Afyon’da verdiği söyleşi öncesi Başkan Köksal’ı ziyaret eden ve açıklamalarda bulunan Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, “Afyon’un zemini maalesef genel olarak kötü. Kahramanmaraş’ta ki deprem gibi Marmara Bölgesi’nde beklenen deprem gibi 7-7.5 gibi depremler burada beklenmiyor ama 6-6.5 gibi depremler zemin kötü olduğu için tehlike yaratabilir. Yine de dikkatli olmak lazım” dedi.
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen ve Japon Deprem Uzmanı, Yüksek Mimar ve İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin sunumuyla ‘Depreme Hazır Mıyız?’konulu söyleşi, dün Belediye Şehir Tiyatrosu’nda protokolün ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, söyleşi öncesinde Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki makamında ağırladı ve görüşme gerçekleştirildi. Yapılan görüşmenin ardından Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, Afyonkarahisar’ın deprem durumuna ve riskine ilişkin açıklamalarda bulundu. Moriwaki, Afyonakarahisar’ın deprem değerlendirmesinde, “Geçen sene 28 Aralık’ta Afyon’a geldim ve ondan sonra maalesef burada ‘Doğu Anadolu Fay Hattı kırıldı’ dedik ve 6 Şubat’ta da deprem olmaya başladı. O anda tabii ki Afyonkarahisar için çok fazla araştırma yapmadım ama burada aradan 1 sene geçti ve Afyonkarahisar’da da tabii ki deprem olabilir. Afyon’un şehrinin içinde de 4 tane fay hattı var. Alüvyon zemin çok kötü bir zemin, hem fay hattı var hem de zemin çok kötü. Bunun için çok katlı binalar yapmamak lazım. Belediye Başkanı Burcu Köksal da zaten karar verdi 3-4 katlı binalara izin verilecek diye. Bu çok iyi bir yöntem. Yatay yapılar yapmak lazım” diye konuştu.
‘BİNALAR KAÇAK VE YÖNETMELİKLERE UYGUN YAPILMIYOR‘
Japon Deprem Uzmanı, Yüksek Mimar ve İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki, değerlendirmesinin devamında, “Biliyorsunuz ki Erzincan’da çok büyük bir deprem oldu ve daha sonra yatay binalar yapmaya başladılar. Bu binaların bu şekilde devam ettirilmesi lazım. TOKİ’lerin yerleri iyi, zeminleri iyi ve o zaman biraz daha yüksek bina yapabilir. Diğer taraflarda ise çok fazla yüksek bina yapmamak lazım. Maalesef Türkiye’nin genel olarak yüzde 51’den fazla yapı stoğu izinsiz, kısacası binalar kaçak ve yönetmeliklere uygun yapılmıyor. Binalar 2000 yılından önceki yıllara ait. Bu binalara mutlaka sondaj yapılsın, zeminleri nasıl, bunlar kontrol edilsin. Zeminler kontrol edildikten sonra bina yapsınlar. Afyon’un zemini maalesef genel olarak kötü. Kahramanmaraş’ta ki deprem gibi Marmara Bölgesi’nde beklenen deprem gibi 7-7.5 gibi depremler burada beklenmiyor ama 6-6.5 gibi depremler zemin kötü olduğu için tehlike yaratabilir 2002 depremi gibi. Yine de dikkatli olmak lazım” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE’DE İNSANLAR DEPREMLERİ ÇOK ÇABUK UNUTABİLİYOR‘
Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, açıklamasının sonunda ise şunları söyledi: “Depremler sürekli olacak ama biz bunlara göre hazırlıklı olmamız lazım. Hükümet olarak, belediye olarak hep beraber hazırlıklı olacağız. O zaman da hasarlar tabii ki olabilir ama hasarlar yüzde 70 oranında azaltılabilir. Yüzde 70 büyük bir rakam, o zaman biz hep beraber hazırlıklı olmalıyız. Türkiye’de insanlar depremleri çok çabuk unutabiliyor. 1999 depreminden sonra deprem unutuldu ama 2024 depreminden sonra ara ara 4-5 büyüklüğünde depremler oluyor ve siz medyada ara ara haber yapıyorsunuz. Bunu bizlerin unutmaması lazım.”
‘AFYONKARAHİSAR, HOCAMIZIN DA BELİRTTİĞİ GİBİ FAY HATLARININ GEÇTİĞİ BİR İL‘
Belediye Başkanı Burcu Köksal, Japon Deprem Uzmanı Moriwaki ile yaptıkları görüşmenin sonrasında yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşadığımız bir deprem var. Hepimizi derinden sarstı ve deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmemize neden oldu. Afyonkarahisar bölgemizde, hocamızın da belirttiği gibi fay hatlarının geçtiği bir il. Depremi önlemek mümkün değil ama depremden sonra en az hasarla çıkmak, can kaybı, mal kaybı olmadan depremi atlamak biraz da bizlerin elinde. Depremde neler yapılması gerektiği, depremden en az hasarla çıkabilmek için kayıpların yaşanmaması için neler yapmamız gerektiğini biz göreve geldikten sonra çalışmalara başladık” ifadelerine yer verdi.
‘YEREL YÖNETİM OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ‘
Belediye Başkan Köksal, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “İmar birimimiz başta olmak üzere bütün belediye personelimizle beraber zemin etüdü çalışmaları, kat yükseklikleri, deprem yönetmeliğine uygun binaların yapılmasıyla ilgili yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Ama bir taraftan bu işin sosyal sorumluluğu var, bu da deprem anında ne yapmamız gerekiyor, yaşam üçgeni, yanımızda bulunması gerekenler ve nasıl depremden kurtulabiliriz bununla ilgili de öğrencilerimizin özellikle çocukluktan itibaren bütün hemşehrilerimizin bilinçlendirilmesi için de belediye olarak aynı zamanda bu işin sosyal sorumluluk boyutuyla da ilgili çalışmalara başladık. Kendisi bu konunun uzmanı olan hocamızdan da gelip bize bu konuda bir seminer vermesini istedik. Aynı zamanda kendisi bir Atatürk hayranı, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü de çok seviyor. Bu da bizi ayrıca mutlu etti ve gururlandırdı. Afyonkarahisar’ımızda doğal afetler yaşanmasın, bütün ülkemizde yaşanmasın. Depremsiz yıllar diliyorum. Hepimiz sağlıkla, mutlulukla yaşayalım istiyorum. Bizde bundan sonra yerel yönetim olarak doğal afetlere karşı hazırlıklarımızı yaparak, Allah deprem yaşatmasın diyorum. Bir yandan da tedbirlerimizi alarak yolumuza devam edeceğiz.”