Sandıklı ilçe merkezindeki konutların ısıtılmasında kullanılan jeotermal suyun dağıtım merkezlerinden biri olan 9 Numaralı Isı Merkezi’ne yapılan teknik gezide Jeoloji Mühendisi Ahmet Doğru tarafından bilgiler verildi. Doğru, jeotermal sıcak su aktarım sisteminin işleyişi ve konutların ısıtılmasındaki mekanizma hakkında bilgi vererek, “Bölgesel ısıtmada 16 farklı kuyudan 400-bin 100 metre derinliklerde 75-85 derece sıcaklıkta termal su çıkarılıyor. Bu termal akışkan ise konutların ısıtılmasında kullanılıyor” diye konuştu.
‘2 MİLYON METREKARE SERA ISITILACAK’
Isı merkezi ziyaretinin ardından, sıcak suyun Sandıklı’ya ve seralara nasıl iletildiğini yerinde görmek üzere ‘Jeotermal Suyun Tek Elden Dağıtım Projesi’ kapsamında inşa edilen sondaj merkezine geçen öğrencilere, Jeoloji Mühendisi Ahmet Doğru, Sandıklı’da ‘Jeotermal Suyun Tek Elden Dağıtım Projesi’ kapsamında sera ısıtılmasında dört hattın bulunduğunu ve bu hatlar üzerinde sera ısıtılmasının yapıldığını ifade etti. Doğru, “2024 yılı itibari ile ‘Jeotermal Suyun Tek Elden Dağıtım Projesi’ kapsamında 1 milyon 600 bin metre kare olmak üzere toplamda 2 milyon metrekare sera ısıtılacak” dedi.
‘700 BİN ADET YAZLIK VE KIŞLIK SÜS BİTKİSİ ÜRETİLMEKTEDİR’
Teknik eğitim gezisi kapsamında, Sandıklı Belediyesine ait SANJET şirketinin çiçek serasını da ziyaret eden öğrenciler, sera sorumlusu Perihan Sözmez eşliğinde ata tohum üretim ve çoğaltım bahçesini gezdi. Gezide ata tohumları öğrencilere tanıtılarak, çiçek serası, meyve ve sebze kurutma tesisi ve balık üretim sahası yerinde incelendi. Sönmez, “2018 yılında faaliyete geçen 1000 metrekare alanda, Sandıklı bölgesinin peyzajında kullanılmak üzere yıllık 700 bin adet yazlık ve kışlık süs bitkisi üretilmektedir. Jeotermal enerjiyle, mevsiminde taze ürünlerin katkı ve koruyucu madde eklenmeden kurutulup paketlenerek satışa sunuluyor. Jeotermal kurutma yönteminin, güneş altında kurutma ile kıyaslandığında güçlü bir alternatif sunuyor” ifadelerini kullandı. Ziyaret sırasında Sönmez, jeotermal sıcak suyun çiçek yetiştiriciliğindeki rolü ve iklim kontrolünün önemini vurgulayarak jeotermal sıcak su mekanizması ile kurutulmuş meyve üretimi hakkında detaylı bilgiler verdi.
‘SANDIKLI BÖLGESİ, SERACILIKTA ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR’
Seracılık Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rabia Ersan ise Sandıklı bölgesinin, seracılık alanında önemli bir merkez olma yolunda ilerlediğini belirtti. Ersan, şunları kaydetti: “Modern hassas tarım teknolojileriyle donatılmış seraların, jeotermal su ile ısıtılması özellikle kışın sert geçen aylarda istenilen sıcaklığın bitkilere sağlanması açısından önem arz etmektedir. Gün uzunluğu ve güneşlenme süresinin uzun olması, gece-gündüz sıcaklık farkı domates yetiştiriciliğinde önemli parametrelerdir. Bölge yatay yüzeye gelen güneş enerji potansiyeli açısından 1. kuşak içerisinde yer almaktadır. Bölgenin bu coğrafik avantajı ile merkez ilçe dahil diğer ilçelerde bulunan seralardaki üretime göre örtü altı domateste maksimum rekolte sadece bu bölgede alınmaktadır. Bu özelliklerle birlikte jeotermal suyla istenilen sıcaklık sağlandığında sera ısıtma giderleri minimalize edilmekte, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlanmaktadır. Jeotermal su, bölge için önemli bir doğal kaynaktır. Bu kaynağın öncelikle konut ısıtılmasında kullanılması ve konutlardan dönen suyun tarımla buluşturularak seraların ısıtılması, reenjeksiyon ile tekrar doğaya geri verilerek jeotermal suyun sürdürülebilir kullanımı sağlanmaktadır. Bizler öğrencilerimize verdiğimiz derslerde doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve doğayı koruma ile birim alandan maksimum ürün alma bilincini aşılamaya çalışmaktayız. Bu sene Seracılık Programını kazanan öğrencilerimiz, bu gezi ile ilk defa tam otomasyonlu modern jeotermal seralarla tanışmış oldu ve jeotermal suyun çıkarılma alanı, dağıtım sahası, dağıtım mekanizması, jeotermal suyun kalitesi, diğer bölgelerden farkı, kullanım alanları gibi pek çok alanda, alanında uzman mühendis ve teknik personelden detaylı bilgiler edindiler. Bu teknik gezi ile jeotermal suyun çıkışı, dağıtımı, konut ve seraların ısıtılması ve sağlık turizminde kullanım alanlarını yerinde incelemiş olduk. Bu gezi öğrencilerimiz için jeotermal suyun önemini anlama ve seracılık alanındaki güncel uygulamaları görme açısından eşsiz bir fırsat oldu.”