Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Olsun programına AFSÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğrt. Üyesi Alper Sarı konuk oldu.
Sarı programda 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle bu hastalıktan söz etti.
“Hepatit karaciğerin herhangi bir nedenle oluşan iltihabıdır” diyen Sarı, “Hepatitler, genellikle virüslerle, en sık görülen beş hepatit virüsü olan A, B, C, D ve E virüsleri ile meydana gelir” diye konuştu.
‘HEPATİTLİ HASTALARDA SARILIK GÖRÜLEBİLİR’
Hepatitle sarılığın aynı hastalık olup olmadığı konusunda konuşan Sarı, “Ülkemizde hepatitler sarılık adıyla bilinmekte, ayrıca gizli sarılık, bulaşıcı sarılık, mikrobik sarılık, kara sarılık gibi isimlerle de tanımlanmaktadır. Hepatitli hastalarda sarılık görülebilir. Ancak çoğu hasta gözle görülür sarılık olmadan da hastalığı geçirebilir” dedi.
‘KOLAYLIKLA BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞABİLİR’
Hepatitin belirtilerini de anlatan Sarı, “Belirtiler hepatit mikrobunun tipinden çok hastalığın seyrine göre değişiklikler gösterir. Hepatit bazı hastalarda hiçbir belirti vermeden ve sarılık oluşmadan geçirilebilir. Bazı hastalarda ise halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, eklem ağrıları, kaşıntı, göz aklarında ve ciltte sararma, ateş gibi belirtilerin tümü ya da bir kısmı görülebilir. Eğer sarılık meydana çıkmamışsa bu belirtiler kolaylıkla başka hastalıklarla karışabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
‘ÖZEL BİR İLAÇ TEDAVİSİ YOKTUR’
“Aktif olarak sarılık geçiren akut hepatitli kişilere uygulanan özel bir ilaç tedavisi yoktur” diyen Sarı, “Ancak kronik hepatit olan kişilerde bazı durumlarda farklı ilaçlar kullanılarak tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavilerde de esas amaç sarılık mikrobunun vücuda verdiği hasarın azaltılması, yavaşlatılması ve bazen de tümüyle durdurulmasıdır” diye konuştu.