat zorluğu ölçüsünde de onurlu görevlerini büyük bir özveriyle ve insan sevgisiyle yerine getirmektedir.

GÜNÜMÜZDE GÜÇLÜ POLİS TEŞKİLATINA İHTİYAÇ VAR

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Herkesin polisi kendi vicdanıdır” diyor.  Ancak günümüzde altyapısı güçlü, sayısal olarak yeterli ve teknolojik olarak donanımlı polis teşkilatına olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Yakınlara kadar birkaç şubeyle mütevazı bir binada hizmet veren Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü artık büyük bir yerleşkede çok sayıda iyi yetişmiş ekibi ve günümüzdeki suçun işleniş biçimine göre yapılandırılmış şubeleriyle suçluya aman vermiyor, suçu önlüyor, suçluya nefes aldırmıyor.

ADALETİN TECELLİSİNİN EN BÜYÜK YARDIMCISI BİRİMLER HAKKINDA BİLGİ ALDIK

Afyonşehir gazetesi ve Afyonşehir Web TV olarak ziyaret ettiğimiz İl Emniyet Müdürlüğünde suçun ve suçluların korkulu rüyası, adaletin tecellisinin en büyük yardımcısı birimler hakkında bilgi aldık. Suçluların kısa sürede yakalanmalarını, suç işlemeye niyet edenlerin toplumdan ayrıştırılmalarını sağlayan birimleri yerinde gördük, yetkililerden, yürüttükleri faaliyetlerle suça ve suçluya nasıl aşılamaz set oluşturduklarını dinledik. Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğündeki bazı birimleri ve birimlerin çalışmalarının verdiği ayrıntıları bilgileri bugünden itibaren siz okuyucularımızla buluşturuyoruz.

Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü

Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü olarak mesai kavramı gözetmeksizin 7 gün 24 saat Afyon sınırları içerisinde Türk Ceza Kanunu’nun 79. maddesinde bulunan Göçmen Kaçakçılığı, Türk Ceza Kanunu’nun 80. maddesinde bulunan İnsan Ticareti, Türk Ceza Kanunu’nun 91. maddesinde bulunan Organ veya Doku Ticareti suçları ile mücadele etmekte, suçun işlendiğinin tespit edilmesi halinde, suç ve suçlular hakkında adli işlemler yapan Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü yetkilisinden alınan bilgi:

Göçmen kaçakçılığı suçu ile ilgili olarak, Türk Ceza Kanununun 79 maddesi ile, doğrudan veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan; bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan, yine maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan; Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan olarak tanımlanmıştır. Bu suçu madde menfaat elde etmek amacıyla organize eden şahısları da göçmen kaçakçısı olarak tanımlıyoruz. Bilindiği üzere, ilimiz Doğu ve Güneydoğu illeri ile Ege ve Akdeniz illeri arasında geçiş güzergahında bulunması sebebi ile hassas öneme sahiptir.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimiz sınırlarında yasal olmayan yollardan ülkemize girenlerin geçişlerini önlemek ve aynı zamanda bu geçişleri organize eden göçmen kaçakçılarını deşifre etmek ve yakalamak üzere çalışmalar yapmaktayız. Yaptığımız çalışmalar neticesinde yakalanan göçmen kaçakçıları hakkında adli işlemler yaparak adli makamlara sevk etmekteyiz.

Yine, yasal olmayan yollardan ülkemize                giren yabancı uyruklu şahıslara iş imkanı verilerek çalıştırılması veya konut kiralayarak barındırılması gibi faaliyetler yabancı uyruklu şahısların ülkemizde kalmasına ve barınmasına imkan sağlamaktadır. Bu durumun tespit edilmesi halinde kişi veya kişiler hakkında Göçmen Kaçakçılığı Suçundan adli işlemler yapmaktayız.

İnsan ticareti suçu ile ilgili olarak: Türk Ceza Kanunu’nun 80. maddesi ile, kişinin çaresizliğinden ve mağduriyetinden yararlanarak, baskı, tehdit, şiddet uygulayarak, kişiyi zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya vücudundan organları almak, bu amaçla kişiyi ülkeye sokmak, ülke dışına çıkarmak, tedarik etmek, kaçırmak olarak tanımlanmıştır.

