CANLI YAYIN

Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuzkale, İGM’de  sunum yaptı

Bu haberin fotoğrafı yok

İl Genel Meclisi’nin (İGM) Mart ayı ikinci birleşimine katılan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Murat Kuzkale, ‘et ve et ürünleri, yem sanayi, yumurtacılık ve şekerleme gibi sektörlerde ülkemizde lider olmasından dolayı tüm analiz ihtiyaçlarının karşılanması için ICP-MS cihazı ile yardımcı, alet ve ekipmanları alım işlerinde kullanılmak üzere’ okunan gündem maddesinden sonra bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumda gıda laboratuvarının işleyişi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Murat Kuzkale, “1964 yılında Veteriner Bölge Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü adıyla kurulmuş çeşitli isim değişikliklerinden sonra en son 2011 tarihinde Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü ismini alarak devam etmiştir. Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğümüz ilimizde de faaliyet gösteren Tarım İl Müdürlüğü’nden bağımsız bir şekilde Gıda Kontrol Genel Müdürlüğüne doğrudan bağlı kuruluş olarak görev yapmakta olup hem resmi numuneler hem de özel istek numuneler anlamında gıda, yem ve işletme suyu analizlerini yapmaktadır. Laboratuar Müdürlüğümüz sadece Afyonkarahisar’a değil doğrudan Kütahya ve Uşak illerine dolaylı olarak da tüm Türkiye’den de numunelere hizmet etmektedir” dedi.

’27 TEKNİK PERSONEL, 15 İDARİ PERSONELLE BİRLİKTE 42 KİŞİYLE HİZMET VERİYORUZ’

Kuzkale yaptığı sunumun devamında, “7 Analiz biriminden oluşmaktadır laboratuarımız. Bunlar aslında 6 analiz birimimizdi. Son aldığımız cihazlarla beraber yeni analiz birimleri de kurduk. Bunlar moleküler biyoloji analiz birimi, kalıntı analiz birimi ve mineral analiz birimidir. Şu anda personel durumu olarak 27 teknik personel 15 idari personelle birlikte toplam 42 kişiyle hizmet etmekteyiz. Çeşitli unvanlarda çalışanlarımız mevcut. Hatta Cuma günü itibariyle 5 yeni personelimizin ataması geldi. Onlarla birlikte çalışan sayımız 47’ye çıkmış olacak” diye konuştu.

’11 MİLYON 219 BİN LİRALIK ÖDENEK AKTARILDI’

“Genel faaliyetlerle alakalı, mevcut kapasitemizle alakalı bilgiler vermek istiyorum. 1 Ocak 2022 tarihine kadar laboratuarımızda mevcut cihazlar ve yapılan analizlerin dağılımı şu şekilde: 15 adet cihazla çeşitli analizler yapabilmekteyken 2022 tarihi itibariyle yeni hizmet binamıza taşınmamızla beraber Bakanlığımız genel bütçeden kurumumuza aktarılan ve bunun bir çoğununda İl Özel İdaresi kanalıyla aktarılan yaklaşık güncel değeri 11 milyon 219 bin liralık ödenekle bu 15 cihazın üzerine 11 adet yeni cihaz temin edilmiş ve bunların haricinde 21 adette yardımcı alet ekipmanda alınmıştır.”

‘2023 YILINDA 5 BİN NUMUNE 15 BİN ANALİZ YAPMAYI HEDEFLEMEKTEYİZ’

“Laboratuarımız yeni hizmet binasına taşınmayla beraber yaklaşık olarak iki katı kapasiteye ulaşmış bulunmaktadır. Bu cihazlar daha önce kurumumuzda olmayan cihazlar olup yeni bazı analizler bunlarla başlanmıştır. Bunların yansımasıyla birlikte 2021 yılında toplam bin 450 numunede yani gıda,  yem ve su alanında 6 bin 515 analiz yaparken, 2022 yılında bu sayı 2 bin 53 numune ve 8 bin 188 analize çıkmıştır. 2023 yılındaki hedefimiz ise bunların yaklaşık iki katından fazla olacak şekilde 5 bin numune ve 15 bin analiz hedeflemekteyiz. Şuanda ilk iki ayda bu hedefimizin gerçekleşeceğini de görmekteyiz.”

