Türkiye’nin 70 yıllık rüyası olan baraj; Önyüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu Baraj tipinde dolgu hacmi, kret uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından Dünya’da birinci. Gövde hacmi bakımından Türkiye’de Atatürk Barajından sonra ikinci, Üreteceği enerji bakımından Türkiye’de; Atatürk, Karakaya ve Keban Barajından sonra dördüncü. Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük barajdır.
CUMHURİYET TARİHİMİZİN VİZYON PROJESİ;
ILISU BARAJI
Temelden yüksekliği 135 m, 24 milyon m3 dolgu hacmine sahip Kret uzunluğu 1.775 metre Kurulu gücü 1.200 MW Yıllık enerji üretimi 4,12 milyar kWh Takriben 11 milyar m3 su biriktirme hacmine sahiptir. Şuanda takriben 10 milyar m3 su biriktirilmiştir. 318 km2’lik baraj gölalanı Mardin, Şırnak, Batman, Siirt ve Diyarbakır illeri sınırlarına kadar ulaşmaktadır. Her biri 200 MW’tan oluşan 6 türbinden ilki bugün hizmete giriyor. Baraj tam kapasite enerji üretmeye başlayınca, ürettiği enerji 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecektir.
ÜLKE EKONOMİSİNE MUAZZAM BİR KATKI
Toplam maliyeti 18 milyar TL olan bu muazzam proje Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biridir. Barajın ülke ekonomisine katkısı yılda takriben 2,8 milyar TL’dir. Dolayısıyla takriben 7 yılda kendini amorti edecek son derece fizibil bir projedir. En az 100 yıl ömrü olan bu baraj kalan 93 yılda ülke ekonomisine bugünün değeriyle her yıl 2,8 milyar TL katkı sağlayacaktır. Ilısu Barajının bir özelliği de Cizre Barajının yapılabilirliğine imkan sağlamasıdır. Cizre Barajı, sulama, enerji ve içmesuyu maksatlı bir barajdır. Cizre Barajı, 765.000 dekar araziyi sulayacak yıllık 1 milyar 208 milyon kWh enerji üretecektir.
DÜNYA’YA ÖRNEK OLACAK BİR PROJE
Barajın yapılmaması için bazı şer güçler büyük engeller çıkarmasına rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde; azim, irade ve kararlılıkla bu muazzam projeyi tamamlamaya muvaffak olduk. Özellikle bazı batılı devletler bu projeyi yapmamamız için bizi çok oyaladılar. Kendi imkânlarımızla yapamayacağımızı düşündüler. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ve büyük liderliği ile bu barajı kendimiz yaptık. Barajın yapılmasından rahatsız olan başka güruhlar da vardı. Özellikle baraj inşaatı sırasında PKK Terör Örgütü tarafından baraj şantiyesine saldırılar da olmuştur. Ilısu Barajı, GAP’ın en önemli tesislerinden biri olup, sıradan bir baraj değildir. Özellikle tarihi ve kültürel eserler, yeniden yerleşim, kamulaştırma ve baraj inşaatı olmak üzere pek çok önemli safhadan meydana gelmektedir. 2008 yılında temelini attığımız barajın her safhasını bizzat takip ettim. Bir taraftan barajı inşa ederken diğer taraftan da hem tarihi ve kültürel eserleri taşıdık, hem de yeniden yerleşim çalışmalarını gerçekleştirdik. Ilısu Barajı için geçici DSİ Bölge Müdürlüğü kurduk.
YÜZLERCE YILLIK TARİHİ ESERLERİ TAŞIDIK
Hasankeyf’te bulunan kültürel mirası korumak için muazzam bir projeyi hayata geçirdik. Yukarı şehir Arkeolojik Park ve Açık Hava Müzesi haline getirildi. Ayrıca tarihi eserler restore edildi. Su altında kalacak eserler ise ileri teknoloji ile bir bir taşındı. İlk taşıdığımız tarihi eser 540 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi oldu. 12 Mayıs 2017 tarihinde, 2 km ilerideki yeni yerine taşıdığımız 1.100 tonluk eserin taşınmasını bizzat koordine ettim. Daha sonra ardından; Artuklu Hamamı İmam Abdullah Zaviyesi Kale Kapısı Er Rızk Cami Süleyman Han Cami Kızlar (Eyyubi) Cami taşındı.
ILISU KÖYÜNÜ YENİDEN İNŞA ETTİK
Ilısu Barajı göl alanında kalan Ilısu köyündeki vatandaşlarımız için bölge mimarisine uygun, baraj gölü manzaralı Türkiye’nin en güzel köyüne inşa ettik. Okulu ve sağlık ocağı ile birlik inşa ettiğimiz 48 konutun anahtarlarını hak sahiplerine Sayın Cumhurbaşkanımız 31 Ekim 2010 tarihinde vermişti.
HASANKEYF’İ YENİDEN İNŞA EDEREK MODERN BİR ŞEHİR YAPTIK Hasankeyf’in yeni yerleşim alanını 6 katına çıkarttık 500 dekar alanda kurulu olan eski Hasankeyf’in yerine, 3.000 dekar alanda, her türlü alt ve üst yapısıyla tarihi dokuya uygun çok modern bir şehir inşa ettik. Hasankeyf’in yeni yerini bizzat Hasankeyflilere sorduk ve istedikleri yere şehri taşıdık. Ortalama 60 m2 olan eski konutların yerine tarihi dokuya uygun, ortalama 160 m2 konutlar inşa ettik. 875 konut Hastane 24 derslikli ilköğretim okulu 24 derslikli ortaöğretim okulu Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ve Uygulama Oteli Kütüphane Kültür Park – Müze Hükümet Konağı Belediye Hizmet Binası İlçe Emniyet Binası İlçe Jandarma Komutanlığı PTT Hizmet Binası 500 kişilik Camii Kültürel Yarımada bağlantı köprüsü Ticaret Merkezi. Hasankeyf’te sadece su altında kalacak olan yerleşim yerleri değil, vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda mezarlar da taşındı. Hasankeyf ilçesinde 550 adet mezarın yeni yerlerine taşıma işlemi yöre halkının da katılımıyla dini vecibelere uygun olarak gerçekleştirildi. Mezarların Midyat Taşı ile kaplanmış olması yöre halkı tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.
BARAJ SAYESİNDE ÇOK SAYIDA KÖY YOLU DA YAPILIYOR
Baraj inşaatı kapsamında, araçların zorlukla geçtiği Midyat- Dargeçit yolu yeniden yapıldı. Bu çerçevede 52 km ulaşım yolu ile Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluğunda köprü inşa edildi. Daha önce sallarla geçilen Dicle Nehri artık köprü ile geçilmektedir. Baraj inşaatı kapsamında Batman-Siirt-Şırnak ve Diyarbakır’a ait köylerde de 237 km asfalt kaplı köy yolu yapılmaktadır.
ILISU BARAJI BÖLGEYE HAYAT VERİYOR
Ilısu Barajı ile bölge adeta kültür ve turizmin cazibe merkezi olacak. Mevcut Hasankeyf’te herhangi bir yükseköğretim kurumu bulunmuyordu.Batman Üniversitesi ile yapılan işbirliği neticesinde Yeni Hasankeyf’e Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ve Uygulama Oteli inşa edildi. Eğitime başlayan yüksekokuldan mezun olan öğrencilerin bölge turizmine büyük katkı sağlaması bekleniyor.