Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü koordinesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Isparta Valiliği, Belediye Başkanlığı, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Merkezi, üniversiteler, kamu ve özel sektör kuruluşları bir araya geldi. İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre, TVK Genel Müdürlüğü, göldeki sucul bitkilerin seyreltilmesi ve dipte biriken sediment ile biyokütlenin kaldırılmasına ilişkin ön fizibilite raporu düzenledi. Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden bilim insanları da Ekosistem Değerlendirme Raporu’nu (EDR) hazırladı.
SON ADIM DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ OLACAK
Ekosistem Değerlendirme Raporu’na göre, yüzey temizliği ve ot kesimi çalışmaları hassasiyetle yürütüldü. Göl içindeki hassas bölgelerde ise özel ekipmanlı dalgıçlar temizlik yaptı. Barındırdığı endemik türler, kuşlar ve diğer canlılar için önemli bir habitat oluşturan, aynı zamanda sunduğu ekosistem hizmetleriyle son derece önemli bir sulak alan olan Eğirdir Gölü’nün korunması için en önemli ve son adım dip çamuru temizliği olacak.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BELİRLENDİ
Göl tabanında oluşan dip çamurunun bertarafı ile ilgili Eğirdir Gölü Fizibilite Raporu hazırlandı. Raporda göldeki su kalitesi ve kirlilik yükleri ile su seviyesindeki azalmaların nedenleri ve çözüm önerileri belirlendi. Çamur yoğunluğunun oluştuğu Hoyran Boğazı ve Eğirdir ilçesi kıyıları olmak üzere iki ayrı alanda dip çamuru alınacak. Gölden toplanan bitki numunesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde analiz edildi. Öte yandan, gölün son halinin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 27 Ağustos 2024’te kamuoyuna duyurduğu 9 maddelik eylem planının 8’inin tamamlandığını açıkladı.