Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Burkovik: Zorlukların üstesinden psikolojik sağlamlıkla gelinir!

Duygusal dayanıklılığın stresle baş edebilme kapasitesi olduğunu belirten uzmanlar, zorluklar karşısında güçlü kalabilmenin önemli olduğunu söylüyor

Duygusal dayanıklılığın stresle baş edebilme kapasitesi olduğunu belirten uzmanlar, zorluklar

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikoloji Hizmetleri Genel Koordinatörü ve Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, duygusal dayanıklılığın öneminden bahsetti ve psikolojik sağlamlığı artırılabilecek önerilerde bulundu. Bireylerin çeşitli sorunlarla karşılaştığında daha güçlü ve daha az etkilenen olması gerektiğini vurgulayan Psikolog Dr. Burkovik, “Bu dayanıklılığı gösteremediğimiz taktirde hiçbir şeyin üstesinden gelemeyen ve herkesin çekip çevireceği insanlar haline gelmiş oluruz” dedi. Küçük darbeler bile büyük hasarlar yaratabileceğinden, eksikliklerin belirlenerek savunmayı güçlendirecek adımlar atılmasını öneren Burkovik,  psikolojik sağlamlığın güçlendirilmesi için yardım almaktan çekinilmemesi gerektiğini hatırlattı.

‘DUYGUSAL DAYANIKLILIK ZAYIFSA, HİÇBİR ŞEYİN ÜSTESİNDEN GELİNEMEYEBİLİR’

Duygusal dayanıklılığın kişinin stresle baş edebilme kapasitesi olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, “Çok rahat, çok huzurlu olduğumuzda insanın güçlenmek için bir sebebi kalmıyor. O yüzden de güven alanımızın dışına çıkıp, zorluklar ve çaba gerektiren durumlarla karşılaştığımızda strese maruz kalmış oluyoruz ve buna karşı bir dayanıklılık sürecini başlatmış oluyoruz” şeklinde konuştu. Bireylerin çeşitli sorunlarla karşılaştığında daha güçlü ve daha az etkilenen olması gerektiğini vurgulayan Burkovik, “Bu yüzden duygusal dayanıklılık çok önemlidir. Bu dayanıklılığı gösteremediğimiz taktirde birdenbire çöken, hiçbir şeyin üstesinden gelemeyen ve herkesin çekip çevireceği, kendi kontrolünü elinde tutamayan insanlar haline gelmiş oluruz” açıklamasını yaptı.

‘PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞI ARTIRMAK İÇİN GERÇEKÇİ BİR ÖZ DEĞERLENDİRME YAPILMALI’

Duygusal dayanıklılığı geliştirmek için atılacak ilk adımın farkındalığı geliştirmek olduğuna dikkat çeken Dr. Yıldız Burkovik, “‘Güçlü ve güçsüz yönlerim nelerdir, beni tehdit eden unsurlar ne, benim fırsatlarım var mı, varsa bu fırsatları nasıl kullanmalıyım?’ gibi sorularla bunlar tespit edilmeli” dedi. Psikolojik sağlamlığı arttırmak için eksik olanın ne olduğunun bulunması ve gerçekçi bir değerlendirme yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Burkovik, “Yedek planlarımız olmalı, çözüme yönelik düşünülmeli. Çözümün bir parçası olarak hareket edilmeli. Bu nokta da çok korunaklı bir biçimde olunmamalı. Savunmayı ve dayanıklılığı arttıracak şekilde hareket etmeye çalışılmalı. Bu yapılmadığı taktirde küçük bir darbe bile son derece zarar verici olabilir” ifadelerini kullandı.

‘SIKINTILARI GİZLEMEK YERİNE YARDIM ALIN!’

İnsanlarla iletişim kuramama, yataktan çıkmak istememe iştahsızlık, uykusuzluk, dikkatsizlik, dalgınlık ve sürekli düşünme hali gibi belirtiler ortaya çıktığında bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizen Dr. Yıldız Burkovik, “Tanıyı ve sıkıntılarını gizlemek isteyen hastalar kesinlikle bir psikologdan yardım almalılar. Kişilere bunun kötü bir durum olmadığı anlatılmalı ve eğer gerekirse bir psikiyatristten yardım alınmalı” diyerek sözlerini tamamladı.