Yabancıların gelmesiyle Afyon kent merkezinde artık iki ayrı amele pazarı kurulmaya başlandı. Çok eskilerden bu tarafa Tuzpazarı Caddesindeki Yoncaaltı Camisinin önündeki ‘amele pazarında’ toplanan Türklerin iş bulması, Anıtpark önünde iş bekleyen yabancı amelelerin daha ucuza çalışması yüzünden zora girmiş durumda.
Afyonkarahisar’da mülteci, sığınmacı, göçmen ya da düzensiz göçmenlerin sayılarıyla ilgili elimizde tek resmi veri, İl Göç İdaresi’nden alınan rakamlar. Geçen ay yaptığımız başvuruya henüz yanıt verilmediği için sığınmacı sayılarıyla ilgili olarak, 2022 yılının nisan ayında aldığımız verilere göre, Afyonkarahisar’da ‘geçici koruma’, ‘uluslararası koruma’ ve ‘ikamet izni sahibi’ yabancılar yaşıyor ve toplam sayı 23 bin 354. Bu sayı, Afyon nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ü olsa da yabancıların özellikle il merkezinde görünürlükleri çok fazla. Bu durum, halk arasında ‘amele pazarı’ olarak tanımlanan günlük ve daha kısa işler için işçi bulunan yerlere de yansımış durumda. Eskiden bu tarafa Yoncaaltı Camisinin önünde toplanan Türk işçiler, yine orada iş beklerken, Suriyeli, Afganistan, Irak ve İranlı sığınmacılar Anıtpark önünde toplanıyor. Yabancıların ucuz fiyata gittikleri için işlerinin elinden aldığından yakınan bir işçi, “Dün iş yoktu, bugün de yok. Piyasayı bozdular” diye yakınıyor.
YABANCI AMELELER İŞLERİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Yaklaşık 10 yıldır, Tuzpazarı Caddesindeki Yoncaaltı Camisi yakınındaki ‘amele pazarına’ çıkan bir Türk işçi, yabancılarla neden ayrı yerde iş bekledikleri şeklindeki sorumuza şu yanıtı veriyor: “Sebebi fiyat farkı. Şimdi onlarda bizim yanımızda bekleseler, atıyorum, biz 5 liraya giderken onlar 3 lira olduğu zaman burada bir çatışma çıkar. O yüzden dolayı onlar ayrı yerde toplanıyor, biz ayrı yerde toplanıyoruz. O şekilde oluyor yani.
– “Peki, siz fiyatları düşürmeyi düşünür müsünüz?”
– “Düşürmek derken yani zaten Türkiye’nin durumu belli geçim sıkıntısı var. Yani asgari ücret 12 bin lira ama onun haftalık tatili var, yemeği var, sigortası var. Toplasak 20 bin liraya geliyor. Ama ben onların gittiği fiyata gitsem, eve ekmek götüremem. Kendi yemeğimi mi karşılayacağım, sigortamı mı karşılayacağım yoksa eve ekmek mi götüreceğim.
– “Peki, onların düşük fiyatla çalışmasından siz rahatsız mısınız? Sizi etkiliyor mu?”
-“Tabii ki rahatsızız. Aşırı derecede etkiliyor.”
– “Peki, sizlerin en büyük sıkıntınız ne? Bir yer sıkıntısı var galiba. Rastgele toplanıyorsunuz. Yetkililerden bir çözüm olarak ne istiyorsunuz?”
– “Şuraya bir yere güzel bir kulübe olsa veya bir kahvehane olsa on numara olur. Bir de bu sığınmacılar. Bu sığınmacılar olunca bizim piyasamız düşüyor.”
– “İş bulamadığınız günler oluyor mu?”
– “Bugün boşuz, dün de boştuk.” Erol Uysal (Özel)