ATSO tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘ATSO Spor Oyunlarının’ son başvuru tarihi 22 Ağustos olarak belirtildi. Birçok spor dalını ve birbirinden farklı branşları kapsayan etkinliklerle bu yıl 18’incisi düzenlenecek olan spor oyunları için ATSO’nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Yeşil Dünya Sporla Bir Arada” ifadelerine yer verildi.
BİRBİRİNDEN FARKLI SPOR DALI ETKİNLİKLERİ YER ALACAK
29 Ağustos – 19 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan 17. ATSO Spor Oyunları’na katılım için Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası resmi internet sitesindeki başvuru formunu doldurmak gerekecek. Spor Oyunlarında takım branşlarında ve bireysel branşlar olarak ikiye ayrılacak. Branşlar, başvuru şartları ve oyunlarla ilgili ATSO’nun resmi web sitesi üzerinden yaptığı açıklamalar ise şu şekilde: ”
Futbol: Maksimum 15 kişilik lisans çıkartılacaktır. Müsabaka türü eleme usulü olacaktır. Müsabaka saatinde gelmeyen takımlar teknik kurulun vereceği karar dâhilinde hükmen mağlup edilecektir. Maç sonucu eşitlik ile sonuçlanırsa kazananı penaltı atışları belirleyecektir (5 penaltı kuralı). Kırmızı kart gören sporcu en az 1 maç oynamama cezası alacaktır. Yapılan hareketin şiddeti ve hakemin raporuna göre sporcunun alacağı ceza arttırılabilir. Müsabakalarda ofsayt kuralı yoktur. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Müsabakada giyilecek formalarda numara zorunluluğu vardır. Müsabakaya gelen her sporcu T.C kimlik kartı ve ATSO’nun vereceği lisansları yanında bulundurmak zorundadır.
BASKETBOL: Müsabakada takımlar minimum 5 asil 7 yedek maksimum 12 oyuncu olacak şekilde ayarlanmalıdır. Maksimum 15 kişilik lisans çıkartılacaktır. Müsabaka türü eleme usulü olacaktır. Müsabaka saatinde gelmeyen takımlar teknik kurulun vereceği karar dâhilinde hükmen mağlup edilecektir. Maç süresi 10 dakikalık 4 periyottan oluşmaktadır. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Müsabakada giyilecek formalarda numara zorunluluğu vardır.
VOLEYBOL: Müsabakada takımlar minimum 6 asil 6 yedek maksimum 12 oyuncu olacak şekilde ayarlanmalıdır. Maksimum 15 kişilik lisans çıkartılacaktır. Müsabaka türü eleme usulü olacaktır. Müsabaka saatinde gelmeyen takımlar teknik kurulun vereceği karar dâhilinde hükmen mağlup edilecektir. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Maçlar eleme usulü olup 25 puan üzerinden 3 set kazanan takım galip olacaktır (3-0/3-1). Setlerde 2-2’lik beraberlik durumunda 15 puanlık tie break seti oynanacaktır. Müsabakada giyilecek formalarda numara zorunluluğu vardır.
HALAT ÇEKME: 6 Kişilik takımlar halinde müsabakaya katılım sağlayabilirsiniz. (Müsabakaların açılış yarışması olan Halat çekme, takımlar halinde yapılmaktadır.)
ATSO SPOR OYUNLARINDA BİREYSEL BRANŞLAR’DA YER ALIYOR
PENALTI YARIŞI: Fikstür yarışma öncesi yapılan kayıtlara göre alınacaktır. 2’şer penaltı atışlarına göre düzenlenecektir. Eleme usulüne göre uygulanacaktır. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
BİLEK GÜREŞİ: Bilek güreşi, iki kişinin bilek gücünü ve dayanıklılığını test etmek için yarıştığı bir spor oyunudur. Hedefimiz, rakibimizin bileğini masaya indirmek veya kontrol etmek için gücümüzü kullanmaktır. Bu eğlenceli aktivite, bizlere heyecanlı rekabet ve güç gösterileriyle dolu bir deneyim sunar. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
DART: Hedef tahtasına atılan oklarla puan toplamaya çalıştığımız bir spor oyunudur. Amacımız, okları doğru bölgeye isabet ettirmektir. Etkinlik günü oyun kuralları detayları anlatılacaktır. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
BOWLİNG: Sporcuların tamamı ilk tur atışlarını tamamlarlar. Elde edilen en iyi puanlara sahip sporculardan, ilk 6 kişi bir üst turda final etabı oynayacaktır. Bu oyun el becerisi, strateji ve konsantrasyon gerektirir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
HEDEF VURMA: Oyun sırasında bir hedefe doğru nişan alıp atış yapmayı ve onu vurmayı amaçlayan bir eğlence etkinliğidir. Hedef vurma, atış becerilerini, konsantrasyonu ve koordinasyonu test ederken aynı zamanda heyecan verici bir rekabet sunar. Her isabetli vuruşta bir duygu patlaması yaşanır ve başarılı bir atış yapmak, büyük bir tatmin ve eğlence kaynağıdır. Başvurular bireyseldir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
TAVLA: Yarışmaların fikstür çekimleri müsabaka yerinde yarışmacıların müracaat sırasına göre düzenlenir. Müsabakalarda taraflardan birinin istemesi durumunda zarlar kupa, fincan veya bardakta atılır. Müsabakalar eleme tarzı yapılacaktır. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
HIZLI SATRANÇ: Yarışmaların fikstür çekimleri müsabaka yerinde yarışmacıların müracaat sırasına göre düzenlenir. Beyaz taraf ilk başlar. Oyuncunun hamle süresi maksimum 30 saniye içinde tamamlanmalıdır. Müsabakalar eleme tarzı yapılacaktır. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
MASA TENİSİ: Masa tenisi, iki oyuncunun bir masa üzerinde, özel raketlerle oynadığı hızlı ve rekabetçi bir masa oyunudur. Oyuncular, bir topu ağlı bir file üzerinden rakip yarı alanına göndermeye çalışır. Oyun, hızlı refleksler, iyi koordinasyon ve hassas vuruşlar gerektirir. Amaç, rakibin topu oynamasını engellemek ve ona karşı puan almak için stratejik vuruşlar yapmaktır. Müsabaka sırasında oyun set aralarında oyuncuların alabileceği 2 dakikayı geçmeyecek ara dışında kesintiye uğramadan devam edecektir. Müsabaka herhangi bir tekil sayılı set üzerinden yapılacaktır. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır. Her katılımcı kendi raketiyle katılacaktır.
