Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Apaydın: Diyabette obezite, yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme önemli rol oynuyor

Diyabetin yaygınlaşmasında obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenmenin önemli rol oynadığını söyleyen AFSÜ İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Apaydın, “Geliniz, bu günden başlayarak, ‘tam iyilik hali-esenlik’ hedefini merkeze koyalım ve diyabetlilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik adımları hep beraber başlatalım” dedi.

Diyabetin yaygınlaşmasında obezite, hareketsiz

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Apaydın, ‘Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla önemli değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Apaydın, toplumda diyabetin yaygınlaşmasında obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme gibi faktörlerin etkili olduğunu söyledi. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun üretilen insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Apaydın, Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere başlıca iki türü olan diyabetin, tüm yaş gruplarındaki bireyleri etkileyebildiğini dile getirdi.

‘SON VERİLERE GÖRE TÜRKİYE’DE 9 MİLYON DİYABET HASTASI BULUNUYOR’

Son verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 9 milyon diyabet hastası bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Apaydın, “Son yıllarda diyabet hastalığının yaygınlaşmasında obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme gibi faktörler rol oynamaktadır” şeklinde konuştu. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nün, diyabet farkındalığının artırılması için önemli bir fırsat sunduğunu kaydeden Apaydın, şunları söyledi: “Diyabetin erken teşhisi, hastalığın sürekli kontrol altında tutulması ve ayrıntılı izlem, hastalarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için kritik öneme sahiptir. Diyabet tedavisinde, kan şekeri yüksekliğinin yönetimi çok önemli olmakla birlikte tek başına yeterli olamamaktadır. Bütüncül bir yaklaşım ile hastalarımızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar mutlaka sürece eklenmelidir.

‘BU GÜNDEN BAŞLAYARAK, ‘TAM İYİLİK HALİ-ESENLİK’ HEDEFİNİ MERKEZE KOYALIM’

Milyonlarca diyabet hastası, evde, iş hayatında ve okulda günlük hayatını sürdürebilmek için büyük çaba göstermektedir. Dayanıklı olma ve hayatı her anıyla organize etme çabası hastalarımızın omuzlarına büyük sorumluluklar yüklemektedir. Ancak bu ağır yük, çoğu zaman hastalarımızın hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenlerle hekimlerin, diyabet hemşirelerimizin, sağlık kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının, hastalarımızın yanında koşulsuz olarak yer alması son derece önemlidir. Geliniz, bu günden başlayarak, ‘tam iyilik hâli-esenlik’ hedefini merkeze koyalım ve diyabetlilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik adımları hep beraber başlatalım. Diyabetin sadece kan şekeri yönetiminden ibaret olmadığını; iyilik hâlinin ve yüksek yaşam kalitesinin sürdürülebilmesinin daha geniş bir bakış açısıyla mümkün olabileceğini unutmadan bu yolda beraber ilerleyelim.”