‘Lezzetin başkenti’ Afyonkarahisar’da her köyde, her beldede ayrı bir lezzete rastlamak mümkün. Hüdai kaplıcalarında ‘Sandıklı sacı’, Emirdağ’da ‘yumurtalı pide…’ Afyonkarahisar’a bağlı Anıtkaya Köyü’nde de ‘sucuk gömme’ ya da şimdilerde anılan adıyla sucuk güveç… Her birisi birbirinden lezzetli bu yemekler, Afyonkarahisar’ı gıdanın da başkenti yapıyor. Öyle ki, Anıtkayalı Alparslan Dalgıç, sucuk güveç için İstanbul’dan gelenlerin olduğunu belirtiyor.
Afyonkarahisar’a bağlı Anıtkaya Köyü’nde yaşayan Alparslan Dalgıç, kendine ait olan pide fırınında sadece pide değil, Afyon’un meşhur ürünlerinden olan sucuğun güvecini de yapıyor. Şehir dışından bile sırf sucuk güveç yemeye gelenlerin olduğunu söyleyen Dalgıç, “Her evde misafir geldiği zaman bu sucuk güveç yapılır” dedi.
SUCUK ESKİ GELENEKLERE BAĞLI PİŞİNCE…
Karınca Pide” adıyla kurduğu işletmesinde Alparslan Dalgıç, Afyonkarahisar’ın meşhur lezzetlerinden biri olan sucuğu, eski geleneklere bağlı kalarak pişirip müşterilerine sunuyor. Gazetemize sucuk gömme veya diğer adıyla sucuk güveçle ilgili bilgiler veren İşletme sahibi Dalgıç, “Biz köyde misafirlerimize hep sucuk güveç yapardık, hala yaparız. Köy fırınları bakımsız olduğu için böyle bir yer açmak istedik. Şimdi köy fırınlarımızın geneli yanmamakta. 13 köy fırınımızın 1 veya 2 tanesi faal durumda. Çünkü köy ekmeği bile yapan kalmadı artık, şehirden geliyor. Misafirler bu sucuğun tadına bakmak için gelmek istiyorlar ama yanan fırın yok. Biz de tadı aynı olmak şartıyla fırında güveç şeklinde yapıyoruz” dedi.
‘İSTANBUL’DAN GELEN ÇOK MÜŞTERİMİZ VAR’
Özellikle başka illerden de misafirleri olduğunu ifade eden İşletme sahibi Alparslan Dalgıç, “Ben 37 yaşındayım, bu gömme sucuk veya güveç sucuk, ben kendimi bildim bileli var. Eskiden beri yapılan bir tarif bu. Her evde misafir geldiği zaman bu sucuk gömme tarifi yapılır. Şehir dışından sucuk gömme veya sucuk güveç yemek için gelenler var. Özellikle İstanbul’dan Anıtkaya’ya ve işletmemize gelen çok müşterimiz var” şeklinde konuştu.
SUCUK GÜVEÇ NASIL YAPILIYOR?
Dalgıç, sucuk güvecin nasıl yapıldığını şöyle anlattı: “Köy fırınlarında gazeteye sarılarak sabahki yanmış, hafif köz halinde olan külün içine atarız. İçerisine herhangi bir ürün katmadan direk küle atarız. Sucuğun türü de önemli. Kalın ve yağlı olan daha makbuldür. Yağlı olunca kendi yağıyla yavaş yavaş pişer ve yumuşak olur. Bu her sucukta olmaz. Kısacası gazete kağıdına sarıyoruz ve fırının içine atıyoruz, işlem basit bir işlem. Fakat burada güvecin içinde yapıyoruz. Esasında otantik olan fırında yapılan gömme sucuktur ama dediğim gibi köy fırını olmadığı için biz güveçte yapıyoruz. Burada alevli közün içine atsak dışını yakıyor, içini pişirmiyor. Güveçte yaptığımız sucuğun içine ısının sinerek yavaş bir şekilde pişmesiyle oluyor.”
Sucukla farklı bazı tarifler yaptıklarından da bahseden İşletme Sahibi Dalgıç, “Pidesini ve ızgarasını da yapıyoruz. Ama sucuğun gömmesi yani fırınlanmışı, bizim buralara özgü olandır” ifadelerini kullandı. Ömer Koçak (Özel)