Akdağ Afyonkarahisar’ın doğa turizm açısından çok önemli tabiat parklarından birisi. Kanyonu, Kurt İni mağarası, Yılkı Atları, Geyikleri, Ceylanları ve doğal güzellikleri ile göz kamaştıran cennetten bir yer.
Yaz kış insanların gezdiği 2400 rakımlı doğa harikası bir yer olan Akdağ özellikle dağcıların ve Trekking yapan insanlarla dolup taşıyor. Böyle olunca Akdağ ayrı bir güzellik veriyor. Akdağ Tabiat Parkına ülkemizin her yerinden gelen misafirlerini kimi zaman çadırlarda, kimi zaman karavanlarda, bazen ağaçtan yapılmış, içerisin de insan oğlunun her türlü ihtiyacını karşılayan evlerde konaklatıyor.
Gölün etrafında sabah erken saatlerde yürüyüşler yaparken, geceleri yanan ateşin etrafında aşk şarkılarınızı söyleyip, bir taraftan gökyüzünde yıldızlara sarılabilirsiniz. Akdağ’da güzellikler bitmiyor elbette, çevresini gezmek tanımak isterseniz yanınızda mutlaka bir alan klavuzu lazım işte o insan Asım Yıldız olmalı. Çünkü bu bölgeyi en iyi tanıyan insanlardan birisi olması yanı sıra, insanlarla iletişimi ile günün nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz.
Bugün kahve tadında sohbetimizde bu çok değerli Asım Yıldız’ı konuk edeceğiz hep birlikte sevgili okurlarım. Hazırsanız bu güzel sohbetimize başlayalım.
*** Asım Yıldız kimdir kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Sandıklı’da özel bir sağlık sektöründe uzun yıllardır çalışıyorum. Evli ve iki kızım var. Boş zamanlarımda kendimi doğa içerisine atıyorum. Doğa ve dağları seviyorum hafta sonlarını genelde doğada ve dağlarda geçiriyorum. Özellikle Sandıklı’ya gelen birçok insana yöremi gezdiriyorum yani Alan kavuzluğu yaparak.
*** Sandıklı denilince Akdağ denilince Asım Yıldız aklımıza geliyor. Herkes bunu başaramaz, nasıl başardınız?
Mustafa Bey sizde biliyorsunuz sporu, zoru, doğayı ve de dağları spor amaçlıda olsa doğa ve dağ gezileri zordur. Ben yöremi çok çok ama çok seviyorum. Bu amaçla boş zamanımın hemen hemen her saatini buralara ayırıyorum. Doğa içerisinde nelerle karşılaşabileceğiniz belli olmaz evde planladığınız gibi olmaz, doğa ve dağlarda şartlar değişir bunları göz önüne alırım. Birlikte doğa içersin de bulunan tüm arkadaşlarım bunu bilir. Evet Akdağ ve yöremi çok iyi bilirim ama bazı arkadaşlarımda var onlarda gerçekten özverili bir şekilde Akdağ bölgesinde zaman zaman faaliyetler yapıyorlar.
*** Doğa ile iç içe olmaya ne zaman, nasıl başladın Asım Bey?
Ben köyde büyümüş bir insanın. Çocukluğum ve gençlik yıllarım köyde geçti. İşte bu sebepten dolayı doğa ile büyüdüm diyebilirim. Doğa içerisinde nefes aldığı mı hissediyorum. Çünkü şu yaşadığımız dünya içerisinde doğanın çok daha iyi hissedilir olduğunu herkes biliyor.
*** Akdağ başta olmak üzere Sandıklı sınırları içinde çıkmadığınız zirve kamp kurmadığınız dağ kalmadı desem yerinde olur sanırım. Biz bunları anlatır mısın sıra ile?
Mustafa Bey Akdağ aslında hayatımın bir parçası diyebilirim. Akdağ’da çıkmadığım zirve, yürümediğim yer olduğunu sanmıyorum.
Akdağ kıraç tepe zirve 2447 m.
Karşısı Ak kıraç tepe 2400 m.
Hemen yanı Hacı Ümmet tepe
Obruk kayalığı ve kumalar dağı Klimatan tepesi 2219 m.
Ne var ki kumalar dağı yaz kış soğuk eser yazında olsa oraya gideceğim zaman kışlıklarımı da alırım. Çıplak hiçbir ağaç türü yetişmiyor soğuk oluşundan.
Ahır dağları 1940 çam ağaçlarıyla çevrilmiş bir dağımız burada yüksekliğinden dolayı Küçük Hacetin Tepe ve Büyük Hacetin tepede ağaç yetişmemiş. Buraların hepsini defalarca gezen birisiyim.
*** Asım Bey zaman zaman sizi farklı sorularla terleteceğim ama hepsine de keyifli cevaplar vereceğini düşünüyorum.
Bir dostta aradığın üç önemli özellik nedir size göre?
Asla vazgeçmediğim dostlarımda benim aradığım üç özelliği şu şekilde açıklayabilirim Mustafa Bey. Birincisi Dürüst olması, ikincisi Ciddi olmalı yaşamın her alanında, son olarak da sonuna kadar güven vermeli insana.
