Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Güvenlik güçlerinin her türlü sağlık ihtiyacı karşılanıyor’

CHP’nin askeri hastanelerin kapatılmasının ardından güvenlik güçlerine sağlanan sağlık hizmetlerinin araştırılması için verdiği soru önergesi üzerine, partisi adına Meclis’te bir konuşma yapan AK Parti Milletvekili Arslan: “Mevcut kamu hastanelerinin askeri operasyonlarla doğrudan entegre çalışan sistemlere sahip olduğunun altını çizerek belirtmek istiyorum. Bu koordinasyon, askeri personelin yaralanma, hastalanma, tıbbi malzeme ve ilaç tedariki veya rehabilitasyon süreçlerinde hızlı bir biçimde yerinde müdahale ile tüm ihtiyaçları gidermektedir”

CHP’nin askeri hastanelerin kapatılmasının

CHP, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Sağlık Bakanlığına bağlanan askeri hastanelerde, askeri personele nitelikli hizmetin ne oranda verilebildiğinin ve yaralı askeri personele öncelik tanınıp tanınmadığının araştırılması önergesinin görüşülmesi sırasında Meclis’te bir konuşma yapan Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, “Bu şekilde kritik bölgelerdeki hastanelerimizde güvenlik ve tıbbi hizmet açısından gerekli organizasyon sağlanmıştır” dedi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve arkadaşlarının imzasıylasunulan araştırma önergesi üzerine partisi adına söz alan Arslan, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devrinden sonra gelinen noktayı anlattı. MSB’nin talebine göre asistan kadrosu açıldığını kaydeden Arslan “GATA’da önceden günde 2 bin hastaya bakılırdı şimdi 10 bin” diye konuştu. Arslan “Güvenlik güçlerimize yönelik hizmetler için gerekli organizasyon sağlanmıştır” ifadesini kullandı. Arslan sözlerine şöyle devam etti: “2016 yılında askeri tıp eğitimi Milli Savunma Üniversitesi bünyesine devredilmesiyle askeri tıp eğitimi ile sivil tıp eğitimi arasındaki etkileşim arttı ve eğitim standartları tekrar daha uyumlu hale getirildi. Tıp Fakültesi eğitiminin yanında Sağlık Bakanlığı her TUS döneminde düzenli olarak MSB’nin talep ettiği kadar ve branşta askeri hekimleri için asistan kadrosu açmaktadır.”

‘GÜVENLİK GÜÇLERİMİZ İÇİN GEREKLİ ORGANİZASYON SAĞLANMIŞTIR’

Ülkemizdeki sağlık hizmetinin standartlar açısından uyumluluğunun hedeflendiğini vurgulayan Arslan, 2016 sonrası Askeri sağlık teşkillerinin Sağlık Bakanlığına devredildiğini söyledi. Arslan, sözlerini şöyşe sürdürdü: “Güvenlik güçlerimize yönelik hastane hizmetleri S1 ve S2 tipi hastane sistemiyle sağlanmaktadır. S1: Sadece Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet veren sağlık bakanlığı hastanelerini tanımlamakta olup 5 ayrı hastanede sağlanmaktadır. S2: Sivil hastalara hizmet veren, ancak ihtiyaç halinde tam izolasyonu sağlanmış kat veya bloklarda güvenlik sağlanarak Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet veren sağlık bakanlığı hastanelerini tanımlamakta olup, 11 ayrı hastanede sağlanmaktadır. Bu şekilde kritik bölgelerdeki hastanelerimizde güvenlik ve tıbbi hizmet açısından gerekli organizasyon sağlanmıştır. Özellikle S1 statüsündeki hastanelerimiz zaten eski asker hastanesi gibi hizmet vermekte ve Sağlık Bakanlığının dinamik gücünü de sisteme katmaktadır.

‘YERİNDE MÜDAHALE İLE TÜM İHTİYAÇLAR GİDERİLİYOR’

Askeri operasyonlar sırasında sağlık hizmetlerinin hız ve koordinasyonunun büyük önem taşıdığını 2019-2023 arasında Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğündeki görevim nedeniyle MSB ile birçok operasyon gerçekleştirdiğimiz için iyi bilen bir hekim olarak, mevcut kamu hastanelerinin askeri operasyonlarla doğrudan entegre çalışan sistemlere sahip olduğunun altını çizerek belirtmek istiyorum. Bu koordinasyon, askeri personelin yaralanma, hastalanma, tıbbi malzeme ve ilaç tedariki veya rehabilitasyon süreçlerinde daha hızlı ve etkili bir sağlık hizmeti almalarını sağlamakla kalmamakta, geçmişte kazanılan tecrübe, bilgi ve birikim ile kriz koordinasyon merkezlerimiz ile hızlı bir biçimde yerinde müdahale ile tüm ihtiyaçları gidermektedir.”

GATA’DA ÖNCEDEN GÜNDE 2 BİN HASTAYA BAKILIRDI ŞİMDİ 10 BİN

Askeri hastanelerin yeniden açılmasının, sağlık sisteminde gereksiz bir bölünmeye yol açacağını da kaydeden Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir ihtiyaç şu anda gerekli değildir. Sivil ve askeri sağlık hizmetlerinin bir arada verilmesiyle hem kaynakların daha etkin kullanıldığı hem de sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir hale geldiği görülmektedir. Örneğin Ankara’da Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde asker hastanesi iken sivil hastalarla birlikte günde yaklaşık 2.000 poliklinik hizmeti verilmekte ve yaklaşık %30 yatak doluluk oranı varken bugün günde yaklaşık 10.000 poliklinik hizmeti veriliyor ve yatak doluluk oranı %80’ler civarındadır. Yine aynı hastanemizde askeri personele öncelik verilmekte olup gazilerimiz için ayrı servisimiz bulunmaktadır.”