Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ’de Atatürk’ün ölüm yol dönümü dolayısıyla panel ve konferans düzenlendi

Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından ‘Mustafa Kemal Atatürk Mücadelesi ve Entelektüel Birikimi’ konulu panel düzenlendi.

Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe

Gazi Mustafa Kemal’in ebediyete irtihalinin 86. yıl dönümü olması nedeniyle Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin yaparken Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ve Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin panelde konuşmacı olarak yer aldı.Açış konuşmasını yapan moderatör Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin’in ardından Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, ‘Atatürk’ün Devlet Adamlığı’ konulu sunum yaptı. Altıntaş, şunları aktardı:

BAĞDAT, BASRA DERKEN URFA VE MARAŞ’I SAVUNMAK ZORUNDA KALIYORUZ

“Mustafa Kemal vizyonerdir. 1916 yılının sonunda Mustafa Kemal ile Enver Paşa’nın bir görüşmeleri oluyor. Enver Paşa, ‘Mustafa Kemal sen başarılı bir komutansın Yıldırım Ordularının yeni yapılandırması içerisine koyalım. Daha önce kaybedilmiş olan Bağdat’a, Basra’ya operasyon gerçekleştir ve tekrar topraklarımıza kat’ diyor. Enver Paşa’ya vermiş olduğu cevapta Mustafa Kemal ‘Enver Paşa, bizim buraları tekrar almamıza ne imkanlarımız ne asker sayımız ne paramız ne de insan kaynaklarımız yetmez’ diyor. Hatta Mustafa Kemal, bir sınır çiziyor. Bu sınır Suriye’nin alt bölgesinden Musul, Kerkük’e uzanan bir hat. Biz askerlerimizi geri çekelim burada bir hat oluşturalım. Bu hattan da İngiliz ve Fransızları sınırımıza geçirmeyelim diyor. Bizim her kurşuna her Mehmetçiğe ihtiyacımız olacak diyor. Bir buçuk yıl sonra Mustafa Kemal’in söylediği gerçekleşiyor. Biz Bağdat, Basra derken Urfa ve Maraş’ı savunmak zorunda kalıyoruz.”

MUSTAFA KEMAL ÇOCUKLUĞUNDAN İTİBAREN ENTELEKTÜEL YAPISINI İNŞA EDİYOR

Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ise ‘Atatürk’ün Entelektüel Biyografisi’ konulu sunumunda “Mustafa Kemal, çocukluğundan itibaren entelektüel yapısını inşa etmeye başlıyor ve ölümüne kadar devam ediyor. Mustafa Kemal’in entelektüel yapısını anlamlandırabilmek için öncelikle onun düşünce yapısında ne olmadığını tanımlamak gerekir” ifadelerini kullandı.

CUMHURİYETİN KURUCUSU ATATÜRK KONFERANSI

Öte yandan, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarih Bölüm Başkanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarih Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü ile Kocatepe-Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası kapsamında ‘Vefatının 86. Yıl Dönümünde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ konferansı düzenlendi. Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, akademik personel ile birlikte öğrenciler katıldı.