Afyonşehir gazetesi sahibi ve Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek, beraberinde teknik bir ekiple gittiği Ankara’da, ASO Teknik Koleji’nde incelemelerde bulundu. Dilek ve ekibi, ASO Teknik Koleji Müdürü Refik Sargın ve bölüm yetkililerden, verilen eğitimle ilgili bilgiler aldı.
Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi bünyesinde, sanayinin ara eleman ihtiyacı için İhtisas Koleji adı altında savunma sanayi ile ilgili bir okul kurmak için girişimlerini sürdüren Hakan Dilek, teknik bir ekiple Özel Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknik Koleji Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’ne (ASO Teknik Koleji) gezi düzenledi. Afyonşehir gazetesi sahibi ve Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Dilek, beraberindeki uzman ekiple (ASO Teknik Koleji’nde yönetici ve bölüm öğretmenlerinden bilgi aldı. 2012-2013 eğitim öğretim yılında ‘Asıl Olan Eğitim’ sloganı ile açılan okulun yürüttüğü çalışmalar, eğitim sistemi gibi konularda bilgi almak üzere düzenlenen gezide, Özel ASO Teknik Koleji bünyesindeki Makine Teknoloji ve Tasarım Bölümü, İnsansız Hava Aracı (İHA) Bölümü, Motorlu Araçlar Teknolojisi Bölümü’nde incelemeler yapıldı, yetkililerden bilgiler alındı. Türkiye genelinde TÜBİAT ve TEKNOFEST gibi üst düzey teknolojik yarışların yapıldığı organizasyonlara katılan ASO Teknik Koleji, bu yarışmalardan çok sayıda derece ile döndü. Ankara başta olmak üzere Türk sanayisinin ara teknik eleman ihtiyacını karşılayan okulda 63 kişilik eğitimci kadrosu, 529 öğrenci bulunuyor. Amacı Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu donanımlı ve teknik becerisi yüksek mühendis adayları ve teknisyenler yetiştirmek olan ASO Teknik Koleji’nde sınıfların her birisinde en fazla 24 öğrenci bulunuyor.
HEM MESLEK ÖĞRETİYOR HEM DE ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIYOR
ASO Teknik Koleji Müdürü Refik Sargın yönetimi ile görüşen Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek ve ekibi, okulun verdiği eğitimin niteliği ve kuruluş amacı hakkında detaylı bilgi aldı. Müdür Sargın, 4 yıl eğitim süreli ASO Teknik Koleji’nin diğer teknik okullardan farklı olarak, 9 ve 10. Sınıf öğrencilerine mesleki eğitim ağırlıklı oluğu bir eğitim verildiğini belirterek, son iki yılda akademik derslerin daha fazla olduğunu belirtti. Sargın, bu yöntemin öğrencilere üniversite sınavında başarı getirdiğini vurguladı, ASO Teknik Koleji öğrencilerinden çoğunluğunun üniversite giriş sınavında oldukça büyük başarılara imza attığının altını çizdi. ASO Teknik Koleji Müdürü Sargın, asıl amaçlarının el becerisi olan mühendisleri yetiştirmek olduğunu da sözlerine ekledi.
İHA TAKIMI LİSELER ARASINDA 1’İNCİ OLDU
Hakan Dilek ve teknik ekip, ASO Teknik Koleji’ndeki bazı bölümleri gezdi, bölüm yetkililerinden detaylı bilgiler aldı. Dilek ve teknik ekip, ilk olarak İnsansız Hava Araçları (İHA) Bölümü’nde incelemelerde bulundu. İHA Bölümü’nden öğretmen İlker Demir, kendi üretimleri olan İnsansız Hava Araçları ile ilgili bilgiler aktardı. Beş öğrenci ile beraber ASO Teknik Koleji İHA takımını kurduklarını belirten Demir, şu bilgileri aktardı: “İnsansı hava aracımız, kış aylarında aç kalan hayvanlara otomatik bir şekilde havadan yem bırakma özelliğine sahip. Teknofest’te Uluslararası Serbest Görev İnsansı Hava Araçları kategorisinde 67 takım arasında 13’ncü olduk. Liseler arasında 1’inci olduk ve 10 bin TL’lik teşvik ödülü kazandık. Bu sene de TUBİTAK 2204 Liseler Arası Araştırma Projeleri yarışmasında bölge 2’ncisi olduk. Bu üretimin patenti bize aittir. Aracımız 2 kilogram faydalı yük taşımaktadır. Motorları ve gövde büyüdüğü takdirde taşıyacağı kapasite de artmaktadır. Sadece hayvanlara yem bırakma değil, taşımacılık sektöründe de kullanılabilir. Örneğin kış aylarında köylerde ilaç sevkiyatı gibi durumlarda ihamız görev alabilir.”
