Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Dış ticarete olan eğilim lojistiğin önemini artırıyor’

13. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresinin açılışında konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, son yıllarda ekonomik kalkınmayla birlikte ülkelerin dış ticarete olan eğilimlerinin artması, dış ticaret işlemlerinin daha karmaşık bir hal alması, lojistiğin önemini daha da arttırdığına dikkat çekti.

13. Ulusal Lojistik ve

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Lojistik Derneği işbirliği ile Atatürk Kongre Merkezinde başlayan ve bugün sona erecek olan 13. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nde konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, son yıllarda ekonomik kalkınmayla birlikte ülkelerin dış ticarete olan eğilimlerinin artması, dış ticaret işlemlerinin daha karmaşık bir hal alması, lojistiğin önemini daha da arttırdığına dikkat çekti.

KONGREDE 26 İLDEN 101 BİLDİRİ YER ALIYOR

Kongrenin açış konuşmasını yapan AKÜ Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fişne, kongrede 26 ilden 101 bildirinin yer aldığını belirtti. Fişne, “3 günlük yoğun kongre programı kapsamında 8 davetli konuşmacı sunum yapacak. Kongrede bir panelimiz, 10 yüz yüze, 9 çevrimiçi oturumumuz olacak. Kongremizde Afyonkarahisar’da ve Bolvadin ilçemizde gezi programları olacak. 26 ilden 101 bildirinin yer aldığı yoğun bir kongre programımız var” dedi. Lojistik Derneği (LODER) Başkanı Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan ise dernek olarak Türkiye’de lojistik ve tedarik zinciri faaliyetlerine yön veren lider bir kurum olma vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

‘İÇ VE DIŞ TİCARET SİSTEMİ MUTLAKA LOJİSTİK STRATEJİLERİYLE DESTEKLENMELİ’

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, ekonomik göstergelerin, ülkelerin gelişmişlik ve kalkınmışlık düzeylerinin anlaşılmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri olduğu belirterek, Afyonkarahisar’ın coğrafi konum olarak hem doğu-batı hem de kuzey-güney koridorunda bulunan Türkiye’nin kavşak noktalarından birinde yer aldığını anlattı. Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yönüyle hem kara hem de demiryolu trafiğinde Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en avantajlı konumuna sahip bir şehridir. Kara ve demiryolunda bölgesel avantajlara sahip Afyonkarahisar’da yaz günlerinde günde ortalama 150 bin araç geçmektedir. Ayrıca, Zafer Bölgesel Havalimanı, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinin ortak kullanımı için büyük bir fırsat sağlamaktadır. Devlet Demiryolları tarafından planlanan, ulusal ve uluslararası tüm lojistik ve lojistikle ilişkili faaliyetlerin, kamu ve özel sektöre ait çeşitli işletmeler tarafından yürütüldüğü bölgeler olan lojistik merkezler, özellikle sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmaktadır. Bu kapsamda ülkemizi, bölgesinin lojistik üssü yapmak üzere 23 ayrı yerde lojistik merkez planlanmış ve bunların 12 tanesi faaliyete geçmiştir.” Karakaş, Afyonkarahisar’ın bir lojistik merkeze sahip olmamasına karşın çevresine nazaran erişilebilirliği yüksek, dört yöne demiryolu altyapısına sahip ve yakınında havaalanı bulunması sebebiyle lojistik merkez haline gelme konusunda önemli bir potansiyeli olduğunu da sözlerine ekledi.

‘AFYONKARAHİSAR, HEM KARAYOLU İÇİN HEM DE DEMİRYOLU İÇİN KAVŞAK NOKTA’

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı V. Harun Reşit Han, “Afyonkarahisar hem karayolu için hem de demiryolu için kavşak nokta olarak biliniyor.  Aynı zamanda 7 ile de komşu olan Afyonkarahisar bu manada Ege’nin belki de en kritik illerinden biri. Bu nedenle bu kongrenin ilimizde yapılması bence çok önemli çünkü Afyonkarahisar sadece termali, gastronomisi ile bilinen bir şehir değil. Afyonkarahisar, et ve yumurta borsasına yön veren, gıda alanında birçok kente bağlantı sağlayan ve çok güçlü firmaları olan, sanayi alanında büyük etkiye sahip bir şehir” dedi. Han, lojistiğin diğer sektörler içinde önemli olduğunu anlatarak, “Lojistik, bütün bu sektörlerin hayatta kalmasını sağlayan bir damar sistemi gibidir” dedi. Açış konuşmalarının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor ‘Lojistikte Türkiye’nin Bölgesel Gücü’ konulu sunumunu yaptı.

İLK GÜN OTURUMLARLA DEVAM ETTİ

Bölgesel Kalkınma ve Lojistik Paneli oturumunun moderatörlüğünü Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. A. Zafer Acar yaparken, AKCA LOJİSTİK Genel Müdür Yardımcısı Erkam Akça, Artuk Aviation Sahibi Önder Artuk, Alimoğlu Mermer Sahibi İbrahim Alimoğlu, İkbal Termal Otel Genel Müdürü Ali Gümüşhan panelist olarak yer aldılar. Atatürk Kongre Merkezinde yer alan Belentepe, Erkmentepe, Çiğiltepe ve Tınaztepe Salonlarında ise kongrenin yüz yüze sunumları gerçekleşti. Yüz yüze sunumların eş zamanlı yapılan yapılan diğer oturumu ise ‘Lojistik Bilişim Sistemleri’ başlığı altında gerçekleştirildi.

KONGRENİN AÇILIŞINA KATILANLAR

Kongrenin açılışına Vali Yardımcısı V. Harun Reşit Han, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Numan Yöner, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Bolvadin Belediye Başkanı Derviş Aynacı, Lojistik Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor, PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir,  Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fişne, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Gökhan Demirtaş ile çeşitli üniversitelerden gelen bilim insanları ve öğrenciler katıldı.