Gündem Asayiş Politika Spor
E-Gazete Canlı Yayın Şehir Kameraları
Canlı Yayın Kutusu

CANLI YAYIN

Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Cami maketlerim yok olup gitmesin’

Afyonkarahisar’da camilerin 3 boyutlu minyatürlerini yapan Ali İhsan Kocaçay, bugüne

Afyonkarahisar’da camilerin 3 boyutlu minyatürlerini yapan Ali İhsan Kocaçay, bugüne kadar yaptığı 85 cami maketini sergilemek için yer bulamadığını belirterek eserlerinin yok olmaması için kendisine destek verilmesini bekliyor.

Afyonkarahisar’da 5 yaşında başladığı cami maketi yapma işini uzun yıllar devam ettiren 73 yaşındaki Ali İhsan Kocaçay,  İmaret Camii arkasında bulanan atölyesinde yaptığı eserlerin kendisine ait küçük bir odayı doldurmasından ve sergileyecek yer bulamamasından dolayı maket yapma işini bırakmak zorunda kaldığını anlattı. 300 cami maketi yapmak hedefiyle geçmişte çalışmalarına devam ettiğini ancak kendisine destek verilmediği için maket yapma işini bırakarak Kuranı Kerim’in hat yazılarıyla uğraştığını aktaran Kocaçay, “Yaptığım eserler yok olup gitmesin. Bu mahalle kentsel dönüşüme girerse buraları taşımak zorunda kalacağım. Maketleri koyacak yerim yok. Devlet büyüklerimiz ile hayırsever kişiler bana destek verirlerse bu maketler herkesin görebileceği kalıcı bir yerde sürekli sergilensin” dedi.

DEVLET BÜYÜKLERİMİZ DESTEK VERSİN

Cami maketi yapma işini çocukluk döneminde babasından öğrendiğini ve duyduğu bir hadisten etkilenerek başladığını ifade eden Kocaçay, hedefi olan 300 cami maketi yapma işini yarıda bırakmak zorunda kaldığını açıkladı. Kocaçay, “Çocukluktan beri cami maketi yapma sanatıyla uğraşıyorum ve eğer bir zengin veya valilik bana destek verseydi şimdi bu maket camiler 300 tane olacaktı. Yer ve maddi imkanım yok. Onun için 7 senedir cami yapmıyorum. Hat işiyle uğraşıyorum. Hat yapma sanatına sanat okulunda başladım. 85 tane cami maketi eseri yaptım. Her ilden 3’er eser yapmak niyetiyle başladım. Fakat her vilayetten birer esere dahi muvaffak olamadım. Eğer valilik bana imkan verirse maket camileri bir yere koyarsa ben ölünceye kadar 300 camiyi yapmak istiyorum. Neden 300 cami yalnız Türkiye’deki İslami eserler değil yurt dışında Osmanlıların, Selçukluların, Abbasilerin, Emevilerin yaptığı eserler de var. Onları da yapmak istiyorum. Mesela Hindistan’daki Tac Mahal Camisi ile Bağdat’taki Hz. İmamı Azam Camisi’ni yaptım. Ben onların da Afyon’da görülmesini istiyorum” dedi.

İŞÇİLİK SÜRELERİ FARKLI OLUYOR

Eserlerini yapmak için hepsine farklı süreler ayırdığını aktaran Kocaçay, “Proje yapmadan bir eser çıkaramazsınız” dedi. Kocaçay, “Bir proje 15-20 gün sürüyor. Proje yapıldıktan sonra kesimine ve yapmasına başlıyorum. İşçilik minarenin, kubbenin çokluğuna veya büyüklüğüne küçüklüğüne göre değişiyor. Şimdi burada üç çeşit cami var. Birisi Osmanlılar zamanında yapılan çivisiz geçme camiler, onlar ahşap olarak çivisiz yapılmıştır. İkincisi önü taş görünümlü camiler ise ytonk taşı denilen taştan yapmadır.  Eğer önü mermer kaplı veya sıvalı ise onlar da parex denilen plastikten yapılmadır. Allah bana ilim vermiş. Bir camiye baktığım zaman yarım metre büyük veya küçük ölçülerini çıkarabiliyorum. Önüne otururum onun projesini yaparım. Ama görmediğim cami varsa örneğin Hindistan’daki Tac Mahal gibi onun fotoğrafını aletlerle büyüterek 15-20 gün bir ay uğraşarak onun projesini yapıyorum. Ondan sonra da yapımına geçiyorum. Burada gördüğünüz eserlerin yapımında iki öğrenci de katkıda bulundu.  Onlar kapıları pencereleri oydu ve tornada kubbeleri ve minareleri yaptılar. Bu eserler 3 kişiden çıktı” şeklinde konuştu.

MİMAR SİNAN’IN HAYRANIYIM

Cami maketlerini yaparken özellikle Mimar Sinan’ın eserlerine hayranlık duyduğunu ifade eden Kocaçay, maketleri maddi beklenti içerisinde olmadan yaptığını söyledi. Kocaçay, “Bu işten kazanç sağlamam. Çünkü cami işi Allah rızası için yapılan bir iş para kazanmak için değildir.  Mimar Sinan’ın camisine hayranım. Bana mühendisler mimarlar geliyor onlarla konuşuyorum. Projeyi nasıl yaparsınız diye sorduğumda temelden başlıyorlar. Mimar Sinan önce kubbeden başlardı. Çünkü Mimar Sinan’ın hayatını çok iyi incelemiş adamım. Senelerce kubbeden başladı. Kubbeden aşağı doğru yaptı. Çünkü kubbeden yapmamış olsa yan kubbeleri onun desteklemelerini aşağıdan yapan bir mühendis yapamaz. Onun için Mimar Sinan’ın hayranıyım” diye konuştu.

BU ESERLER YOK OLMASIN

Maketleri sergilediği ve çalışmalarını yürüttüğü mekanın bulunduğu mahallenin kentsel dönüşüme girecek olmasından maketleri koyacak yer bulamadığı için eserleri için endişelendiğini dile getiren Kocaçay, çocuklarıma ben öldükten sonra bunları sergileyecek yer bulamazsanız yakın diye vasiyet ettim dedi. Kocaçay, “Eğer burası kentsel dönüşüme girerse çocuklar yakacaklar başka çaresi yok. Çünkü koyacak yer yok. Cami maketlerine Afyonkarahisar’da heves eden yok ama Türkiye’den farklı illerden akın akın gelen var. Ayrıca internetten araştırıp benim ismimi bulanlar telefonla arayarak bilgi alıyorlar. O yüzden valimizden, kurumlarımızdan ve Afyonkarahisarlı iş adamlarımızdan eserlerimin korunması ve sergilenmesi için destek bekliyorum” dedi. Erol Uysal (Özel)