‘DÖNER SERMAYEDEN DE KENDİ İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILIYORUZ’

“Bunun bize döner sermaye olarak da yansıma mevcut. Harcamalarımızı genellikle genel bütçeden yapıyoruz ancak genel bütçe haricinde döner sermaye ile birlikte gelirlerimizin artmasıyla birlikte laboratuarımızın ihtiyacı olan alet ve ekipmanları döner sermaye işletmemizden karşılayabilir hale gelmeyi başardık. Bu döner sermaye işletmesi sağlık teşkilatında olduğu gibi personele dağıtılan bir sermaye geliri olmayıp, kurumun ihtiyaçlarını karşılama yönündeki bir döner sermaye işletmesidir.”

‘2022 YILINDA 529 BİN LİRA GELİR, 2023’ÜN İLK 2 AYINDA 463 BİN 500 LİRA GELİR ELDE ETTİK’

“2022 yılında toplam yıl boyunca 529 bin lira gelir elde etmemize rağmen sadece bu yılın ilk ayında yeni başlattığımız analizlerin gelirleri ile beraber neredeyse bir yıllık gelire yaklaşmış bulunuyoruz. İki aylık gelirimiz 463 bin 500 liraya ulaştı. Bu da bu gelirin geçtiğimiz senenin en az iki katı üzerine çıkacağını bize gösteriyor. Bu gelir artışı ile beraber laboratuarlarımızın bazı ihtiyaçlarını artık döner sermaye bütçemizden de karşılayabileceğimizi gösteriyor.”

‘YENİ BİNAMIZA GEÇTİKTEN SONRA HIZLI BİR ŞEKİLDE ANALİZ VE NUMUNE KABULÜNE BAŞLADIK’

“Yeni hizmet binamız Uydukent mevkisinde, Ali Çağlar Anadolu Lisesi’nin yanında bulunuyor. 2017 yılında ihale edilmesine rağmen uzun bir inşaat süreci olmuştu. Şehrimizin tüm siyasilerinin, valimizin gayretiyle hizmet binamızı 1 Ekim 2021 tarihiyle tamamlamış olduk ve taşıma işlemlerini gerçekleştirerek hızlı bir şekilde analiz ve numune kabulüne başladık.  29 Ağustos 2022 tarihinde cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ilimize ziyaretinde ki resmi açılışta kurumumuz açılmış oldu.”

‘TÜM TÜRKİYE’DEN NUMUNE VE ANALİZLE AFYONKARAHİSAR’DA YAPILACAK’

“Toplam 33 adet cihaz, alet ve ekipman aldık. Bunlarla beraber ilk etapta kurulumunu tamamladığımız cihazlarla 2023 yılı Ulusal Kalıntı İzleme Programı’na dahil olarak tüm Türkiye’den Kas, yumurta, kanatlı kası, büyükbaş kası gibi bunlarda nitroimidazol ve anticocidials gibi bunun devamı da gelecek bazı antibiyotik ve hormon analizleri tüm Türkiye’den Afyonkarahisar’a numuneler gelerek analizleri burada yapılacak. Kurumumuzun bir başarısı olarak resmi laboratuarlar arasında ilk kez laboratuarımızda etilen oksit analizi geçtiğimiz yıl İl Özel İdaresi ile yaptığımız ihaleyle aldığımız cihazla yapılabilir hale getirildi. Akredite olarak bu analiz gerçekleşiyor. Bakanlık planı gereği tüm Türkiye’de İstanbul’dan Kars’a tüm numuneler Afyonkarahisar’a gönderilmesi gerekiyor.”

‘500 BİN LİRALIK BİR ÖDENEĞE İHTİYACIMIZ VAR’

“Afyonkarahisar ilimiz UNESCO tarafından tescilli bir gastronomi şehri. Aynı zamanda et, et ürünleri, yem sanayi, yumurtacılık ve şekerleme gibi sektörlerde ülkemizde lider pozisyonda. Biz bunu bilerek tüm analiz ihtiyaçları karşılamak ve sadece Afyonkarahisar’da değil bölgemizde de kaliteli bir hizmet vermek istiyoruz. Bu alanda, alanında uzman personelimiz için bu güne kadar mevcut numune sayımız böylesine modern bir hizmet binası için çok yetersiz olduğundan belirtilen analizlerin yapılabilmesi için Genel Müdürlüğümüz tarafından alınan cihazların şuanda analiz doğrulama çalışmalarının bir kısmı tamamlandı. Bir kısmı da çok kısa bir sürede tamamlanarak faaliyete geçecek. Yine alım süreci devam eden cihazların ihalesi geçtiğimiz ay içerisinde İl Özel İdaresinde tamamlandı. 3 milyon lirası bakanlığımız tarafından gönderilerek ihaleye çıkılan cihaz alım ihalesiyle alakalı 3 milyon 500 bin liralık bir ihale sonuçlanmış oldu. Bunun için 500 bin lira daha ödemelerin yapılabilmesi için ihtiyacımız bulunmakta.”

