Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Dolaylı vergiler yüzde 65’e ulaştı’

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında vergilerden oluşan kaynaklar,kaynakların dağılımı ve emeklilerin durumu ele alındı.

Gün FM’de yayınlanan Basın

1-7 Mart tarihleri arasında Vergi Haftası’nın kutlandığını anımsatan Gazeteci İsmail Akar, vergilerin Türkiye’nin bütçesi için çok önemli bir kaynak olduğunu belirtti. Akar, “2022 yılında ülkemizdeki tahsilat oranı yüzde 89.5 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 92.7’ye yükseldi. Dolaylı vergilerin oranı yüzde 65, doğrudan verginin oranı ise yüzde 35. Dünyaya baktığımızda bizimki gibi bir vergi sistemi yok. Mart ayı içinde mülkü kirada olanların beyanlarını yapmaları lazım. Buradan uyarmış olalım. Ülkemizde 200 bini aşkın mali müşavir bulunuyor. İlimizde ise 300’ü merkezde olmak üzere yaklaşık 600 mali müşavir bulunuyor. Gelir adaletsizliği en büyük sorun. En zengin ve en yoksul arasında 26 kat fark var. En zengin gelirin yüzde 35’ini alıyor. En yoksul yüzde 10 ise sadece yüzde 2.3 pay alabiliyor. Diyelim ki bir babanın 100 lirası var. Bu paradan 35 lirayı en büyük çocuğa verirken, en küçüğe düşen miktar sadece 2 Lira. Zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğu bir ülkeyiz” dedi.

TUNCA: GELİR DAĞILIMI ADALETLİ OLMALI

Bazı yabancı şirketlerin vergi affından faydalandığının kamuoyuna yansıdığını söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Halbuki kendi insanımızdan sonuna kadar vergileri tahsil ediliyor. Bu konuda büyük adaletsizlik var. Gelir dağılımı adaletli olmalı. İnsanların vergilerini düzenli ödemeleri çok önemli. Emekliler sıkıntıda. Her kesimden insanın nefes almaya ihtiyacı var. İnsanlar neredeyse hayır kurumlarına muhtaç hale geldi. Emeklilere insanca yaşayacakları miktarın altında maaş veriliyor. Hele büyük şehirlerde yaşayanların işi daha zor. Pazarlarda çürük meyve sebze toplayan emekliler bunu gösteriyor. Malum yerel seçimler var ve emekliler 10 bin maaş ile yaşamaya çalıştırılıyor. Allah yardımcıları olsun. Yetmiyor, geçinemiyorum diyenlere kulak kabartmak ve haklarını vermek lazım. Bu arada vergilerden sağlanan gelirimiz var. Ancak bazı firma ve şirketlerin vergilerin silinmesi de kabul edilemez” şeklinde konuştu.

‘KAYNAKLARIN PAYLAŞIMINDA SIKINTI VAR’

Türkiye’nin kaynaklarının eşit dağıtılmadığını söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz ise “Bir takım kişilere kaynaktan büyük pay veriliyor. Kaynakların paylaşımında sıkıntı var. Yabancı emekliler dünyanın çeşitli şehirlerini rahatça gezerken, bizim emeklimiz bir yere gidemiyor. Büyük bir illüzyon yaratılıyor. Özellikle emeklinin hakkının acilen verilmesi lazım. Bakın ben dün Sapanca’da bulundum. Sapanca’nın o güzelim sahillerinde grup grup yabancılar geziyor. Türk görmek mümkün değil. Ülkenin en büyük sorunlarından birisi de bu mülteci meselesidir .İktidar gelenleri kapıyı sona kadar açıyor. Akıl alır iş değil.  İnsanlar yaşam savaşı veriyorlar. Kantarın topuzunu ortada tutamıyoruz. Ya mezarda emeklilik geliyor. Ya da EYT gibi erken yaşta emeklilik çıkarılıyor. Yürüyen sistemi çalışamaz hale getirdiler. Ekonomi süslü laflarla düzelmez. Sürekli algı yaratılıyor” ifadelerine yer verdi. Haber Merkezi