Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Devlet Su İşleri (DSİ) yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda kente inşa edilen 95 sulama tesisi ile 724 bin 626 dekarlık tarımsal araziyi sulamaya açtıklarını belirtti. Afyon’da bulunan tarımsal arazilerin üretim potansiyeli bakımından bölgede önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Balta, “Bereketli toprakları, uygun iklim özellikleri ve çalışkan Afyonkarahisarlıların emekleriyle can bulan Afyonkarahisar’daki tarımsal araziler, üretim potansiyeli bakımından bölgemizde önemli bir yere sahiptir. Afyonkarahisar’da son 21 yılda 43’ü baraj, 25’i gölet ve 3 adeti de yeraltı depolama tesisi olmak üzere 71 depolama tesisi inşa ettik ve böylece 177 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştık” diye konuştu.
‘AFYON’UN SU KAYNAKLARINI DEĞERLENDİRMEK İÇİN YENİ BARAJLAR İNŞA EDİYORUZ’
Afyonkarahisarlı çiftçilerin tarımsal arazilerini büyük bir emek ve özveri ile değerlendirdiklerini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Afyonkarahisar’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Şu anda 8 barajın yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajların tamamlanması ile 24 bin 970 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca Afyonkarahisar’ da taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 232 adet taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 217 adet yerleşim yeri ve 331 bin 695 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 8 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleri ile taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızı ve toprağımızı güvence altına alıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ALMIŞ OLDUĞUMUZ OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER BİZİ VE EKİBİMİZİ MOTİVE EDİYOR’
Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Afyonkarahisar’da toplam 256 bin 470 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını aktaran Genel Müdür Balta, yaptığı açıklamaların devamında ise şunları söyledi: “Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Afyonkarahisarlıların özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle ‘Türkiye Yüzyılı’ idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. 6 Şubat depremleri ile başlayan süreçte ağır yaralar alan Afyonkarahisar’ı ve Afyonkarahisarlıları asla yalnız bırakmayarak yaralarımızı dün olduğu gibi bundan sonra da birlikte sarmaya devam edeceğiz.”
‘DSİ, TÜRKİYE YÜZYILINA DAMGA VURMAYA DEVAM EDECEKTİR’
“Bizler maziden atiye uzanan, tarihini ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ‘Su Vatandır’ anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir.” Haber Merkezi