Kadın yöneticilerle gelen değişim
Afyonkarahisar’da valilik, belediye ve baro gibi önemli görevlerde kadınların yer almasının şehirde olumlu değişimlere yol açtığını belirten Sevgi Ayar, kadınların daha empatik ve duyarlı yaklaştığını söyledi. “Artık bazı şeyler daha dikkatlice yapılıyor. Kadınların sorunlara ev sıcaklığıyla yaklaşması mahalle halkında memnuniyet oluşturdu” dedi.
Mahalle ile bütünleşmiş bir muhtar
30 yılı aşkın süredir aynı mahallede yaşayan, iki çocuk annesi Ayar, mahallesine olan bağlılığını “Bana başka mahalleden ücretsiz ev verseler bile taşınmam” sözleriyle ifade etti. İlk dönem muhtarlığında mahallesine bir muhtarlık binası kazandırmanın en büyük başarısı olduğunu dile getirdi.
Kentsel dönüşüm ve sosyal alan beklentisi
Mahallenin en büyük sorunlarından birinin eski yapılar olduğunu söyleyen Ayar, kentsel dönüşümün acilen uygulanması gerektiğini vurguladı. “Afyon’un merkezinde olan mahallemiz, ne yazık ki sosyal alanlardan yoksun. Çocuk parkı, kadın lokali, kültürel etkinlik alanı yok. Eski bir erkek öğrenci yurdunun atıl halde durduğunu ve buranın kadın ve çocuklar için sosyal bir alana dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Kadınlar, çocuklar ve gençler için projeler
Kadınların desteğiyle birçok çalışmaya imza attıklarını belirten Ayar, yaz tatili boyunca çocuklara yönelik futbol, halk oyunları ve Ebru sanatı kursları gibi etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. “Medya ve internet bağımlılığına karşı çocuklarımızı sahaya, sanata yönlendirmek istiyoruz” dedi.
Mahalle dayanışması örnek teşkil ediyor
Sevgi Ayar, mahalledeki dayanışmanın yüksek olduğunu vurgulayarak bir WhatsApp grubu kurduklarını, yardıma ihtiyacı olanların ihtiyaçlarının bu grup aracılığıyla karşılandığını anlattı. Kurban Bayramı’nda bile tatil yerine mahallede kalıp kurban eti dağıttığını belirtti.
Güvenlik, eğitim ve ulaşılabilirlik
Mahalledeki güvenlik sorunlarına da değinen Ayar, son yıllarda artan madde kullanımına dikkat çekti. Emniyet güçleriyle iş birliği içinde çalıştıklarını ancak gece bekçilerinin sayısının artırılmasını talep ettiklerini belirtti. Ayrıca mahallede ilkokul, ortaokul, lise ve kamu kurumlarının yer aldığını, ancak sosyal faaliyet alanlarının eksik olduğunu da ekledi.
Muhtarlar derneği tartışmalarına net yanıt
Afyonkarahisar’da muhtarlar derneğinin üçe bölünmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Sevgi Ayar, bu durumu sorun olarak görmediğini belirtti. “Biz hepimiz dostuz, arkadaşız. Aynı kişiler farklı derneklere de üye olabiliyor. Yardım dernekleri nasıl çoğalıyorsa muhtarlar derneği de çoğalabilir. Kimseye zararı yoksa bu çeşitlilik bence güzeldir” ifadelerini kullandı.
“Kadın muhtar olmaz” diyenlere yanıt
Yeniden aday olmayı düşündüğünü belirten Sevgi Ayar, kadın muhtar olmasına karşı çıkanlara ise şu mesajı verdi: “Mahallede çocukların teyzesi, gençlerin ablası oldum. Mahalle sakinlerimle samimi bir bağ kurduk. Kadınların yönetime katkısı yadsınamaz.” Programın sonunda ise Ayar, özel olarak karanfil aromalı şerbet ikram etti. Sıcak ve içten sohbetin ardından “Karma Dosya” programı mahalle sakinlerinden gelen olumlu mesajlarla sona erdi.