İlimizde 45’i büyük çapta olmak üzere 360 mermer işletmesi var. Organize Sanayi Bölgesi’nde ise 40 mermer işletmesi bulunuyor. Mermer ülkemizde üretimde 7’nci, ihracatta ise 8’inci sırada. 116’sı kamu, 447’i özel olmak üzere ülkemizde toplam 563 mermer firması bulunuyor. Ülkemizdeki ocakların yüzde 90’ı Ege ve Marmara’da bulunuyor. Mevcut ocakların yüzde 27’si Balıkesir’de, yüzde 24’ü Afyon’da, yüzde 12’si ise Bilecik’te. En büyük mermer rezervi ise ilimizde ve beyaz, bej, kahverengi ve krem rengi mermerler Afyon’dan çıkıyor. Dünyada en iyi mermer ise İtalya’da. Bu yıl otuzuncu kez düzenlenen fuarı siyasiler de ziyaret ettiler. İlimizde 2024 yılında 709 milyon dolarlık mermer ihracatı yapıldı. Geçen yıla göre yüzde 15,5 artış oldu” diye konuştu.
‘AFYON, DENİNCE AKLA MERMER GELİR’
Fuarların en iyi ve en hızlı pazarlama alanları olduğuna değinen Gazeteci Ahmet Tunca, “1980’den sonra devlet mermeri maden kapsamına alınca mermer değerlendi. Devlet ciddi manada destek sundu. Mermer sektörü ilimiz için çok önemli. Ciddi manada insanımız bu sektörde istihdam ediliyor. Bir bölgede mermer yatağının olup olmadığı araştırılıyor ve çıkmayınca öylece bırakılıp doğaya zarar veriliyor. Halbuki bu alan araştırmayı yapan firma tarafından ağaçlandırılmalı. Maalesef buna dikkat edilmiyor. Mermer sadece ekonomi açısından değil ilimizin tanıtımı için de çok önemli bir ürün. Afyon denince akla mermer gelir. Afyon mermeri sadece ülkemizde değil, dünyada da bir markadır. Ekmeğini taştan çıkarmak diye hepimizin bildiği bir deyim var. Afyon sahiden ekmeğini taştan çıkaran bir il” şeklinde değerlendirmede bulundu.
‘İLİMİZDE İLK KEZ MERMER FUARI DÜZENLENECEK’
Ülkemizin döviz ihtiyacını karşılaması açısından mermer sektörünün oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gazeteci Polat Yılmaz, “Mermercilik makine gibi birçok sektörü de destekliyor. Mermerin başka yerlere karayolu taşımacılığı ile ulaştırılması oldukça maliyetli. Halbuki demiryolları mermer taşımacılığında kullanılabilir. Gerekli dizayn sağlandıktan sonra mermer gümrüğe kadar demiryolları ile ulaştırılabilir. Demiryolları ile mermer taşınırsa ulaştırma maliyetleri de düşecek ve bizim mermercilerimizin dünyadaki aynı işi yapanlarla rekabeti artacaktır. Ayrıca mermerde çalışacak işçi bulunamıyor deniyor. Siz mermerde çalışanla bir marketteki kasiyere aynı ücreti verirseniz elbette ki eleman bulamazsınız. Çünkü mermercilik ağır ve riskli bir alan. Fuar mermercilerimiz için önemli. Fuarlar sayesinde teknoloji transferi de yapılıyor ve yenilikler takip ediliyor. 18-21 Haziran tarihlerinde ilimizde ilk kez mermer fuarı düzenlenecek. Mermerin üretildiği yerde fuar düzenlenmesi önemlidir” dedi. Programda ayrıca önümüzdeki süreçte yapılacak olan Karaadilli Yağlı Güreşleri ile CHP’nin olağanüstü kurultayı da değerlendirildi.