Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Bebeklerde kalça çıkığı ultrasonla tespit edilebilir’

Fertillife Afyon Hastanesi’nden Radyoloji Uzmanı Dr. Sabiha Uğur, Gün FM’in konuğu oldu. Uğur programda radyoloji konusunda bilgiler verdi

Fertillife Afyon Hastanesi’nden Radyoloji Uzmanı Dr. Sabiha Uğur, Gün FM’in

“Radyoloji, vücudun görüntülenmesi için tıbbi görüntüleme tetkiklerinin kullanıldığı bir alandır. Amaç, hastalıkları, yaralanmaları, hasarları, anormallikleri tespit edip tedavi sürecine yön vermek için vücuttaki değişiklikleri görsel olarak incelemektir” diyen Dr. Uğur, bebeklerde yapılan kalça ultrasonu, son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlandığını kaydetti.

‘HER YIL DOĞAN BİN ÇOCUKTAN İKİ, ÜÇÜNDE GÖRÜLÜYOR’

Kalça çıkığının aylar ilerledikçe daha zor yöntemlerle tedavi edildiğini söyleyen Dr. Uğur, “Yani ilk aylarda kalın alt bezi kullanılarak tedavi edilebilirken ileriki aylarda tespit edildiğinde ameliyat ve uzun aylar kullanılacak kalça alçısı gerekebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı istatistiki veriler, her yıl doğan bin çocuktan yaklaşık iki, üçünde doğuştan kalça çıkığı-gelişimsel kalça displazisi görüldüğünü ifade etmektedir” şeklinde konuştu.

KALÇA ULTRASONU NASIL YAPILIR?

Kalça ultrasonunun yapılış aşamasından da bahseden Dr. Uğur, şu ifadeleri kullandı: “Bebeklerin karnı tok, altı temiz olmalı. Uykusunu almış olmalıdır. Bebeğin annesi ya da babası işlem sırasında bebekle beraber bulunmalı, bebekle göz temasını kaybetmemelidir. Yapılan ultrason sırasında uzman bir Radyolog tarafından, sakin ve rahat bir ortamda işlem yapılmalı. İşleme uzun vakit ayırabilmelidir.” Öte yandan Dr. Uğur, bebeklerde ilk 3 ayda doğuştan kalça çıkığının kalça ultrasonu ile tespit edilebildiğini de kaydetti.