Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bebeklerde işitme tarama testi önemi

  Afyonkarahisar İl Sağlık

 

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığınca, yenidoğan işitme tarama testleri ile ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Afyonkarahisar’ın işitme tarama açısından durumu değerlendirildi, aksayan yönler ele alındı, çözüm önerileri görüşüldü. İşitme tarama sağlık uygulamalarını daha da iyileştirmek için planlamalar yapıldı.

 

Lütfen çocuğunuzun sağlık hakkını elinden almayın!!Hastaneden taburcu olmadan önce mutlaka bebeğinizin işitme tarama testi yaptırılmalı. Normal konuşma gelişiminin ilk şartı işitmektir. Bir çocuk için işitmek ve konuşmayı öğrenmek, iletişim kurabilmesi ve oyun oynayarak yeteneklerini geliştirmesi açısından temel gereksinimlerdir. Çocuklar doğar doğmaz duymaya ve dinlemeye başlar. Konuşmayı öğrenirken, çevrelerinde duydukları sesleri taklit ederler. Araştırmalara göre her bin sağlıklı yeni doğan dan 2 ila 3’ü işitme kayıplı doğmaktadır.İşitme kayıpları çocuğun bilişsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel gelişimini olumsuz etkiler. İşitme kaybının erken teşhisi konuşma gelişimi, yaşam kalitesi ve akademik başarı açısından kritiktir. Erken teşhis, işitme kayıplı çocuklar da normal veya normale yakın konuşma ve dil gelişimi sağlar. Konuşma ve dil gelişimi açısından ilk 6 ay kritik dönemdir.

‘BEBEĞİN İLK İŞİTME TARAMASI YAPILMALI’

Ülkemizde uygulanan yenidoğan işitme tarama programı kapsamında, doğum sonrası basit ve kısa süreli ölçüm ile bebeğinizin ilk işitme taraması yapılmakta ve bu tarama ile doğuştan işitme kaybına sahip bebeklerin büyük kısmı tespit edilebilmektedir. Yenidoğan işitme testi, bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir prob ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dış saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Her iki kulağa yapılan ölçümden geçen bebekler için farklı bir uygulama yapılmamaktadır. Bebeğinizin işitme taramasından kalması durumunda 1 hafta sonrasına yeniden randevu verilerek tarama testi tekrarlanır. Yine geçemezse 1 randevu daha verilir. Toplamda 3 kez tarama ile kontrol edilir. Bu testlerin mutlaka ilk 1 ay içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Üç testten de kalması durumunda bebeğinizin kaldığı anda 3.ayını doldurduğu tarih için Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesi(AFSÜ) Referans Merkezinden randevu alınarak kesin tanı –takip programı kapmasında yapılan ileri test yöntemleri ile tedavisine başlanmalıdır.

Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığınca, yenidoğan işitme tarama testleri ile ilgili bir toplantı. Toplantıya, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Şükrü Boz, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Sedat Yunusoğlu, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm.Dr. Muhammed Yeğit, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Mücahid Pehlivan, İlimizde doğum yapılan bütün hastanelerin idarecileri ve işitme tarama birimi personeli katıldı. Haber Merkezi