Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin (EMİB)2025 stratejilerini belirlemek ve maden sektörüyle finansman sektörünü bir araya getireceği ‘Maden Sektörel Strateji Toplantıları’ aralık ayının ikinci yarısında Denizli ve Muğla’da başlayacak. EMİB, finans dünyasının dev kurumlarının üst düzey yöneticilerinin katılması beklenen ‘Maden Sektörel Strateji Toplantıları’nı yeni yılda görev sahasındaki diğer illerdeki üyeleriyle de gerçekleştirecek.
FİNANS TEMSİLCİLERİ İHRACATÇILARA SUNULAN FIRSATLARI ANLATACAK
Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak, 2024 yılının ocak-ekim döneminde ihracatlarını yüzde 23’lük artışla 886 milyon dolardan 1 milyar 91 milyon dolara taşıdıklarının altını çizen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı ve Afyon’un önde gelen mermer sanayicilerinden İbrahim Alimoğlu, bu başarılarını 2025 yılında sürdürülebilir kılmak için görev sahasındaki illerde ‘Maden Sektörel Strateji Toplantıları’ düzenleme kararı aldıklarını, ilk iki toplantının aralık ayının ikinci yarısında Denizli ve Muğla’da olacağını kaydetti. Toplantılara katılacak finans temsilcilerinin Türk Eximbank AŞ, Türk Ticaret Bankası ve İhracatı Geliştirme (İGE) AŞ’nin ihracatçılara sunduğu fırsatları anlatacağı kaydedildi.
DENİZLİ TRAVERTENİ DÜNYADA BÜYÜK TALEP GÖRÜYOR
Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandırarak, 2024 yılının 10 aylık diliminde ihracatlarını yüzde 5 artırarak 4 milyar 990 milyon dolara yükselttiklerini dile getiren Alimoğlu, maden ihracatındaki artışın 2025 yılında da sürmesi için sektörel birlikteliğin önemine vurgu yaptı. Denizli’nin 2024 yılının ocak-ekim döneminde gerçekleştirdiği 216,5 milyon dolarlık maden ihracatıyla Türkiye’nin maden ihracatına en çok katkı sağlayan beşinci il konumunda olduğu bilgisini veren EMİB Başkanı İbrahim Alimoğlu, Denizli traverteninin başta ABD olmak üzere dünya genelinde çok talep gördüğünü dile getirdi.
MUĞLA, MADEN SEKTÖRÜNDE İKİNCİ BÜYÜK İHRACATÇI
‘Maden Sektörel Strateji Toplantıları’nın düzenleneceği ikinci il olan Muğla ekonomisinde maden sektörünün çok güçlü bir figür olduğuna değinen Alimoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Muğlalı maden ihracatçılarımız 2024 yılının 10 aylık diliminde yaptıkları 102 milyon dolarlık ihracatla Muğla’da en çok ihracat yapan ikinci sektör oldular” ifadesini kullandı.
İHRACATIMIZI KORUMAK İÇİN ORTAK AKLA İHTİYAÇ DUYUYORUZ
“Dünyadaki resesyon nedeniyle maden talebinde nazlı olduğu bir dönemden geçiyoruz” diyen Alimoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Son iki yıldır Türkiye’de döviz kurlarındaki artış üretim maliyetlerindeki yükselişle uyumlu hareket edemedi. Bu şartlarda üretimimizi, istihdamımızı ve ihracatımızı korumak için ortak akla daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Dünya ekonomisindeki gelişmeleri iyi tahlil eden ekonomistlerden 2025 yılı öngörülerini dinleyeceğiz. Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğimizden yetkili isimler devlet yardımları hakkında ihracatçıları bilgilendirecekler.”