Yıpranan ve fermuarı bozuk olan çanta ve bavulların tamiratını yapan Mehmet Ali Çelik, bavulu ya da çantası arızalan vatandaşlara seslendi. Çelik, “Bu çantaları hemen çöpe atmayın. Tamir ettirmek için bize getirin. Arıza durumuna göre çantalarınızı kullanılabilir hale getirelim” dedi.
Afyonkarahisar’da 2. Dumlupınar Caddesi üzerindeki Karaköse İş Merkezinin bodrum katında çanta ve bavul tamircisi olarak uzun yıllardır mesleğini devam ettiren Mehmet Ali Çelik, vatandaşların çanta ve bavullarını özenle tamir ederek vatandaşları yeni çanta alma masrafından kurtarıyor. Özellikle son yıllarda çanta ürünlerine gelen zamlar sonrasında vatandaşlar yeni çantalara fazla para vermemek için Çelik’in dükkanına akın ediyor. Vatandaşlar daha çok ellerinde bulunan kullanılamayacak seviyede dikişi sökülmüş fermuarı bozulmuş çantaları yenileterek fazla maliyetlerden kurtulmaya çalışıyorlar. Çelik ise dükkanına gelen her müşterinin çantasını özenle tamir etmeye çalışıyor.
‘TAMİR EDEMEDİĞİM ÇANTA YOK SAYILIR’
1976 yılından beri esnaflık yaptığını dile getiren Çelik çanta tamir işine nasıl yöneldiğini şöyle anlattı: “İlk yıllarım ayakkabı işinde geçti. 1995 yılında çanta ve bavul tamiratı imalatı işine girdim. Daha önceleri imalat işi 12 yıl kadar sürdü. Ondan sonra tamirata yöneldim. Tamirat ilk zamanlar yavaş gidiyordu. Son iki yıldır piyasa ekonomik olarak bozulunca bayanların ucuz fiyatlara aldıkları çantalar şimdilerde pahalandı. Çanta fiyatları zamlanınca vatandaşlar ellerinde bulunan tamir edilerek kullanılabilecek düzeyde olan çantalarını tamir ettirmek için bize yöneldi. Afyon’da bu çanta tamir işi yapan iki üç esnafız. Ama tam kapsamlı olarak ben yapıyorum. Genellikle bayan çantalarının tamir işleri oluyor. Çünkü daha çok çantayı bayanlar taşıyor. Erkeklerin zaten günlük hayatta kullandığı çanta çeşitleri çok az. Sezonuna bağlı olarak işlerimizde yoğunluk değişebiliyor. Tatil sezonu ve üniversiteli öğrencilerin gelme ve gitme zamanlarında daha hızlı oluyor işlerimiz. Tamir edemediğim çanta yok sayılır. Yüzde 2 kadar. O da çok az oluyor. Hemen hemen bütün çantaların tamirini yapmaya çalışıyoruz. Ben burada iş yoğunluğu olduğunda oğlum ve eşimin yardımıyla işleri yetiştirmeye çalışıyorum.”
‘MÜŞTERİYE GÜVEN VEREBİLİYORUZ’
Çanta alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulunan Çelik, “Vatandaş kaliteyi bilmiyor. Esnafa çok güveniyor. Bizim de işimiz bu. Müşteriye güven verebiliyoruz çok şükür. İşimizde yoğunluk olmasının sebebi zaten müşteriye güven vermemizden kaynaklanıyor. Yoksa vatandaş belirli çanta markalarına yöneliyor kaliteli olduğu düşüncesiyle. O markayı aldıklarında üç gün sonra bana tamirata geliyorlar. Ama benim sattığım çantalar da var. İkinci şubemizde ve burada yeni çantalarımız da var. Benim sattığım çanta iki üç aydan önce tamire gelmez. Gelse bile zor gelir. Sattığımız ürün kısa sürede geri gelirse ücretsiz tamir ediyoruz” dedi.
‘ÖNCE TAMİR ETTİRMEYE ÇALIŞIN’
Elinde eskimiş tamir edilmesi gereken çantası bulunan kişilere de seslenen Çelik, “Bu çantaları hemen çöpe atmasınlar. Tamire getirsinler” dedi. Çelik, “Arıza durumuna göre çantalarınızı kullanılabilir hale getirelim. Vatandaşlardan çantayı tamir edecek usta yok diye düşünenler olabiliyor. Onlar çantalarınızı bize getirip tamir yaptırsın. Kullanmayacaksa öncesinde tamir ettirip hayrına başka kişilere bağış yapsın. Vatandaşlar bize daha önceleri kulaktan duyma ile ulaşıyorlardı. Şimdi teknoloji sayesinde araştırma yapıyorlar. İnternetten adresimizi bulup bize geliyorlar. Günde ortalama 40-50 kişi çantasını tamir ettirmek için geliyor. Tamir fiyatları işçiliğine ve kullanılan malzemeye göre değişiyor” şeklinde konuştu.
‘BU İŞ BASİT BİR MESLEK DEĞİL’
Çanta tamir işini yapmak isteyen kişilere de tecrübelerini aktaran Çelik sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ben bu işi tavsiye ederim ama en azından temel olarak çıraklık eğitimini görmesi lazım. Biz bu şekilde tamirat yapıyorsak benim ortalama 1976 yılından bu yana bir geçmişim var. Makine kullanımı ve deri işleme üzerine uzun bir tecrübem var. Ondan dolayı kolay kolay bu işi yapacak usta yetişmez. Şu anda bu işi öğrenmek için bize gelen başvuru yok. Yani göründüğü gibi basit bir meslek değil çeşitliliği çok olduğu için. Başarılı olamaz mı olur. Nasıl olur? Bu işe yeni başlayan kişi. Çıraklıktan yetişirsin veya emek verirsin. Bir kişinin benim seviyeme gelmesi için 8-10 yıl bir zaman geçmesi gerekir.” Erol Uysal (Özel)