Lezzetin merkezi Afyonkarahisar
UNESCO Gastronomi Şehri (UNESCO City of Gastronomy) ünvanı sahibi Afyonkarahisar’’da Gastro Afyon 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali başladı. Festival 17 Ekim’e kadar sürecek.
Afyonkarahisar’da Afyonkarahisar’da Gastro Afyon 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali dün başladı. UNESCO Gastronomi Ağı’na dâhil olan ve ulaşımın, kültürün, lezzetin merkezi Afyonkarahisar’da 17 Ekim Pazar gününe kadar sürecek festival 4 gün boyunca misafirlerini ağırlayacak. Moto-fest alanında başlayan ve birbirinden lezzetli gıdaların beğeniye sunulduğu festivalde, birçok ilin yanı sıra Afyonkarahisar’ın tüm ilçeleri kendilerine has lezzetleri görücüye çıkardı. Dün sabah protokol üyeleri, şefler, aşçılar, davetliler, Afyonlular ve katılımcıların kortej yürüyüşü ile başladı.
Protokol ve katılımcılar, Mehter Takımının seslendirdiği birbirinden güzel eserler eşliğinde festival alanındaki açılış töreninin yapılacağı çadıra ulaştı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan açılış töreninde ilk olarak iş insanı İbrahim Alimoğlu Aşık Aslı Bacı’nın Afyonkarahisar lezzetlerini anlattığı şirini okudu.
“HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”
Sonrasında Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Hamza Kalkan söz alarak konuşmasına başladı. Kalkan, “Dernek olarak 2011 yılından beri Afyonkarahisar mutfağa için yapmış olduğumuz çalışmaları, 2018 yılında Gastro Afyon uluslararası Turizm ve lezzet Festivali ne gerçekleştirdikten sonra 2019 yılında 2. Gastro Afyon turizm ve lezzet festivalini gerçekleştirdikten hemen sonra Afyonkarahisar Valiliğimiz, Afyonkarahisar Belediyemiz, Zafer Kalkınma Ajansımız, Ticaret Odamız ve Afyonkarahisarlı diğer STK ve kuruluşları ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmalarla UNESCO Milli Komisyonuna dosyamızı teslim ettik. 31 Ekim 2019 tarihi itibariyle de yapılan denetimler sonucunda Afyonkarahisar Gaziantep’te Hatay’dan sonra Türkiye’de 3 dünyada da 36 gastronomi şehrinden birisi oldu. Bizler de bunun haklı gururunu yaşıyoruz. UNESCO’nun bize vermiş olduğu taahhütleri bir bir gerçekleştiriyoruz” dedi.
“KAYMAKLI LOKUM TADINDA BİR FESTİVAL OLACAK”
Taahhütlerin dışında da güzel çalışmalara imza attıklarını belirten Kalkan, “Sayın Valimizin ilçelerde başlatmış olduğu 17 Kadın Kültür Evi projesi ile de ilçelerimizi de gastronomi şehri ormanın bu projeye dâhil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün de zaten alanda onların üretmiş oldukları gastronomik ürünlerinde hem görselleri her şovları olmuş olacak. Afyonkarahisar son zamanlarda kendinden çok söz ettirmeye başladı. Biz 3-5 yıl içerisinde Gastronomi alanında da çok Türkiye’de çok üst düzeylerde dünyada da kendini duyuran şehirler arasında olacağımızı düşünüyorum. Herkese Afyonkarahisar kaymaklı lokum tadında bir Festival diliyorum teşekkür ediyorum” dedi.
AÇIKÖZ, “AFYON’A GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL BİR HİZMET YAPILDI”
Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Hamza Kalkan’dan sonra söz alan Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıkö ise konuşmasında, “Öncelikle gastronomi alanında dünyaları harcadığımız para olarak devlet ve yerel yönetimler şehrine sahip çıkamazsa hiçbirşey olmaz. Ben burada öncelikle kendisi yok ama Afyon’a çok emeği olan şu anda uzaklarda olan Sayın Valim Mustafa Tutulmaz’ın çok emekleri var ona çok teşekkür ediyorum. Kışın ortasında bizleri buralara çok çağırdı. Afyon’a gerçekten çok güzel bir hizmet yapıldı” dedi.
Daha sonra Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz konuşma yaptı.