AYAK TENİSİ: Ayak tenisi, futbol ve tenis öğelerini birleştiren bir oyundur. Oyuncular topu ayaklarıyla (kafa vuruşu ve göğüs vuruşu da dahil) rakip sahaya geçirmeye çalışır. Bu oyunda amaç, topu rakip sahaya kurallara uygun olarak geçirip rakibin topa yetişememesini sağlamaktır. Oyun, hız, beceri ve koordinasyon gerektiren eğlenceli bir spor etkinliğidir. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
KORT TENİSİ: Bu oyunda amaç, topu rakip sahaya kurallara uygun olarak geçirip rakibin topa yetişememesini sağlamaktır. Oyun, hız, beceri ve koordinasyon gerektiren eğlenceli bir spor etkinliğidir. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
AYRAN İÇME: Başvurular bireysel olup, spor oyunlarının açılışında yapılacaktır. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
DENGE ÇUBUK OYUNU: Tek parmak ile 150 cm uzunluğundaki çubukları en uzun süre dengede tutan yarışmacı oyunu kazanmış olur. (Dinamik dengesi iyi olan kazansın!) Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
OK ATMA: Okçuluk konsantrasyon, sabır, beden koordinasyonu ve hassasiyet gerektiren bir spor branşıdır. Başvurular bireysel olup, spor oyunlarının açılışında yapılacaktır. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
BOCCE: Oyuncular, büyük bir çim veya kum bölgesi, küçük bir hedef topunu hedeflemek için büyük renkli topları fırlatır. Hedef topa en yakın olan oyuncu puan kazanır. Bocce, strateji, beceri ve isabet gereksinimleri keyifli bir açık hava oyunudur ve genellikle arkadaşlarla ve aileyle birlikte oynanır. Oyuncu farklı renklere sahip 4 topa sahiptir. Oyun, bir hedef topu olan pallino’nun fırlatılmasıyla başlar. Oyuncu toplarını pallino’ya en yakın şekilde atarak puan almaya çalışır. En yakın topa sahip oyuncu puan kazanır. Toplar sonlarına doğru atılır ve tur sonunda puanlar alınır. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
100 METRE KOŞU: 100 metre koşusu sürat koşularının en kısası olup, tüm gücün tek seferde kullanılması gerekir. Sporcu, ellerini çıkış çizgisinin arkasına koyarak kolları düz, kafası belkemiği ile paralel durumda, arka ayak çıkış takozunda iken, start işaretiyle birlikte maksimum hızda koşarak bitiş çizgisine ulaşmaya çalışır. Bu yarış, hız, patlayıcılık ve dayanıklılık gerektiren kısa mesafe bir yarış etkinliğidir. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
400 METRE KOŞU: Sporcu, ellerini çıkış çizgisinin arkasına koyarak kolları düz, kafası belkemiği ile paralel durumda, arka ayak çıkış takozunda iken, start işareti ile fırlamasıyla yarış başlamış olur. 400 metre sprint koşusu, hız, dayanıklılık ve strateji gerektiren bir yarıştır. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.
UZUN ATLAMA: Sporcuların hız kazanarak bir kum havuzuna sıçramayı ve mümkün olduğunca uzak bir mesafeye ulaşmayı hedeflediği bir atletizm dalıdır. Atlayıcı, belirli bir hızla yaklaşarak sıçrar ve havadayken vücudunu olabildiğince uzatmaya çalışır. Sıçrama sonrasında, ayakların ilk temas ettiği nokta ölçülerek atlamanın uzunluğu belirlenir. Uzun atlama, hız, kuvvet, koordinasyon ve teknik beceri gerektiren bir atletizm etkinliğidir. Müsabaka resmi federasyon hakemleri tarafından yönetilecektir. Kadın-Erkek ayrı kategoride değerlendirme yapılacaktır.