İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz kasabasında salatalık üreticileri ile bir araya gelerek üreticilerin yaşadıkları sorunları dinledi. Kornişon salatalık üreticilerinin ürün toplama ve satma konusunda ciddi sıkıntıları olduğunu ileri süren İl Başkanı Mısırlıoğlu, Kocaöz Sulama Kooperatifi Başkanı Harun Çöyğün’ün yaşadığı sıkıntıları detaylı olarak kendilerini anlattığını belirtti. Birçok tarlada yaklaşık 10 gündür salatalık toplanmadığını dile getiren Mısırlıoğlu, “Toplanmama nedeni fabrikaların aracı kurum olarak gönderdiği kişilerin ve firmaların salatalık ayrıştırma eleklerinin ayarları ile oynanmasıdır. Bir numara olan salatalığın iki numara olan elekten geçmesi, iki numara olan salatalığın üç numara olan elekten geçmesi, dört numara eleğe giden salatalığın alınmaması nedeniyle çiftçilerimiz tarladan salatalığı toplayan işçinin yevmiyesini karşılayamıyorlar. Geçen yıl 700 liraya aldıkları tohumun kilosuna bu yıl bin 400 lira ödediler. Maalesef yüzde 200 ile tohumu üreticiye sattılar ve sonrada elek ayarları ile oynayarak bir numara salatalığı iki numara olarak değerlendiriyorlar ve dört numara dedikleri salatalığı da almayarak, ne yaparsanız yapın diyorlar. Burada üreticimiz resmen kaderi ile baş başa kalmıştır. Ya bize dediğimiz şartlarda vereceksin yada al salatalığını çöpe at diyorlar. Tarla senin malda senin zararı da senin denilmektedir” ifadelerini kullandı.
‘DALGA GEÇER GİBİ SALATALIK ALIM FİYATINI BİR LİRA DÜŞÜRMÜŞLER’
Fabrikalar adına salatalığı toplayan aracı kurumların üreticilere alacağı parayı bir sonraki yılın yedinci ayında ödeyeceğini söyleyen Mısırlıoğlu, “Üretici kardeşim salatalığı toplayan işçinin yevmiyesini peşin olarak ödemektedir. Fabrikalar adına salatalığı toplayan aracı kurumlar üretici kardeşimize alacağı parayı 2025 yılının yedinci ayında ödeyeceğini ifade ediyor. Çiftçi akaryakıtı cebinden peşin ödüyor, sulama ile ilgili enerji parasını peşin ödüyor, işçi parasını peşin ödüyor. Bu duruma güler misiniz ağlar mısınız. Kendi yurdumuzda kendi topraklarımızda çiftçimize yapılan reva mı? Maalesef devletin bir tarım ve üretim planlamasının olmaması buna sebep olmaktadır. Çiftçimiz derdini anlatmaya gittiği Tarım il Müdürlüğünden ayrıldıktan bir gün sonra dalga geçer gibi salatalık alım fiyatını bir lira düşürmüşler. Devleti yönetenler çiftçimizin derdinden bihaberler. Çiftçimizin hiçbir şekilde güvencesi yok. Buradan Afyonkarahisar milletvekillerine sesleniyorum birlikte hemşerilerimizin elinden tutalım, aracı kurumlarımıza hemşerilerimiz ezdirmeyelim. Çiftçilerimizin doğdukları toprakta helal kazançları ile doymasını sağlayacak alt yapıyı birlikte sağlayalım. Gelin çiftçinin halini bura görün, Ankara’dan ahkam kesmeyin. Buna bir çözüm bulunmazsa çiftçimiz salatalık ekili tarlasını sürüp salatalık üretmeyecek yazık günah değil mi?” diye konuştu.
‘AYLARDIR HAYVAN YASASI KONUŞULUYOR, BİZİM DERTLERİMİZ NEDEN KONUŞULMUYOR?’
Kocaöz Sulama Kooperatif Başkanı Harun Çöyğün’de yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Salatalık üreticisiyim, 60 dönüm ekili alanım var. Bende on gündür salatalık toplamıyorum. İşçi parasını, elektrik, gübre, ilaç parasını, suyu karşılayamıyoruz. Tarlalarımızı kaderine bıraktık. Salatalığı toplasak eleğe götürsek zaten elekte oynanıyor. Para istiyoruz, işçiye ödeyeceğiz, para yok diyorlar. Bu işi götürmeye dermanımız kalmadı. Salatalıklarımız adeta çöp oldu. Ekim çok diye mazeret öne sürüyorlar. Madem öyle bana neden tohum sattın, neden ürettirdin. Dalga geçer gibi benim şartlarımda verirseniz verin vermezseniz çöpe dökün diyorlar. Aylardır hayvan yasası konuşuluyor. Bizim dertlerimiz neden konuşulmuyor. İnsan haklarını geçtik hayvana verilen hak bize verilsin yeter. Biz kar istemiyoruz. Zarar etmeyelim yeter. Biz çoluk çocuğumuza hela para götürme derdindeyiz.”
‘ÜRÜNÜ KALDIRMADAN TARLAYI SÜRMEK ZORUNDA KALACAĞIM’
Salatalık üreticisi Süleyman Çöyğün ise şu ifadelere yer verdi: “Bankalara kredi borcumuz var. Tarlaya 450 bin lirayı aşan masrafım oldu. Bu güne kadar 100 bin lira para elime geçti, daha işçi maliyetini çıkaramadım, geri kalanı nerden karşılayacağız çaresiz durumdayız. Tam 12 nüfus bu tarlaya bakıyor. Çaresiz ürünü kaldırmadan tarlayı sürmek zorunda kalacağım. Yazık günah değil mi?”