‘BİZİMDE SÜT İLE İLGİLİ ANALİZLERİMİZİN YAPILMASI GEREKİYOR’

Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Murat Kuzkale’nin yapmış olduğu sunumdan sonra İGM üyeleri Kuzkaleye bir takım sorular yöneltti. İlk olarak Bağımsız Bolvadin İGM üyesi Devriş Aynacı, “Ben Bolvadin ilçesinde süt üreticileri birliği başkanlığı yapıyorum. Bizimde süt ile ilgili analizlerimizin yapılması gerekiyor. Devletimiz sütün yağ oranına göre farklı teşvikler veriyor. Maalesef biz Afyonkarahisar’ın hiçbir yerinde analiz yaptıramadığımızdan dolayı Ankara veya Denizli’ye gitmek zorunda kalıyoruz. Buralar uzak olduğu için sütün muhafazası ve zamanı olmadığından için yaptıramıyoruz. Bu da Afyonkarahisar merkezi ve ilçeleri için katma değerde kayıp oluşturuyor. Böyle bir makine alıp bizlere de hizmet ederseniz Afyonkarahisarımıza bir hizmette bulunmuş oluruz” dedi.

‘ÇALIŞMAMIZI TAMAMLADIK, ALTYAPIMIZ MÜSAİT VE TALİP OLACAĞIZ’

Müdür Kuzkale, Aynacı’nın sorusu üzerine verdiği cevapta şunları söyledi: “Toplam yağ analizleri kurumumuzda yapabilmekte ancak süt yağı haricindeki yağ aranması ile alakalı şuanda Genel Müdürlüğümüz bir çalışma yapıyor. Çalışmayı tamamladığında zaten kurumumuzun altyapısı müsait biz ona talip olacağız ve yapılabilir hale getireceğiz. Süt ürünleri ile alakalı geçtiğimiz yıl süt ürünlerinde yani peynirlerde, kaşarlarda bitkisel yağ aranması analizlerini kurumumuzda yapmaya başladık.”

‘LABORATUVAR SONUÇLARI NE KADAR SIKLIKLA YAPILIYOR’

CHP Sultandağı İGM üyesi İsmihan Nergiz’de sorusunda, “Laboratuar sonuçları ne kadar sıklıkla yapılıyor, bir süreç var mı? Denetim yapılıyor mu? Bu sonuçlar ne kadar sürede alınıyor? Herhangi bir gıdadan şüphelendiğinde şikayetler olduğunda bunları denetleyip bir yaptırım uygulama şansınız var mı, böyle bir yetkiniz var mı?” dedi.

‘ALO 174’Ü ARAYARAK VATANDAŞLAR ŞİKAYETTE BULUNABİLİR’

Müdür Kuzkale, Nergiz’in sorduğu soruya vermiş olduğu cevapta, “Bahsettiğiniz denetim faaliyetleri Tarım ve Orman Bakanlığımızın taşra teşkilatı tarafından yani İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından resmi olarak yapılıyor. Her yıl gıda ve yem kontrol planları oluşturuluyor. Hangi ürün grubundan yıl içerisinde hangi aylarda kaç numune alınacağı belirleniyor. Bu numuneler bu analizleri yapabilen laboratuarlara gönderiliyor. Geçtiğimiz yıllarda plandaki numuneleri Afyonkarahisar olarak yapamıyorduk, bunların tamamını yapılabilir hale getirmeyi planlıyoruz. Onun haricinde Bakanlığın planı haricinde alo 174 şikayet hattı vasıtasıyla normal vatandaşlarımızda şüpheli gördükleri ürünleri bu numarayla şikayet ederek tekrar numune alınmasını sağlıyorlar” ifadelerini kullandı. Buğra Avşar