*** En son ne zaman ağladın?
En son ne zaman ağladığımı hatırlamıyorum ama uzun değildir, doğada ölmüş bir yaban hayatı yıkılmış veya kesilmiş yaşlı bir ağaç görsem üzülürüm. Benim olmazsa olmazlarımdan ardıç ağaçları güzel bir aroması kokusu ve fide olarak dikip yetiştirilmemesi. Biliyor musunuz ardıç ağacının meyvelerini ardıç kuşu yiyecek dış katman midesinde eriyecek, içindeki tohumlar dışkıdan toprakta çimlenecek, ardıç ağaçları genelde hep kayalık bölgelerde olur, sebebi kuşun oralara konup dışkılamasıdır. İşte bu sebepten dolayı doğaya verilen zararlar karşısında kendi mi tutamam.
*** Sonsuza kadar hangi yaşta olmak isterdin, neden?
İnsanlara her bir yaş olgunluk, tecrübe, deneyim getirir. Dolayısıyla öyle bir düşüncem yok. Her yaşın güzelliğini yaşamaya bakarım Mustafa Bey.
*** Hayatınızın geri kalanında tatile gitmek tek bir yer seçme hakkınız olsaydı neresi olurdu neden?
Sizde çok iyi biliyorsunuz Mustafa Bey bu sorunun cevabını. Benim en büyük tatilim her zaman doğa içerisinde olmaktır. Bu nedenle doğa içerisinde ormanda, ağaçlar içerisinde ya da küçük bir yeşillik içerisinde olmam yeterli dostlarımla ailemle ile birlikte.
*** İsterseniz tekrar sizi müthiş enerji ile yaptığınız alana dönersek Tokalı kanyonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Ben Tokalı Kanyonu ilk kez 1994 yılında dolaştım, tabi ki daha sonra ki yıllarda bunu birçok kez gerçekleştirdim. Siz bu yörenin insanısınız hangi aylar Tokalı kanyonunu geçmek daha uygundur?
Tokalı kanyonu bölgemizde gerçekten çok güzel bir doğa harikası orta derecede zorlu bir parkur. Temmuz, ağustos aylarında en güzel zamanı. Temmuz öncesin su debisi yüksek ve dolayısıyla çokta soğuk olur. Kanyonun bazı bölgelerinde hava akımı var, hipotermi durumu oluşturur zemin oynar. Zeminin belirli bir patikası yolu yok her kış aylarında değişir. Bu anlamda bu bölgeyi gezmeden ya da gezecek gruplar önceden araştırma yapmak zorundalar ve öyle de oluyor.
*** Akdağ’a çıkan birçok insan Kurt ini mağarasını görmeden geri dönüyorlar, aslında görülmesi gereken yerlerden birisi değil mi?
Kurt ini mağarası kalsit kayaç bir yapıya sahip uzunluğunda, yaklaşık 200 metredir. Asırlardır suyun toprağı alıp kayaları aşındırmasıyla oluşmuş bir yapıya sahiptir. Akdağ bölgesine gelip Kurt ini mağarasını görmeden gezmeden gidenler aslında çok şey kaçırıyorlar. Yemyeşil doğa içerisinde farklı bir dünyayı hissedebilirsiniz burada.
*** Sandıklı Akdağ Baş alan yaylası özellikle Yılkı atların bulunduğu yerler gerçekten çok güzel özellikle nisan, mayıs ayları tam zamanı diyebilirim, siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Baş alan yaylası Akdağ’da olmazsa olmazlarından ikincisidir yayla olarak. Yaban hayatının yanında yemyeşil bitki örtüsü ile gözde yerlerimden birisidir. Akdağ’a gelenler genelde Koca yayla derler ama bilmezler ki Baş alan yaylası daha güzeldir. Yaban hayatının ilginç hayvanları ile karşılaşma şansın olabilir. Özellikle çok eskilerde Yılkı Atları Koca yala civarında bulunurdu. Son yıllarda insanların bu bölge de daha sık bulunmasından dolayı doğa özgür olmayı seven yılkı atları daha iç noktalara yani Baş alan yaylasına çekildiler. Siz de çok iyi biliyorsunuz Mustafa hocam sizinle de çok geziyoruz özellikle bu bölgeleri, saatlerce bu yürüyoruz Yılkı atları için Bakırlı tarafına. Yine birlikte mayıs aylarında ömrümüz olursa yürümek istiyorum çünkü kafalarımız uyuşuyor.
*** Doğa içinde en sevdiğiniz yemek ne olabilir?
Aslında doğadan topladıklarımız faydalandıklarımız kamp zamanı daha bir başka oluyor. Kamp ya da Hiking esnasında yürürken doğanın verdiklerini sırt çantalarımıza atıp mola zamanında onlarla gerekeni yapıyoruz. Kısaca insan oğlu için doğanın verdikleri çok önemlidir. Bunun kıymetini bilmeliyiz.
*** Kişiliğinize en uygun mevsim İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış mı diye soracak olursam nasıl bir cevap alırım neden?
