Okulların açılması ile öğrencilerin beslenmesi ve gelişimi konusunda açıklamalarda bulunan diyetisyen Sultan Kübra Ünal Gürdağ, “Çocukların başarılı olması ve sağlıklı beslenmeleri için kahvaltı öğünü çok önemli” dedi.
Uzun yaz tatilinin ardından milyonlarca öğrenci bugün yüz yüze eğitime başladı. Bu dönemde çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimi için sağlıklı ve dengeli beslenmesi oldukça önemli rol oynuyor. Çocukların sağlıklı beslenmesinde ise en önemli görev ailelere düşüyor. Çocuklar ise kendileri için olumsuz durumları önlemek ve büyüme gelişmelerini tam sağlamak için mümkün olduğunca hazır gıdalardan uzak durarak beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Cumhuriyet Mahallesi Yeşilyol Caddesi üzerinde bulunan ofisinde danışanlarına hizmet veren diyetisyen Sultan Kübra Ünal Gürdağ, okul dönemi boyunca çocukların nasıl beslenmesi ve ailelerin nelere dikkat etmeleri gerektiği konularında Afyonşehir’e özel açıklamalarda bulundu.
‘KAHVALTI YAPAN ÇOCUK DAHA BAŞARILI OLUR’
Beslenme öğününde güne dinç ve zihinde başlamak için kahvaltı faktörünün önemli olduğuna dikkat çeken Gürdağ, çocukların gelişiminde ve okul başarısının artmasında kahvaltının çok önemli olduğu vurguladı. Gürdağ, “Okullar bugün açıldı ve heyecan yeniden başladı. Bu dönemde anne babaların en büyük problemi kahvaltı etmeyi reddeden çocuklardır. Sabah kahvaltısının, çocukların gelişiminde çok önemli rolü var. Çünkü akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 8-12 saatlik bir aralık bulunmaktadır. Açlık sonrası vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlayan ilk öğün ise sabah kahvaltısıdır. Araştırmalara göre güne farklı gruplardan besinler içeren kahvaltıyla başlayan çocukların okul başarısı artmaktadır. Kahvaltı, öğrenmeyi olumlu yönde etkiler. Çocuklar daha başarılı olurlar. Problemleri daha kolay çözerler. Derse daha iyi konsantre olurlar ve daha geç yorgunluk hissi oluşacağı için kas işlevleri daha iyidir. Aynı zamanda kahvaltı eden çocuklarda şişmanlık görülme oranı daha azdır. Kahvaltı yapılmadığı durumlarda derse devam azalabilir. Kahvaltı yapmamanın sonucu oluşan karın ağrıları veya şiddetli açlık ağrıları ise şikayetlerin başında gelmektedir” ifadelerini kullandı.
‘BESLENME ÇANTASINA DOĞRU BESİNLERİ KOYUN’
Çocukları için beslenme çantası hazırlayan velilere tavsiyelerde de bulunan Gürdağ, “Beslenme çantası menülerini planlarken aynı besinleri sık sık ve üst üste kullanmayın. Farklı besinlerin kullanımı ile çocuğunuzun beslenme çantası içeriğinden sıkılmasını önlemiş ve aynı zamanda beslenmesinde çeşitlilik sağlanmasına katkıda bulunmuş olursunuz. Beslenme çantasını hazırlarken onun bir çocuk olduğunu, gereksinimlerinin size oranla çok daha az olduğunu unutmayın. Beslenme çantasına tüketebileceği miktarda yemek koyun. Bir diyetisyen yardımı alın ve çocuğunuzun gereksinimlerini birlikte belirleyin. Fazla miktarda koyduğunuz yiyecekler, çocuğunuzu korkutabilir ve hepsini tüketemeyeceğinden, sizde de ‘yine beslenme çantasını bitirmeden gelmiş’ psikolojisi oluşturabilir. Farklı açıdan bakarsak fazla miktarlardaki yiyecekleri tüketen çocuğunuzda obezite oluşma riski de artacaktır. Fazla miktardaki porsiyonlardan onu mümkün olduğunca uzak tutun” dedi.
‘TAZE VEYA KURU MEYVELERİ TERCİH EDİN’
Beslenme çantasının içinde besleyici ve lezzetli gıdalara yer verilmesi ve aynı zamanda kolay taşınabilir olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten diyetisyen Gürdağ yararlı besinlerden oluşan örnekler verdi. Gürdağ, “Ara öğün alternatifi olarak çocuğunuzun çantasına taze veya kuru meyveler ile badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler ile çok tahıllı un ve kurutulmuş meyve, yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kurabiyeler konulabilir. Yine sebzeli, peynirli poğaçalar ve süt, kefir, yoğurt tercih edilebilir” diye konuştu. Erol Uysal (Özel)