Projenin, 3 yıllık etaplar halinde sürmesini hedeflediklerini anlatan Yumaklı, bu kapsamda aile işletmelerini güçlendirmeyi önemsediklerini, genç ve kadın üreticilerin de yer almasını öncelediklerini dile getirdi.Bakan Yumaklı, projenin ilk etabı için 60 bin hayvan dağıtımını planladıklarını belirterek, “Bu etapta yapılan başvurular arasında, 4 bin 351 hak sahibi kardeşimiz belirlendi. Hak sahipliğinden herhangi bir şekilde vazgeçenler ya da şartlara uymayanlar olması halinde, onların yerine geçecek olan 6 bin 472 yetiştiricimizin ismini de belirledik. İnşallah süreci hızlandıracağız ve en kısa zamanda bu kardeşlerimizin hayvanlarına kavuşmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
AŞILARI YAPILMIŞ GEBE DAMIZLIK HAYVANLAR VERİLECEK
Belirlenen kriterler hakkında bilgi veren Bakan Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu:“Kriterleri, 20 baş altı üretim yapan aile işletmelerine, kadınlara, 41 yaş altı gençlere, veteriner hekimlere, ziraat ve gıda mühendislerine, deprem bölgesindeki üreticilere, üretim planlamasına konu ettiğimiz 19 şehre, birinci derecede tarım örgütüne üye olan yetiştiricilerimize, yem üretimini yapabilecek olan işletmelere, şehit yakını, gazi ve engelli vatandaşlara artı puan verecek şekilde belirledik. Üretici başına, 5 ile 15 arasında değişecek şekilde bütün aşıları yapılmış gebe damızlık hayvanların verilmesini sağlayacağız. Eğer projeden faydalanmak isteyen arkadaşlarımız, veteriner hekim, ziraat veya gıda mühendisi ise bu sayı onlar için 30’a kadar çıkabilecek.”
‘HAK SAHİPLERİNİN YÜZDE 41,6’SI KADINLAR YÜZDE 80,5’İ DE GENÇLERDEN OLUŞTU’
Projeden faydalananlara hayvan başına 1500 lira yıllık, 18 bin lira bakım beslenmeyle ilgili destek verildiğine dikkati çeken Yumaklı, “Yani 15 hayvan aldığını varsaydığımız bir üreticimizin, her ay bir asgari ücret miktarı kadar geliri olacak. Yine Ziraat Bankasından iki yıllık ödemesiz 3 ila 5 yıl vadeli kredi de almış olacaklar. Bu kapsamda, toplamda yetiştiricilerimizin yaklaşık yüzde 85’e kadar bir faiz indirimine kavuşacaklarını söyleyebiliriz. Hayvanların 1 yıllık sigortası da TİGEM tarafından yapıldı.Hak sahiplerinin yüzde 41,6’sı kadınlar, yüzde 80,5’i de gençlerden oluştu. İşte tam da projenin gitmesi, olması gereken yer de bu. Bu tür projelerin, amacına ulaşmış olması bizleri gerçekten memnun ediyor. Diğer taraftan, yine hak sahibi kardeşlerimizin yüzde 14,8’i veteriner hekimlerden, ziraat mühendisi ve gıda mühendislerinden oluşuyor. Hak sahibi yetiştiricilerimizin, yüzde 91’inin halihazırda yetiştiricilik yapan kardeşlerimizden oluşuyor. Bu da üretimin sürekliliği açısından çok önemli. Hak sahiplerinin yüzde 59’u, deprem ve üretim bölgesinden oluştu.”