Her mevsimin ayrı bir güzelliği var. Ben şuna benzetirim mevsimleri. Bahar çocukluk, yaz gençlik, sonbahar olgunluk, orta yaş kış ihtiyarlık. Yani kış doğada zordur, kış mevsimi gibi.
*** Bu bölgelerde birçok gruba rehberlik yapıyorsunuz unutamadığınız bir anınız var mı, bizimle paylaşmak ister misin?
Evet kanyonda hangi yıldı hatırlamıyorum, kanyonu geçmek için bizimle gelen bir arkadaşımız az kalsın boğuluyordu vaktinde yetişmesek ALLAH korusun yüzme biliyorum diye suya atlayan arkadaşımız, su o kadar berraktı ki derinliğini bilmeden suya atlamamak lazım. Derinliği bilmek lazım. Bir başka önemli nokta hiçbir şekilde fevri olarak yapmamalı. Grup lideri veya alan klavuzu olan kişinin söylediklerine mutlaka uymalıdır herkes.
*** Aslında her hafta sonu grubunda olmasa yanına kızın Sultan’ı alıp sizi doğa içerisinde buluyoruz. Çok güzel bir örneksin hem ailen hem de toplum adına. Sultan beş altı seneye kalmaz bu bölgeleri avucunun içi kadar bileceğinden emin biriyim. Allah nazardan saklasın çok iyi bir alan klavuzu olur bence. Siz ne düşünüyorsunuz Sultan için?
Söylediğim gibi iki kız babasıyım. Büyük kızım evlendi küçük kızım sultan Nur’da genelde gittiğimiz doğa yürüyüşlerine 5 yaşından beridir götürüyorum. Birçok zaman omuzumda taşırdım, dolayısıyla Sandıklı çevresini doğayı dağları iyi bilir şu durumda bile gruplara rehberlik yapabilir. Doğa ile iç içe yetiştirmeye çalışıyoruz. Doğayı canlıları doğa hayatını çok seviyor. Onunla bir baba olarak gurur duyuyorum.
*** Asım Bey bir nevi sizi doğa fotoğrafçısı diyebiliriz, fotoğraf çekmek özel bir yetenek midir, yoksa alınan bir eğitim yeterli midir?
Benim fotoğraf mekânım 18’li yaşlarda başladı. Tabi ki o zamanlar kısıtlı pozlu makinalar vardı. Çekeceğimiz kareleri özenle seçerdik. Öyle zaman olurdu ki keşke çekseydik dediğimiz anlarda çok oldu. Şimdiye kadar kaç tane fotoğraf makinası eskittim, düşürdüm hatırlamıyorum. Doğa da dağlarda güzel kareler oldu mu hemen pozluyorum. Bunun içinde yaban hayatı dahil hepsini sosyal medya da paylaşıyorum. Bizim gördüğümüz o güzellikleri bizimle olamayan doğaya çıkmayan ve de çevremizde ne güzellikler var diye hesaplarımızı takip eden birçok kişiye ulaşıp onlara güzelliklerden haberdar ediyoruz, onlarında bilgi almasını sağlayıp Sandıklı civarını tanıtmış oluyoruz.
*** Daha çok doğa içinde bulunuyorsunuz diğer insanlardan farklı olarak bu anlamda insanların doğaya verdikleri zararlı siz daha iyi görüyorsunuz, buradan nasıl bir mesaj vermek istersiniz bir alan klavuzu olarak?
Doğaya biz insanlar ne kadar saygı duyarsak doğadan fazlasıyla yararlanabiliriz örnek verecek olursak kampa yada pikniğe gittik diyelim bulaşığımızı kap kacağımızı çeşmelerde suyun aktığı kurnalardan suyla yıkıyoruz ve sabunlu kimyasal atık oluşturuyoruz ve bizden sonra oraları yaban hayatı yaban hayvanları kullanıyor, çeşme yalaklarında oluşan sabunlu atıklar onların hastalanmasına sebep oluyor. Halbuki bizler onları yalaklardan akan bölümde yıkasan durulamasını da o akan çeşme musluğundan durulasak hiçbir canlıya zararımız olmaz. Piknik alanlarında çöplerimizi atıp gelmesek, dolusunu nasıl getirdiysek, boşunu çöp atıklarımız ile geri götürüp çöp bidonlarına bırakırsak doğamızda bizde güzelleşiriz.
*** Kahve tadında güzel bir sohbet olduğunu düşünüyorum Asım Bey. Öncelikle bizimle birlikte olduğun için teşekkür ederim. Son olarak ne söylemek istersin?
Sevgili Mustafa Hocam aslında ben size teşekkür ederim. Her hafta bu sayfanızda ve Afyon Şehir Gazetesinde topluma çok güzel insanları tanıtıyor ve onların yaptıkları işleri ön plana çıkarıyorsunuz. Hiçbir gazetede böyle güzellik görmedim. Başta size ve emeği geçen herkese sonsuz saygılar sunarım. Doğa canlılar ile güzel, yaban hayatı ile güzeldir. Sizin uygun olduğunuz bir zaman Afyon Şehir Gazete personelini doğa gezdirmek isterim.