Çanta ve bavulların tamiratını yapan esnaf Mehmet Ali Çelik, okulların açılması ile işlerinde yoğunluk olduğunu belirtti. Çelik, “Okul çanta fiyatlarının yüksek olmasından dolayı aileler yeni çanta almak yerine eski çantaları tamir ettirmeye çalışıyor” dedi.
Afyonkarahisar’da 2. Dumlupınar Caddesi üzerindeki Karaköse İş Merkezi’nin bodrum katında uzun yıllardır çanta ve bavul tamircisi olarak vatandaşlara hizmet veren Mehmet Ali Çelik, eski çanta ve bavulları tamir etmeye devam ediyor. Son yıllarda okul çanta ürünlerine ve malzemelerine yüzde yüzden fazla gelen zamlar sonrasında ise vatandaşlar yeni çanta almak yerine elindekini tamir ettirerek paradan tasarruf etme yoluna gidiyor. Çelik’in dükkanına akın eden vatandaşlar sadece tamir parası vererek yıpranan, fermuarı arızalanan çantalarını tamir ettirerek uzun süre kullanmaya çalışıyor. Esnaf Çelik ise dükkanına gelen müşterilerin getirdikleri çantalarını tamir ederek vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyor.
‘BÜTÜN ÇANTALARIN TAMİRİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ’
1976 yılından beri esnaflık yaptığını dile getiren Çelik, tamir edemediğim çanta yok sayılır dedi. Çelik, “Tamir edemediğim çanta çok az oluyor. Hemen hemen bütün çantaların tamirini yapmaya çalışıyoruz. İş yoğunluğu olduğunda oğlum ve eşimin yardımıyla işleri yetiştirmeye çalışıyorum. Vatandaş bize güveniyor. Bizim de işimiz bu olduğu için onların çantalarını en iyi şekilde tamir etmeye çalışıyoruz. Bu güven sayesinde işlerimiz de yoğunluk var. Vatandaş elindeki eskimiş çantaları hemen çöpe atmasın. Tamire getirsinler. Tamir edilebilecek ve yeniden kullanılabilecek düzeyde olanları biz kullanılabilir hale getirelim. Günde elliye yakın kişi çantasını tamir ettirmek için geliyor. Tamir fiyatları işçiliğine ve kullanılan malzemeye göre değişiyor” şeklinde konuştu.
‘AİLELER OKUL ÇANTALARINI TAMİR ETTİRİYOR’
Okul çantasında yenisini almak yerine eski çantaları tamir ettirme döneminin de başladığını belirten Çelik, eskiden okul çantası tamirinin az olduğunu son aylarda ise çanta fiyatlarının çok yükselmesinden dolayı ailelerin tamir ettirme yoluna gittiklerini anlattı. Çelik, “Vatandaşların alım gücü azaldı. Artık vatandaşlar çocuklarının eski çantalarını tamir ettiriyor. Eskiden tamir olayı yoktu. Şimdiler de çok hızlandı. Vatandaş ucuz diye aldığı çantalar kısa sürede kullanılamaz hale geliyor. Günü kurtarayım derken daha çok zarara giriyor. Bizde 250 TL’de başlayıp 750 TL’ye kadar satılan okul çantalarımız var. Tamir fiyatları ise ortalama 30 TL’den başlıyor. Tamir edilen çantaları en azından 3-5 ay daha kullanabiliyorlar. Okullar açılmadan bazı aileler çocuklarının kırtasiye malzemelerini ve çantalarını almaya gayret etti. Ancak gelen zamlar, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki hareketlilikten sonra okul çantaları da zamlandı. Okul çantası fiyatları bu sene markasına ve malzemesine göre ortalama 500-1000 TL arasında satıldı. Market şubelerinde ve internette ise daha düşük fiyatlara satılan çantalarda oldu. Ama o çantaların ömrü çok az oluyor. Dönüp dolaşıp bize tamire geliyor. Anne babalar her zaman kaliteli çantaya çok fazla para veremiyor. Özellikle bu zamanda bir çantaya çok para vermeye her ailenin bütçesi imkan vermiyor. Okul çantasının orijinalleri 500 TL’den başlıyor. Bu da tek çanta ile kalmıyor. Ayriyeten beslenme çantası olan çocuklarda var. Benim önerim aileler çanta alırken malzemesine dikkat etsinler” dedi.
‘ÇALIŞMAK KADAR GÜZEL BİR ŞEY YOK’
İşlerin yoğun olduğu dönemlerde ise eşine yardım etmek için dükkana gelen Naciye Çelik, eşinin yanına yardıma gelerek çanta tamiratını da öğrendiğini belirtti. Çelik, “Ben evde oturmak yerine buraya gelerek eşime yardım etmeyi seçiyorum. Zaten burada da bir yoğunluk var. Elimden geldiğinde 13 senedir eşime tamir işlerinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Tamir işini öğrendim. Eşimin yaptığı tamir işlerinin yüzde 90’ını bende yapıyorum. Ben kadınlara bir işin ucundan tutmalarını öneririm. Çalışmak kadar güzel bir şey yok. Hem ev ekonomisine katkıda bulunuyorsunuz hem de sigortanız yatıyor. Geleceğe yönelikte bir güvenceniz oluyor. Ben bu işi keyif alarak yapıyorum. Burada yaptığım tamirler çoğu zaman rüyalarıma giriyor. Hayat arkadaşım eşime hem iş konusunda burada destek oluyorum hem de ayrı düşmeden aynı ortamda çalışıyoruz. Çanta tamir işini öğrenince bize kolay geliyor. Öğrendimi mücadele etti mi her şey kolay gelir insana. Yeter ki kısa sürede pes etmesinler. Ben Pazar günü işe gelmiyorum. O günde evimin işleriyle ilgileniyorum” diye konuştu. Erol Uysal (Özel)