Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doç Dr. Akmaz: Molasız spor sakatlanma riskini artırıyor

Bilinçsizce yapılan sporun vücudu zorlayarak yaralanma ve sakatlanma riskini arttırdığını belirten Doç. Dr. Akmaz, “Spor yaparken aşırı kullanıma bağlı yaralanmaları önlemek için belirli aralıklarla mola vermek çok önemli” dedi.

Bilinçsizce yapılan sporun vücudu

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Akmaz, bilinçsizce yapılan spor ile ilgili önemli bilgiler paylaştı, değerlendirmelerde bulundu. Spor esnasında bir hareketin tekrar tekrar yapılmasına bağlı olarak oluşabilen ortopedik sorunlara, aşırı kullanıma bağlı yaralanmalar dendiğini dile getiren Doç. Dr. İbrahim Akmaz, “Aşırı kullanım yaralanmaları; spor yapanlarda veya mesleği gereği sık sık tornavida kullanan, et kesen ya da müzik aletleri çalan kişilerde daha çok ortaya çıkıyor. Sporda başımıza gelen rahatsızlıkların en büyük nedeni, tekrar eden hareketlerin yarattığı küçük tahribatları tamir etmesi için vücudumuza yeterince zaman vermememiz” şeklinde konuştu.

‘BELİRLİ ARALIKLARLA DİNLENMEK ŞART’

Tekrarlayıcı hareketler boyunca dinlenemeyen kemiklerde mikro düzeyde kırıklar, kaslarda ve tendonlarda ise mikro düzeyde yırtıklar oluşabildiğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Akmaz, “Bu zedelenmelerin aşırı kullanıma bağlı yaralanmalara dönüşmemesi için spor esnasında yeterli düzeyde molalar vermek çok önemli. Aşırı kullanıma bağlı yaralanmalar sporun hemen her dalında var ancak bazı yaralanmalar belirli spor dallarında daha yoğun görülüyor. Örneğin tendinit tenis, golf, futbol ve dans gibi branşlarda daha sık karşılaşılan bir yaralanmayken, tendon yırtılmaları daha çok basketbol ve futbol gibi spor dallarıyla ilgilenenlerde görülüyor” ifadelerini kullandı.

‘AŞIRI KULLANIMA BAĞLI YARALANMALARIN BELİRTİLERİ: AĞRI, UYUŞUKLUK, KARINCALANMA VE YORGUNLUK’

Stres kırıkları yani kemikteki küçük kırılmaların ise genellikle tracking ya da koşu gibi spor dallarında daha fazla görüldüğünü paylaşan Doç. Dr. İbrahim Akmaz, şunları söyledi: “Omuz sıkışma sendromu da yine bu grupta düzenli karşılaşılan yaralanmalardan. Aşırı kullanıma bağlı yaralanmaların belirtileri; etkilenen bölgede karıncalanma, uyuşukluk veya ağrı, boyunda veya sırtta sertlik, ağrı, ellerde, kollarda veya bacaklarda zayıflık ve yorgunluk hissi gibi şikayetlerden oluşuyor. Bu yaralanmaların çoğunun tanısı görüntüleme çalışmaları gerektirmiyor. Ancak cerrahi müdahale düşünülüyorsa, görüntüleme yöntemleri karar verme süreci açısından hayati bir önem taşıyor. Stres kırıklarını gösteren kemik taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve elektrodiagnostik testler bu aşamada başvurulan tanı yöntemlerinden.”

‘TEDAVİ AYLAR SÜREBİLİYOR’

Bu tür yaralanmaların en sık tercih edilen tedavisinin steroid enjeksiyonlar olduğunu, onların yetersiz kaldığı durumlarda ise cerrahiye başvurulabildiğini söyleyen Doç. Dr. Akmaz, “Dinlenme, özellikle de zarar verici/zorlayıcı aktiviteden kaçınma, aşırı kullanıma bağlı yaralanmalarda tedavinin temel bileşeni. İlgili bölgeyi ağrısız bir şekilde kullanmak genellikle hareket açıklığının korunmasına yardımcı olurken, bu hastalar için tam yatak istirahati tavsiye edilmiyor. Hastanın günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme biçimindeki basit değişiklikler veya kullanılan ekipmanlarda yapılan iyileştirmeler çoğu zaman rahatlama sağlayabilir” açıklamasında bulundu.

AŞIRI KULLANIMA BAĞLI YARALANMALARDAN KORUNMANIN YOLLARI

Tedavinin süresinin özellikle aşırı antrenmanın şiddetine ve ağırlığına bağlı olduğunu paylaşan Doç. Akmaz, “Genel olarak erken aşamalardaki hastaların iyileşmeleri birkaç hafta sürerken, daha şiddetli antrenman yapan hastaların iyileşmeleri aylarca sürebiliyor” dedi ve aşırı kullanıma bağlı yaralanmalardan korunmanın yollarını şu şekilde sıraladı: “Yeni bir fiziksel aktiviteye başlarken yavaş başlayın. Kaslarınızı, tendonlarınızı ve eklemlerinizi ısıtın. Esnek hale gelmek için birkaç kez kaslarınızı gerin veya zıplayın. Hareketlerinizi yogadan yüzmeye kadar çeşitli sporlarla çeşitlendirin. Doğru antrenman tekniklerini kullanın. Kas dengesizliklerini giderin. Yaptığınız aktiviteye uygun malzeme kullanın. Sert zeminde antrenman yapmayın. Uyku düzeninize, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.”