Genellikle ülkemize iş bulma, evlenme veya evlendirilme vaatleri verilerek getirilen yabancı uyruklu şahısların, insan tacirleri tarafından pasaportlarına el konularak zorla para karşılığında evlendirilmesi, çalıştırılması veya fuhşa zorlanmasının deşifre edilmesine yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

Organ veya doku ticaret suçu ile ilgili olarak: Türk Ceza Kanunu’nun 91. Maddesinde tanımı yapıldığı üzere; kişinin kendisinin veya yakınlarının bilgisi veya rızası olmadan, yaşayan kişiden ya da ölüden organ veya doku alınması, maddi menfaat karşılığında ticaretinin yapılması, organ veya doku alınması ve satılması yönünde sosyal medya platformları üzerinden reklam verilmesi gibi eylemlerin deşifre edilmesine yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

Sınır kapılarından ülkemize giriş yapan ve yasal vize muafiyet sürelerinin bitmesine müteakip yine çıkış yapmayarak illegal bir şekilde ülkemizde kalmaya devam eden yabancılar ile üzerlerinde resmi makamlarca verilmiş kimlik veya kimlik yerine geçerli belgesi bulunmayan, ülkemize illegal yollardan giriş yaptığı tespit edilen yabancı uyruklu şahısların sınır dışı kapsamında gerekli iş ve işlemleri Şube Müdürlüğümüzce yürütülmektedir.

Düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştırmak ve işlemlerini hızlandırmak amacıyla İl Göç İdaresi Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Mobil Göç Noktası ile günün farklı saatlerinde yabancı uyruklu şahıslara yönelik parmak izi taraması ve gerekli kimlik kontrollerini sağlamaktayız.

Aynı zamanda Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü olarak; 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince Türk Vatandaşlığına alınma talebinde bulunan yabancı uyruklu şahıslar hakkında gerekli tahkikatları yürütmektedir.

Ayrıca Mevzuat hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşların talepleri ile yine talep etmeleri halinde yerli ve yabancı uyruklu şahısların ülkemize giriş ve ülkemizden çıkış kayıtları hakkında gerekli bilgi ve belgeler düzenlenmekte, yurt dışı çıkış yasağı bulunan şahısların mahkemelerce çıkış yasaklarının iptal edilmesi yönünde karar verilmesi durumunda gerekli iş ve işlemler Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.”

SPOR GÜVENLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Komiser Mehmet Akkuş Spor Güvenliği Şube Müdürü Vekili olarak görev yapıyorum.

Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü olarak; ilimizde düzenlenen spor müsabakalarında, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında maçı izlemeye gelen genç, yaşlı, çocuk, bütün taraftarlarımızın keyif, seyir zevki yüksek, güvenli bir şekilde maç ortamında maçı izleyip, yine aynı şekilde maçtan sonra evlerine sağ salim gitmeleri bizim öncelikli amacımız.

İlimizde Afyonsporumuz 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele ediyor. Onun maçlarını takip ediyoruz. Yan sahalarda amatör maçlar var; Süper Amatör, 1. Amatör, 2. Amatör. Kadınlar 2. Ligi, Kadınlar 3. Ligi maçlarımız var. Daha sonrasında Süper Lig takımımız yok ama derbilerde özellikle Erenler’de öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde, taraftarların birlikte maç seyrettikleri yerde Daire Başkanlığımızla beraber sıkıntı çıkmasın diye gerekli tedbirleri de alıyoruz.

Mevzuatımız gereği, 6222 sayılı Kanun gereği bazen istemesek de müsabakalarda; müsabaka düzenini bozan tutum ve davranışı olan taraftarlarımız oluyor. Bu taraftarlarımıza da gerekli yasaklama tedbirini uyguluyoruz ki kanunumuz zaten yasaklamayı öngörüyor. En büyük yaptırım yasaklama öyle söyleyeyim. Yasaklanan taraftarın, mensubu olduğu takımın maçının olduğu gün, maç saatinde ve 1 saat sonrasında imza yükümlülüğü bulunuyor. Aslında amaç 6222 sayılı Kanun’da; suç işleyen taraftarımızı o spor müsabakasından ya da takımından koparmak, ayırmak. Bunun takibini de Spor Güvenliği Şubesi olarak biz yapıyoruz. Gitmeyen, imza yükümlülüğünü ihlal eden taraftarlarımıza da takibinden sonra Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz.

Daha sonrasında ilimize gelen takımların taraftarlarının organizasyonu olması durumunda ya da bizim takımlarımız deplasmana gittikleri zaman, gittikleri illerle gerekli yazışmaları yapıp, güzergah illerle de konuşup, sağ salim gidip dönmeleri noktasında da illerle bağlantılı olarak gerekli tedbirleri alıyoruz.

Yeni sezon, 2024-2025 inşallah başlayacak. Taraftarlarımıza da sağduyu, saygı çerçevesinde sporun dostluk, kardeşlik olduğu bilincinde olmaları gerektiği çağrısında bulunalım buradan da. Keyifli bir sezon olsun inşallah.