KARKAŞ, “AFYONKARAHİSAR ANADOLUNUN KİLİDİ”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Afyon Kocatepe Üniversitesi Gastro Afyon ve şehrimizin UNESCO yaratıcı şehirler ağı bağlamında gastronomi şehri olması itibariyle paydaşlardan birisi olarak belirlendi ve bu kapsamda üniversite olarak bu takım faaliyetlerin içerisinde yer alma mutluluğunu sizlerle birlikte paylaşmış oluyoruz. Üniversitemizin faaliyetlerine baktığımızda il koordinasyon kurulunda gastronomi koordinasyon kurulunda yürütme kurulunda yer öncelikli alan olarak belirlediğimiz Turizm Fakültesi bünyesinde kurulan 2014 yılında kurulan gastronomi ve mutfak sanatları programı bünyesinde takım faaliyetler yürütülüyor. Ayrıca bir gastronomi kitabı hazırlığı içerisindeler bunu kültür alanında gastronomi alanına hizmet olarak sunacağız. Daha önce Yemek kültürü kitabının hazırlamıştık. Bunu daha da genişleterek kıyıda köşede kalmış öne çıkmamış adı duyulmamış bütün yemekleri lezzetleri bir kabın içerisine dâhil ederek bir hizmet sunmuş olacağız. Gastronomi alanında 600 öğrencimiz oldu. 300 öğrenciyi mezun ettik. TR33 bölgesinde ilklere imza atmaya devam ediyoruz çünkü 2019 yılından itibaren gastronomi ve mutfak sanatları bölümümüz akredite bir bölüm haline geldi ve yine TR33 bölgesinde ilk yüksek lisans programını gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalında açtık ve şu anda aktif öğrencilerimiz var. Afyonkarahisar özellikle uluslararası alanda yapmış olduğu organizasyonlarla birlikte Anadolu’nun kilidi olarak tanımladığımız sayın valimizin de gizemli Şehir olarak ifade ettiği Afyonkarahisar’ımız dünya ölçeğinde rekabetçi Kent modeli statüsünde birçok alanda faaliyetlerini yürütüyor ve gastronomi de bu anlamda bu faaliyetlerin önde gelenlerinden birisi” dedi.
ZEYBEK, “HEDEFİMİZ, TÜRKİYE’DE EN FAZLA TESCİLLİ ÜRÜNE SAHİP İL OLMAK”
Afyonkarahisar Belediyesinde müstakil bir birim oluşturduklarını belirten belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Afyonumuzun 600’e yakın yöresel ürünü mevcut. 30’a yakın da tescillendi 35’e yakın ürünümüz tescil için bekliyor. 600 ürünümüzün inşallah hepsini tescil ettirerek Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip tek il olma hedefimiz var. Bu çalışmalarımızda bizlere hiçbir zaman yalnız bırakmayan her zaman desteğini yanımızda gördüğümüz Afyon’un gelişmesi için tanıtılması için büyük gayret sarf eden sayın Valimize huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Kadın Kültür Evleri projesi ile de Afyon’a değer katan ilçelerimizin değerlerini ön plana çıkaran değerli hanımefendiye de çok teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar’ın uzun bir tarihi var gıda ve turizm konusunda önemli merkez olma yolunda ilerliyor” dedi.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı’nın konuşmasının ardından Ak Parti Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven ve Ali Özkaya’da festival için iyi dileklerini belirten birer konuşma yaptı.
VALİ ÇİÇEK “BU UNVANI KAZANDIRAN VALİ OLMAK İSTERDİM”
Son olarak konuşan Vali Gökmen Çiçek: “Bugün şöyle bir hikâyenin kahramanı olmak isterdim. Bu şehir UNESCO Gastronomi unvanı alabilmek için çok mücadele etti. Bu unvanı kazandıran Vali olmak isterdim. Fakat bu hikâyenin kahramanı ben değilim. Bir önceki Valimize, Belediye Başkanımıza ve şu anki Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bu unvanı her zaman en önde tuttular. Biz zaman zaman yalnız bıraktık ama tek başına bu işi başarıyla götürüyor. Gastronomi farklı bir dünya. Bende Afyonkarahisar’da bu unvana ve bu dünyaya alışıyor ve öğrenmeye çalışıyorum. Bundan sonraki süreçte de elimden gelen desteği vermeye devam edeceğim” diye konuştu.
Festivalin açılışına Vali Gökmen Çiçek ve eşi Sümeyra Çiçek, Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve eşi Sevim Zeybek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş, misafir Büyükelçiler, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, TV Programcısı Elif Güvendik, Halk Müziğin sevilen ismi Oktay Ertuğrul, Umut Akyürek, Yemek Yazarı Sahrap Soysal, Tiyatro Sanatçısı Erhan Yazıcıoğlu, Türkiye’nin farklı illerinden aşçılar, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, kurum müdürleri, STK temsileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı. Afyonkarahisar, Türkiye’de Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağı”na da dahil olmuştu.YURDANUR