Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Damak çatlatan lezzet ‘Şuhut Keşkeği’

Afyonkarahisar’da taş fırında çömlekte

Afyonkarahisar’da taş fırında çömlekte pişirilen ve dövülerek içerisine manda kaymağı da ilave edilen keşkek, düğünlerin ve toplantıların vazgeçilmez yemeğidir. Coğrafi işaret tescilli Şuhut Keşkeği, yapılışı zahmetli olsa da lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.

Afyonkarahisar’ın tescilli lezzetlerinden ‘Şuhut Keşkeği’ meşhur tadı ile damak çatlatmaya devam ediyor. Sabah kahvaltısı olarak da tüketilen vazgeçilmez yöresel yemeğin en büyük özelliği çömlekte pişirilmesidir. Tescilli lezzet Şuhut Keşkeği tarifini usta aşçı İsmail Çıray sizler için Hisar Gazetesine anlattı. Öncelikle kullanılacak malzemeleri söyleyen Çıray, “Orta büyüklükte toprak çömlek içinde pişmiş 8 kg’lık Şuhut Keşkeği için malzemelerimiz; 4 kilogram göce ( dövme, aşurelik buğday), 2 kilo zıpkın eti, 1 kilo kemiksiz et, yarım kilo nohut, bir adet orta boy lola kemiği, 250 gram Afyon kaymağı 8-10 litre su, tuz, karabiber, kırmızıbiber ve kaymak” dedi.

“Ayıklanıp temizlenmiş buğday ve nohut ıslatılır. Islatılan buğdaylar ve nohutlar süzüldükten sonra toprak çömleğin tabanına zıpkın eti ve kemiksiz et yerleştirilir. Lola kemiği de etin üzerine uygun bir şekilde yerleştirilir. Göce, nohut ve tuz ilave edilir. İçine tüm malzemelerin yerleşmiş olduğu toprak çömleğin ağzına yaklaşacak kadar ılık su ilavesi yapılır ve fırının içine konularak fırın kapağı kapatılır. Pişirme işlemi 12 ila 15 saat boyunca kontrol edilmeksizin devam eder. Pişirme sona erdiğinde sıcaklığı yüksek olan toprak çömlek fırından alınır. Toprak çömlek içinden tüm kemik parçaları ayrıştırılır. Kıvamı kontrol edilerek ihtiyaç dâhilinde sıcak su ilavesi yapılır. Afyon Kaymağının eklenmesinin ardından 30 ila 40 dakika boyunca Şuhut Keşkeğine özel dövme kepçesi ile ezilerek tüm malzemeler lif lif oluncaya dek karıştırılır. Bu işlem yörede ‘dövme’ olarak adlandırılır. Ege bölgesinde kullanılan el dövmesi genelde bakırdan üretilmiş olur. Uzunluğu 32cm yüksekliği ise 8cm’dir. Dövme tüm parçalar özleşene kadar devam eder. Şuhut Keşkeği kıvama gelince dövme işlemi tamamlanır. Diğer tarafta kızdırılan tereyağına kırmızıbiber ve karabiber eklenerek sos hazırlanır. Servis tabağına alınan keşkeğin üzerine, yağını alması için limon sıkılır. Hazırlanan sos üzerine dökülerek servis edilir. Afiyet olsun” dedi. YURDANUR MERGEN / ÖZEL