ATÖLYEDE HER ÇEŞİT TEZGAH BULUNUYOR
Hakan Dilek ve teknik ekip, daha sonra Makine Teknoloji ve Tasarım Bölümü’nü gezdi ve Öğretmen Hüdaverdi Kuş’tan bilgiler aldı. Öğretmen Kuş, adeta bir fabrikayı andıran Makine Teknoloji ve Tasarım Bölümü’nde yer alan ve öğrencilerin kullanımını öğrendikleri makineler hakkında şu bilgilere yer verdi: “Burada manuel klasik tezgahlar var, talaş üretim yapan torna tezgahlarımız. Bu tezgahlarımızda öğrencilerimiz eğitim alıyor ve üretim yapıyorlar. Yan tarafta CNC atölyesi var. Taşlama tezgahımız var. Öğrencilerimiz bu atölyelerde çalışıyor. Tornacılık 10 11 sınıflar çalışıyor. Freze tezgahları atölyemiz var. Freze tezgahlarında genelde hepimiz parçaları yapıyoruz. Mesela 9. sınıftaki öğrencilerimize çekiç uygulaması yaptırıyoruz. Bu sene örs kısmını bu tezgahta sap kısmını da torna atölyesinde yaptırıyoruz. Bunlar temel düzeyde el becerilerini elde etmeleri için. 10.sınıfın ikinci döneminden itibaren CNC tezgaha alıp burada eğitim vermeye devam ediyoruz.
ÖĞRENCİLER MALZEMELERİ TANIYARAK İLERLİYORLAR
Yaklaşık olarak 6 tane 3 tanesi SIEMENS 3 tanesi Fanuc Kontrol Üniteli CNC Torna Tezgahlarımız var. Öğrencilerimize iki programlama mantığını gösteriyoruz. Piyasada hangi alanda yürümek istediklerini kendileri belirliyor. Öğrencilerimize 3D tasarım programlarında ürünler tasarlattırıp, hem kendi özgür tasarım yetilerini fark etmeleri açısından tasarımlarını yaptırıyoruz. 11 ve 12. sınıflarda bunları elle programlarını yazmak yerine CAD (AutoCAD) dediğimiz eğitimleri vermeye başlıyoruz. Bu eğitimlerden sonra nihai ürünleri tasarımları somut hale getirmek içinde tezgahları kullanıma geçiyorlar. Mini motor çalışması yapıldı. Krank mili, motor bloğu, silindir üst kapağı, supapları pistonu egzozu egzoz çıkışı vb. Malzemeleri tanıyarak ilerliyorlar malzemeyi nasıl keseriz, nasıl bükeriz, eğeriz diye değerlendiriyorlar.”
YENİ MODEL ENJEKTÖRLERİN TESTİNİ DE YAPIYORUZ
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Öğretmeni Yavuz Erşahin, “Dizel atölyemiz olarak geçiyor burada ne yapıyoruz önce dizelin nasıl çalıştığını dizel motorların prensiplerini, parçalarını, parçalarının görevlerini hepsini burada anlatıyoruz. Daha sonra motorla ilgili enjektör pompa testimiz var. Yeni model enjektörlerin testini de yapıyoruz. Dizelle ilgili bütün testleri öğrencilerimize göstermeye çalışıyoruz. Burada şuanda 60 öğrencimiz mevcut. Projelerle çocuklar kendi tasarımını yapıyor kesiyor biçiyor kaynağını yapıyor tasarımla ilgili parçaları temin edip çalışır hale getirip bize o projeyi teslim ediyor. Hem eğitim materyali olarak değerlendiriyoruz.”
