Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşyerlerinde ‘çalışan ayrımcılığı’ artıyor

Yapılan bir araştırmaya göre, işyerlerinde ayrımcılığın oranı yüzde 16,9’dan 2024 yılında yüzde 31,6’ya yükselirken, ikinci sırada yüzde 19,4 ile çalışma saatleri ve izin haklarıyla ilgili haksız uygulamalar bulunuyor. Son olarak çalışanların memnun olmadığı diğer bir konu ise yüzde 17,1 ile çalışan kaynaklı hırsızlık, yolsuzluk, dolandırıcılık, sahtecilik ve hilekarlık

Yapılan bir araştırmaya göre,

Türkiye’nin önde gelen birçok şirketine danışmanlık hizmeti veren SpeakHub, 2024 yılı 3. çeyrek Kurumsal Etik Trendleri Raporu’nu yayınladı. Yıl boyunca perakende, üretim, hızlı tüketim, hizmet sektörlerinde ve grup şirketlerinde faaliyet gösteren kurumların paydaşları tarafından iletilen bildirimlerin analizi sonucunda hazırlanan rapora göre, 2023 yılında alınan bildirimlerin konu başlıklarında yer alan ayrımcılığın oranı yüzde 16,9’dan 2024 yılında yüzde 31,6’ya yükseldi. En çok bildirimde bulunan konu başlıklarının ikinci sırasında yüzde 19,4 ile çalışma saatleri ve izin haklarıyla ilgili haksız uygulamalar bulunuyor. Son olarak çalışanların memnun olmadığı diğer bir konu ise yüzde 17,1 ile çalışan kaynaklı hırsızlık, yolsuzluk, dolandırıcılık, sahtecilik ve hilekarlık olarak raporda yer alıyor. Farklı konulardan yapılan şikayetlerin oranı ise yüzde 31,9 olarak göze çarpıyor.

EN ÇOK BİLDİRİM PERAKENDE SEKTÖRÜNDEN GELİYOR

Rapordaki verilerin sektörel dağılımına bakıldığında en çok bildirim yapan sektörün perakende olduğu göze çarpıyor. İlgili sektörden bildirim yapan çalışanların oranı yüzde 49,1 olarak yer aldı. Perakende sektörünü yüzde 19,0 ile grup şirketler izlerken, bu dönemde en az bildirim yüzde 13,2 ile hızlı tüketim sektöründen yapıldı. Grup şirketlerindeki bildirim oranı ise geçen yıla göre yüzde 14 arttı.

2024 yılının üçüncü çeyreğinde yapılan bildirimlerde en çok kullanılan iletişim kanalı yüzde 42,01 ile telefon oldu. Telefon bildirimlerini yüzde 41,74 ile web üzerinden yapılan bildirimler takip ederken; üçüncü sırada yüzde 17,6 ile e-posta bildirimleri yer aldı.

Bu yılın ilk üçüncü çeyreğinde bildirim yapan çalışanların yüzde 46,8’i kimlik bilgilerini açıkça paylaşırken, yüzde 53,52’si anonim kalmayı tercih etti.