Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Kadınlar Pazarı, Kadın Kültür Evleri Projesi’ne dâhil edilsin!’

  Bu önerinin sahibi

 

Bu önerinin sahibi Kadınlar Pazarı’ndaki son iki esnaftan birisi İrfan Erdoğan. Emekli maden mühendisi Erdoğan, şimdiye kadar birçok projenin yapıldığı Kadınlar Pazarı’na çivi çakılmadığını adeta kaderine terk edildiğini belirterek, “Kadınlar Pazarı Kadın Kültür Evleri Projesi’ne dâhil edilsin” önerisini Vali Gökmen Çiçek’e iletmeye çalışmış ama başarılı olamamış.

Afyonkarahisar’ın tam merkezinde bir değer, atıl vaziyette kurtarıcısını bekliyor. Daha önce de değerlendirilmesi, sosyo-ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılması için projeler hazırlanan Kadınlar Pazarı Çarşısı’na şimdiye kadar çivi çakılmadı. Hakkında, “Yeni kimliğe kavuşacak”, “Restore edilecek” gibi haberlerin bolca yapıldığı Kadınlar Pazarı, yok olmanın eşiğinde. Çarşıda sadece iki dükkân kalmış durumda. Afyonkarahisar’ın ortasında kaderine terk edilmiş bir yer olan Kadınlar Pazarı’nda bir zamanlar 50’den fazla olan esnaf sayısı şimdilerde sadece ikiye düşmüş. Kadınların ticaret yaptıkları, kadınlara yönelik ticaretin ve üretimin yapıldığı Kadınlar Pazarı’nın yeniden eski günlerine dönmesi için çıkış yolu aranıyor. Kadınlar Pazarı’nın adının anlamı sorgulandığında genellikle iki iddia göze çarpıyor. Bunlardan ilki, Osmanlı döneminde özellikle İstanbul’da kadın kölelerin satıldığı pazar meydanı olması nedeniyle bu ismin verildiği. İkincisi ise, İstanbullu kadınların eskiden beri ev alışverişlerini daha çok bu pazarda yapmalarından dolayı Kadınlar Pazarı denildiği iddiası.  Afyonkarahisar’daki Kadınlar Pazarı’nın kurulması ve var olmasının daha çok ikinci görüşe dayanması daha gerçekçi duruyor.

KADINLAR PAZARININ ESKİ ŞAŞALI GÜNLERİNE DÖNMESİNİ İSTİYORUM

Afyonkarahisar’daki kadınlar Pazarı’nın 1936 yılında Perşembe günleri,  mahallenin kadınlarının evlerinde, tarlalarında ürettikleri ürünleri satışa çıkarmak için tezgâh açmaya başlamalarıyla kurulduğuna inanılıyor. Afyonkarahisar Belediye Başkanlığını Hüseyin Tiryakioğlu tarafından 1936 yılında yaptırılan Kadınlar Pazarı’nda ninesinin ve annesinin tezgâh açtığını, kendisinin de 40 yıldır aynı yerde dükkan işlettiğini anlatan emekli maden mühendisi İrfan Erdoğan, “Ben burada baston yaparak oyalanıyorum. Maden mühendisi olduğum için taşlarla da uğraşıyorum” diyor. Dükkânında baston ve hobi ürünler yaparak vakit geçiren İrfan Erdoğan, buranın eski şaşalı günlerine yeniden dönmesi için Vali Gökmen Çiçek’in yardımlarını beklediklerini belirtiyor.

ÇALMADIK KAPI BIRAKMAMIŞ…

Yapılacak onarımla Kadınlar Pazarı’nın tarih kokan dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelebileceğini anlatan esnaflar, Vali Gökmen Çiçek’ten yardım beklediklerini belirtiyor. Kadınlar Pazarı’ndaki iki esnaftan birisi olan İrfan Erdoğan, “Kadınlar Pazarı, Vali Gökmen Çiçek’in vizyon projelerinden olan Kadın Kültür Evleri Projesi’ne dahil edilerek kurtulabilir” görüşüne ısrarla vurgu yapıyor ve Kadınlar Pazarı’nın bu projeye dahil edilmesi için çalmadık kapı bırakmamış, ne var ki Vali Gökmen Çiçek’e ise hiç ulaşamamış.

VALİ BEY’LE BİR TÜRLÜ KONUŞMA İMKÂNIM OLMADI

Kadınlar Pazarı’nın son iki esnafından birisi olan Erdoğan’ın sözleri şöyle: “Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek çok faal bir kişi. Kısa sürede ilimizin adını tanıtmak için büyük uğraş verdi ve semeresini de alıyor. Valimiz kadınlar için birçok faaliyette bulunuyor. Her yerde kadın kültür evlerinin açıldığını duyuyorum. Gökmen Bey’e sizin aracılığınızla sesleniyorum. Afyonkarahisar eski Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın ‘Kültür Şehri Afyon’ projesi içinde Kadınlar Pazarı yeniden ele alınacaktı. Kadınlar Pazarı El Sanatları Çarşısı, Sanat Atölyeleri, Satış Üniteleri, Yöresel Yemek Restoranları ve Kafeterya şeklinde düzenlenecekti. Ancak bu projeye hiç başlanamadı.  Çarşının restore edilerek yeniden hayata geçmesi için gerekli girişimleri başlatmasını istiyorum. Kendisi ile bir türlü konuşma imkânım olmadı. Vali beyin bu konuda hassas olacağını düşünüyorum.”

VALİ GÖKMEN BEY’İN DİKKATİNİ ÇEKMEK İSTEMEMİN SEBEBİ…

Erdoğan, “Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’le de görüştüm. Bir sonuç elde edemedik. Vali Yardımcısı Nurullah Kaya ile görüştüm. Ben gittim kendisiyle görüştüm Vali beyle de bizzat görüşmek istediğimi söyledim. Fakat Nurullah Bey bir, bir buçuk aydır beni Vali Bey’in yanına çıkarmadı. Nurullah Bey’i de davet ettim burayı görmesi için. Vali Gökmen Bey’in dikkatini çekmek istememin sebebi eşi Sümeyra Çiçek Hanımefendi ile beraber hayata geçirdikleri Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifleri. Onların da buraya taşınıp buranın kullanılmasını istiyorum. Madem Kadın Kültür Evleri var, madem Kadın Kültür Kooperatifleri var, madem bir üretim ve satış var burada satılsın istiyorum. Buradaki boş dükkânlar 50 liraya depo olarak veriliyor. Dükkân sahipleri olarak 6 ay kira almayalım, gelsinler burada satış yapsınlar, buralar canlansın istiyorum. Toplamda 56 esnafın dükkânı var. Ben kadınlara yönelik olmasını istiyorum, eskisi gibi yine kadınlarımızın satış yapıp ekonomilerine katkıları olsun istiyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Vali Çiçek’in, kendisinin ve diğer esnafların çağrılarına kulak vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

Yurdanur Mergen – Alaattin Yeşilçay / ÖzEL