PROJELERİMİZ BİRÇOK YERDEN ÖDÜL ALDI
Geçen sene TEKNOFES’te katılan bir projeden bahseden Erşahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Egzoz gazından zehirlenmeler meydana geliyor. Biliyorsunuz kapalı alanda aracı çalıştırıp içinde oturdukları oluyor. Birde şöyle bir durum oluyor kar çok yağan bölgelerde otomobilin üstünü kar tamamen kapladığında araca binip aracı ısıtıp kardan dolayı dışarı çıkamayan egzoz içeri doluyor. İçeri dolduğunda da insanların zehirlenmesi meydana gelir. Böyle bir durum olursa diye karbonmonoksiti algılayan bir sensör camı açıyor. Araba kapalı bir alandaysa kapalı garajın kapısını da açan bir proje ürettik. TÜBİTAK’tan 98 puan aldı bu projemiz. Bu seneki projemiz ise, kamyonların arkasındaki tamponların yapılmaması standarda uygun olmaması ile yapılan kazalarda ölüm oranının çok fazla olması ile usturmaça ile enerjiyi şok emici ile arkadan çarpmalarda karşı ölümleri azaltmak için yapıldı. Eko zirvesinde birincilik aldı.”
‘ÖĞRENCİLERE HER KONUYU ANLATIYORUZ’
Motorlu Araçlar Teknolojisi Bölümü’ndeki diğer alan öğretmenleri de verdikleri bilgide şunları paylaştı: “Motor nedir nasıl çalışır motor parçaları bütün hepsini bu atölyede anlatıyoruz. Simülasyonumuz var motorumuz var. Kesik motorumuz. Çoğu parça şeffaf hale getirildiği için silindirler pistonlar pompa su pompası turbosu triger dişlileri var. Oldukça güzel eğitim alanında faydalı oluyoruz. İki öğrenciye bir motor veriyoruz öğrenci bunu döndürerek istediği gibi kullanıp söküp parçalayıp tekrar topluyorlar. Talimatlarımızla sökük toplanıyor. Daha sonra biz kontrollerini yapıyoruz. Arıza olasılıkları varsa onları kontrol ediyoruz.”
OTO ELEKTRİK EĞİTİMİ DÜNYA ÇAPINDA
Motorlu Araçlar Bölümü Oto Elektrik Kısım Öğretmeni Mehmet Ali Şerden, otomobillerde kullanılmakta olan elektrik tesisatını gösteren modele sahip olduklarını bunun bir otomobil fabrikasının kendilerine eğitim amaçlı hibe edildiğini belirtti. Bu eğitim materyali sayesinde, öğrencilere otomobillerde, dünyada kullanılan elektrik sistemi teknolojilerinin en son halini toplu olarak gösterdiklerini belirtti. Şerden, bu eğitim sayesinde, ASO Teknik Koleji öğrencilerinin dünya çapında bir eğitim aldıklarının altını çizdi. Öğretmen Şerden, Türkiye’de her markanın en lüks araçlarının da alıcı bulduğunu vurguladığı açıklamasında, “Buradan yetişen öğrencilerimiz, bu araçlara rahatlıkla servis hizmeti verebilecek eğitim donanımına sahip olarak mezun oluyorlar” vurgusu yaptı.
İLK MEZUNLARDAN KÜRŞAT BAŞARAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NDE OKUYOR
Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknik Koleji Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nden ilk devre mezunu olan Ahmet Kürşat Başaran, “Şuanda Gazi Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. ASO Teknik Koleji sayesinde kazandığım teknik bilgi ve alt yapı ile mühendislik eğitimim boyunca teknik eğitimlerde hiçbir sorun yaşamadan sağlıklı bir şekilde hatta arkadaşlarıma yardımcı bile olarak sınıfta belirli bir bant seviyesinin üzerinde eğitim hayatım devam etmektedir” dedi.
OKUL KÜTÜPHANESİNDE 8 BİN 266 ADET KİTAP MEVCUT
Teknik kitaplardan oluşan çok büyük bir kütüphaneye ve aynı bölümde bir kafeteryaya da sahip olan ASO Teknik Koleji, dünya çapında teknşk lise eğitimi verme amacını taşıyor. Kütüphane görevlisi Kübra Er, “8 bin 266 adet kitabımız mevcut ansiklopedi ve dergiler hariç tüm kitapları öğrenciler iki hafta süreyle ödünç veriyoruz. Bitiremediklerinde bu süreyi uzatıyorlar. Boş zamanlarında burada ders çalışabiliyorlar” dedi.Yurdanur Mergen-Mustafa Saka