Mehmet Siper Başkanlığında hafta sonu yapılan İl Genel Meclisi (İGM)nisan ayı ikinci ve üçüncü oturumlarının ardından dün gerçekleştirilen dördüncü oturumda gündem dışı iki madde ve gündem maddelerinden 6 tanesi görüşüldü. İGM’nin nisan ayı dördüncü oturumunda görüşülen gündem dışı maddelerde; Kızılay İçecek Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi mevcut doğal mineralli su (maden suyu) işletme tesislerinin ihtiyacı olan mineralli suyun karşılanması amacıyla doğal minareli su işletme ruhsatlı saha içerisinde intibakı İl Özel İdaresi adına yapılmak üzere 1 adet doğal mineralli su kuyusu açmak için izin verilmesi talebi Plan ve Bütçe Komisyonu’na, İdare ve Hukuki İşler Komisyonu’na, Çevre ve Sağlık Komisyonu’na, İçme Suyu ve Jeotermal Komisyonu’na, Araştırma ve Geliştirme Komisyonu’na sevk edilmesi oy birliği ile kabul edildi. Afyonkarahisar Kültür Turizm Tanıtma ve Alt Yapı Hizmetleri Birliği Meclisi’nde, İl Özel İdaresi’ni temsil edecek 5 asil, 5 yedek üyenin belirlenmesinin Kültür ve Turizm Komisyonu’na havale edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE AYRILAN ÖDENEKLERİN AKTARILMASI KABUL EDİLDİ
İl Genel Meclisi nisan ayı toplantılarının dördüncü oturumunda görüşülen gündem maddelerinde; 2024 yılı Mali Yılı Bütçesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ayrılan ödeneklerin aktarılması oy birliğiyle kabul edildi. Plan ve Bütçe, Yatırımlar ve Kararlar, Araştırma ve Geliştirme, İdare ve Hukuki İşler Komisyonu’nun almış olduğu karar doğrultusunda 2024 yılı Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü programında bulunmayan, ihtiyaç duyulan malzeme ve makinelerinin akaryakıtının İl Özel İdaresi ambarlarından verilmesi, bakım ve onarım sırasında kullanılacak malzemelerin nakillerinde ve kazı işlerinde İl Özel İdaresi iş makinelerinin, araçlarının ve ekipmanlarının kullanılması ile ilgili personelin görevlendirilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
‘YAPILAN OKULLAR VE DEVAM EDEN OKULLAR İÇİN 37 MİLYON 300 BİN LİRA PARA AKTARILDI’
Çay MHP İGM Üyesi Faruk Kökcür’ün 2024 Mali Yılı Bütçesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ayrılan ödeneklerin aktarılması ile ilgili sorusu üzerine İl Özel İdare Encümen Müdürü Yusuf Çiğdem üyeleri bilgilendirdi. Üyelere bilgiler veren Çiğdem, “Milli Eğitim Müdürlüğü ödenekleri 2024 mali yılı bütçe programı yapılırken bütçemize konulmuş ödeneklerdi. Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulduğunda onlar yeniden, devam eden okul ve yeni okul yapımları ödeneklerine aktarılması, oradan yapılması için bu ödeneklerin bu kaleme aktarılması istendi. Plan ve Bütçe Komisyonu, diğer komisyonların almış olduğu kararla da yeniden yapılan okullar ve devam eden okullar ödeneğine komple 37 milyon 300 bin lira para aktarılmış oldu” şeklinde konuştu.
İGM’YE RUHSAT BAŞVURULARINDA ŞİRKET ORTAKLARI DA BELLİ OLSUN
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı-Güneş Enerji Santrali amaçlı hazırlanan imar planı ve eklerinin onaylanması konusunda konuşan ve soru soran MHP’li İGM üyesi Ahmet Zeki Ertürk, “Daha önceki dönemlerde bu tür başvurularda sadece şirket ismi belirtilmekteydi. Ancak 5302 sayılı kanuna göre İl Genel Meclisi üyelerinin ve birinci derece akrabalarının İl Genel Meclisi ile ilgili herhangi bir işe müracaatı söz konusu değildi. Biz burada kontrol edemiyoruz. Komisyon aşamasında bu tür müracaatlarda komisyon aşamasında şirket ortaklarının belirtildiği Ticari Sicil Gazetesi onaylarının komisyona getirilmesini talep ediyoruz. Bundan sonraki uygulamamızın genellik içeren bir karar niteliği almasını da talep ediyoruz. Çünkü şirket kimdir, nedir, ne değildir, bilmiyoruz. Birkaç kere rastladık. Sorduğumuz zaman şirket olarak bize müracaat etmiş, bizim bunun dışında bir bilgimiz yok. Böyle bir cevap verildi. Gerek bu tür yenilenebilir enerji tarlaları hususunda, gerek yer altı su kaynaklarının ruhsatlandırılması hususunda, gerekse maden suyu arama faaliyetlerinin ruhsatlandırılması hususunda müracaatçı şirketlerin ismiyle değil, Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki şirket ortaklarının da bilinebilir bir şekilde evraklandırılmasını talep ediyoruz” dedi.
KIYMETLİ TARIM ARAZİSİ İSE OLUMLU SONUÇ ÇIKMAZ
Ertürk’ün talebi ve sorusu üzerine cevap veren İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü VekiliSelçuk Kocaman, “Güneş Enerjisi Santrali alanı için yapılan imar planı başvurularında bize talep geldiği zaman şirket adı için Ticaret Sicil Gazetesi’nin örneğini alıyoruz ama ortakları kimlerdir, biz onlara bakmıyoruz. Bize evrak geldiği zaman herhangi bir kısıtlama, sakınca var ise zaten gazeteyi getiren kişi üzerinden bu konuda bilgi sahibi olabiliyoruz. Ortakları kimdir, yasaklıdır veya değildir, o konuda bizim bir bilgimiz olmuyor. Güneş Enerji Santrali yapılmadan önce kurum görüşü aldığımız yaklaşık 12 tane kurumumuz var. Bunlardan bir tanesi de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü. Biz evraklarımızı oraya gönderdiğimizde veya oraya başvuru yapıldığı zaman oradaki ilgili arkadaşlar zeminine gidip incelemesini yapıyor.Kıymetli tarım arazisi ise olumlu sonuç çıkmaz” şeklinde konuştu. Bekir Turan Vural