Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fen-edebiyat mezunlarıda kaymakam olabilecek

AKÜ’deki‘Kariyer Söyleşileri’etkinliğinde konuşan Başmakçı Kaymakamı Ateş: “Önceden sadece iktisadi ve

AKÜ’deki‘Kariyer Söyleşileri’etkinliğinde konuşan Başmakçı Kaymakamı Ateş: “Önceden sadece iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları kaymakam olabiliyordu ama yeni kanuni düzenleme ile beraber sadece iktisat, işletme, kamu yönetimi bölüm mezunları değil, psikoloji, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım bölümleri mezunları kaymakamlık sınavına girebiliyor.”

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) kuruluşunun 30. Yılı etkinlikleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) tarafından ‘Kariyer Söyleşileri’ etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Erdinç Dündar ve Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kaymak, Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ayhan Koyuncu’nun yaptığı panelde; Başmakçı Kaymakamı Ali Ekber Ateş, Sandıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Akın ve Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Mutlu Özkan yer aldı.

KAYMAKAMLIK SINAVLARINA HANGİ OKUL MEZUNLARI GİREBİLİYOR?

Etkinliğin ilk konuşmasını yapan Başmakçı Kaymakamı Ali Ekber Ateş, kişisel ve çalışma hayatına dair bilgiler verdi. Kanunda yapılan değişiklikle birlikte fen edebiyat fakültesi mezunlarının da kaymakam olma şansı olduğunu söyleyen Ateş, şu bilgileri paylaştı: “Önceden sadece iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları kaymakam olabiliyordu ama yeni kanuni düzenleme ile beraber sadece iktisat, işletme, kamu yönetimi bölüm mezunları değil. Onun dışında psikoloji, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım bölümleri mezunları kaymakamlık sınavına girebiliyor. Alan bayağı genişletildi. Sosyal bilimler, mühendislik ve tarih bölümlerinden mezun arkadaşlar da eğer ki uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanlarında yüksek lisans yaptıkları takdirde kaymakamlık sınavlarına girebiliyor. Bu anlamda avantajı yüksek.”

HER YIL 100-150 CİVARINDA KAYMAKAM ALINIYOR

Kaymakamlık sınavında hangi konuların yer aldığını anlatan Ateş, şunları söyledi:“İçişleri Bakanlığı ile birlikte ÖSYM’nin yaptığı bir sınav her yıl bu sınav yapılır. Son yıllarda alım bayağı fazla. İçişleri Bakanlığının politikası gereği her yıl 100-150 civarında kaymakam alımları oluyor. Bu alımlar sürekli devam edecek. O yüzden bu mesleği sizlere tavsiye ediyorum. Sınavda 100 soru var. 150 dakika içerisinde yapılabilecek sınavdır. Son zamanlarda teste döndü sınav. Bizim zamanımızda klasik yapılan bir sınavdı. Sınavda; anayasa hukuku, idare hukuku, Türkiye’nin idare yapısı, belediye kanunu, genel kültür alanı, Türkçe, inkılap tarihi, Türkiye’nin sosyo-ekonomik yapısı bir de Türkiye’deki insan hakları ve Avrupa Birliği konusu var.  Sınav hem alandaki bilgimizi hem de güncel konuları takibimizi ölçüyor. Güncel konuları takip etmemiz lazım. Anayasa hukukunu iyi bilmemiz gerek. İdare hukukunu da iyi bilmek lazım.”AFYONŞEHİR