Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eroğlu: İlaçların ülkemizde üretilmesi gerekmektedir

Eski orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 8. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nda konuştu: “Türkiye’de çok kullanılan ilaçların ülkemizde üretilmesi gerekmektedir. Burada Rektörümüzün yaptığı çalışmaları ben çok takdir ediyorum. Çünkü Türkiye’de maalesef ilaç ithali, cari açığımızın çok büyük kısmını teşkil ediyor”

Eski orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 8. Tıbbi ve

Eski Orman ve Su İşleri bakanı ve önceki dönem AK Parti Afyon Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise 8. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, bakanlığı döneminde 2012 yılında temelini attığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinin kuruluş hikayesini anlattı. Ormanlarda çok çeşitli şifalı bitkililerin olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’deki bütün bitkileri ve çiçekleri ‘Nuh’un Gemisi’ adıyla oluşturdukları ulusal biyolojik çeşitlilik veri tabanında topladıkları belirten Eroğlu şunları söyledi: Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi adında bir merkez kurduk. Niçin Afyon derseniz?  Afyonkarahisar yolların kavşak noktası olduğu gibi aynı zamanda iklimlerin, üç iklimin de kavşak noktası. Burada biyolojik çeşitlilik, tıbbi ve aromatik bitkiler çok fazla. Dolayısıyla böyle bir merkezi Afyonkarahisar’da açtık.

GELECEK YIL DÜZENLENECEK OLAN ÇALIŞTAY GENİŞ KATILIMLI OLMALI

Önümüzdeki sene 9’uncusu yapılacak olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın muhtemelen uluslararası yapılması planlanıyor. Belki bir yıl önceden çalıştayın üzerinde durularak eylül, ekim ayı gibi bu işin üreticilerinin, dağıtıcılarının ve bütün pazarlayıcılarının da katılmasıyla büyük bir toplantı yapalım diyerek bunu teklif ediyorum. Bu tıbbi ve aromatik bitkiler niçin önemli? Bakın şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Tıbbi aromatik bitkiler bağışıklık sistemi güçlendiriyor. Gıda takviyesi olarak kullanılıyor. Tedavide kullanılıyor. Her türlü kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Çok geniş bir alanda kullanılması mümkün.

DÜNYADA YILLIK 115 MİLYAR DOLARLIK BİR PAZAR VAR

Dünyada çok büyük bir pazar var. Benim son tespitime göre dünyada yıllık 115 milyar dolarlık bir pazar var ama biz bu pazarda neredeyiz? Onu da özellikle sorgulamamız gerekir. Çünkü Türkiye’de özellikle 11 bin 500 tane bitki türü var. Kıta Avrupa’sına 12 bin tane. Yani kıta Avrupa’sına yakın bir çeşitlik var. Ayrıca bunların takriben 3 bin 500’ü endemik. Yani sadece Türkiye’de var, dünyada başka yerde yok, endemik. Bunların 1700’ünde de tıbbi ve aromatik maksatla kullanılabilecek bitkiler var. Bu konuda lütfen gayret edelim. Pazarımızı mutlaka genişletelim.

TÜRKİYE’NİN PAYI GERÇEKTEN ÇOK DÜŞÜK

Tıbbi ve aromatik bitkiler pazarında rekabetin üst düzeyde. Bu pazarda kimler? En çok Çin. Çin’deki tıpı aromatik bitki yok ama özellikle başka ülkelerden alıyor, pazarlıyor. Hindistan, Almanya, Amerika. Bunlar büyük söz sahibi ama Türkiye’nin payı gerçekten çok düşük. Çok iyi şekilde üretip pazarlamak çok önemli. Sertifikasyonun çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Evet, tedavi için ilaçlar gerekli ama benim şahsi kanaatim ve ben Sağlık Bakanımıza da söyledim, tedaviden önce koruyucu hekimlik yani hastalık olmadan önce, hastalık önlenmesi konusunda tecrübeler alırsak toplam tedavi maliyeti 10’da 1’e kadar bir maliyette bu işi başarmak mümkün.

İLAÇ ÜRETİMİNİ MUTLAKA GELİŞTİRMEMİZ LAZIM

Türkiye’de çok kullanılan ilaçların ülkemizde üretilmesi gerekmektedir. Burada Rektörümüzün yaptığı çalışmaları ben çok takdir ediyorum. Çünkü Türkiye’de maalesef ilaç ithali, cari açığımızın çok büyük kısmını teşkil ediyor. En büyük bir cari açık petrolden kaynaklanıyor. Arkasına ikinci cari açık, ilaç ithalinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla Türkiye’de bunun önüne açılması gerekir. Rektörümüz güzel bir çalışma yaptı. Burada bir güzel bir araştırma merkezi kuruyor. Her türlü teklif yapılacak. Dolayısıyla Türkiye’de bizim şimdi ilaç üretimini mutlaka geliştirmemiz lazım. En çok kullanılan ilaçlardan başlayarak bunların Türkiye’de üretilmesi gerekir. Bunu pandemide yaşadık, hazırlıklı olmamız gerekir. Başka pandemiler de her zaman dünyada olabilir. Pandemiler olmasa bile çıkartılabilir.”