Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘İlim talep eden kimse uyumaz’

Hadis tarihi üzerine yazdığı ‘Ravi’ isimli kitabıyla tanınan İlahiyatçı Doç. Dr. Muhammed Enes Topgül, AKÜ’de düzenlenen konferansta Peygamber’in söz, fiil, takrir, ahlak ve şemailine dair bilgi nakleden kimse anlamına gelen Arapça ‘ravi’ kelimesinden yola çıkarak yazdığı Ravi adlı kitabı üzerine bilgiler verdi: “Genç bir ilim talibi uyumaz, koşar, sabaha kadar metni anlamaya çalışır.”

Hadis tarihi üzerine yazdığı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Enes Topgül, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İlahiyat Fakültesi İslami Araştırmalar Kulübü’nce düzenlenen ‘Ravi: Bir Muhaddisin İlim Serüveni’ temalı konferansta Peygamber’in söz, fiil, takrir, ahlak ve şemailine ( fizikî ve ahlâkî özellikleri) dair bilgi nakleden kimse anlamına gelen Arapça ‘ravi’ kelimesinden yola çıkarak yazdığı Ravi adlı kitabı üzerine bilgiler verdi. Gerçekten kurmacaya uzanan post-modern bir anlatı tarzıyla kaleme aldığı kitapta ‘bir ilim yolcusunun Semerkant’tan başlayıp Buhara’ya, Merv’e, Basra’ya, Rey’e, Haremeyn’e ve daha nice merkeze uğrayarak kâh ferahlık kâh meşakkat içerisinde geçen rihlesi (mevcut rivayetleri derlemek ve hadisle ilgili bilgilere ulaşmak amacıyla yolculuk yapmak) ve tek tanığı kendi derlediği risale hacmindeki bir günce olan kitabı hakkında konuşan Doç. Dr. Muhammed Enes Topgül, hikayesini anlatmak için bir form aradığını ve bu nedenle ‘Ravi’ kitabını yazdığını belirterek, şunları kaydetti:

‘HADİS TARİHİNİN GEÇTİĞİ SOSYAL ORTAMI YAKALAMAYI HEDEFLEDİM’

“Kitapta; temel mesele bir ilim talibinin doğuşunu, doğduktan sonra merkez coğrafyaya gelişini, ilmin etrafında dönen temel isimleri göstermeyi ve siyasetle hadis ilişkilerine bakabilmeyi amaçladım” dedi. ‘Ravi’ kitabı ile hadis tarihinin geçtiği sosyal ortamı yakalamayı da hedeflediğini ifade eden Topgül, “Genç bir ilim talibi uyumaz, koşar, sabaha kadar metni anlamaya çalışır, metnin geldiği hocalara giderek metinlerin kontrolünü yapar, bir şeyin nasıl yapıldığına dair türlü bilginin peşinden gider.” İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı. Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.