Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Emek yoğun sektörlerde kan kaybı artarak sürüyor’

EİB Başkanı Eskinazi, “ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifelerine göre, Türkiye, yüzde 10 ile AB ve Çin’den daha avantajlı görünse de bu geçici ve temkinli yönetilmesi gereken bir avantaj” diyerek, son dönemde küresel ticaret dinamiklerinde yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin ihracat performansını ve genel ekonomik direncini doğrudan etkilediğine dikkat çekti, “Emek yoğun sektörlerimizdeki kan kaybı artık daha görünür durumda. Hazır giyim sektörü, bu düşüşün en çarpıcı örneklerinden biri” dedi

EİB Başkanı Eskinazi, "ABD Başkanı Trump'ın yeni gümrük tarifelerine göre,

Son dönemde küresel ticaret dinamiklerinde yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin ihracat performansını ve genel ekonomik direncini doğrudan etkilediğini kaydeden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifelerine göre, Türkiye, yüzde 10 ile AB ve Çin’den daha avantajlı görünse de bu geçici ve temkinli yönetilmesi gereken bir avantaj. Trump’ın politikaları genelde korumacı olduğu için, bu uzun vadede başka alanlarda baskıya dönüşebilir. Emek yoğun sektörlerimizdeki kan kaybı artık daha görünür durumda. Hazır giyim sektörü, bu düşüşün en çarpıcı örneklerinden biri” açıklamasında bulundu.

‘EMEK YOĞUN SEKTÖRLERDE KAN KAYBI ARTIK DAHA GÖRÜNÜR DURUMDA’

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Son dönemde küresel ticaret dinamiklerinde yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin ihracat performansını ve genel ekonomik direncini doğrudan etkiliyor. ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifelerine göre, Türkiye, yüzde 10 ile AB ve Çin’den daha avantajlı görünse de bu geçici ve temkinli yönetilmesi gereken bir avantaj. Trump’ın politikaları genelde korumacı olduğu için, bu uzun vadede başka alanlarda baskıya dönüşebilir. Emek yoğun sektörlerimizdeki kan kaybı artık daha görünür durumda. Hazır giyim sektörü, bu düşüşün en çarpıcı örneklerinden biri” ifadesini kullandı.

‘TARIM ÜRÜNLERİNİN REKABETÇİLİĞİ CİDDİ BİÇİMDE AŞINMIŞ DURUMDA’

Mart ayı verilerine göre, uzun yıllardır ihracatta ilk üçte yer alan hazır giyim sektörünün Türkiye genelinde ihracatta beşinci sıraya gerilemiş durumda olduğuna dikkat çeken Jak Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, sadece geçici bir düşüşten öte, yapısal bir kırılmaya işaret ediyor. Enerji ve hammadde maliyetlerinin yüksekliği, düşük kur politikası, artan işçilik giderleri ve ihracat pazarlarındaki daralma, sektörlerimizin yükünü daha da artırıyor. Benzer bir kayıp da tarım sektöründe yaşanıyor. Birkaç yıl öncesine kadar tarım ürünleri ihracatı, sanayi ürünlerindeki daralmayı telafi eden bir denge unsuru haline gelmişti. Ancak bugün gelinen noktada, düşük kur politikası nedeniyle tarım ürünlerinin rekabetçiliği ciddi biçimde aşınmış durumda.”

‘ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR EKONOMİ POLİTİKASI GEREKLİLİĞİ HER ZAMANKİNDEN DAHA KRİTİK HALE GELDİ’

Girdi maliyetleri dövize bağlı olarak artarken, ihracat gelirlerinin baskılandığının altını çizen Eskinazi, şöyle devam etti: “Bu da hem üretici hem de ihracatçı açısından sürdürülemez bir tablo ortaya koyuyor. Sadece geçici kur artışları ya da teşvik mekanizmalarıyla bu tabloyu düzeltmek mümkün değil. İhracat odaklı bir büyüme modelini gerçek anlamda hayata geçirebilmek için, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, verimlilik artışı sağlayacak yatırımların teşvik edilmesi ve öngörülebilir bir ekonomi politikası gerekliliği her zamankinden daha kritik hale geldi. Döviz kurunun enflasyonla uyumlu bir seviyeye oturtulması, önümüzdeki dönemde atılması gereken öncelikli adımlar arasında yer alıyor.”