Güler, “Lenfoma görülme sıklığı erkeklerde yüz binde 6,9 ile kanserler arasında yedinci sırada iken kadınlarda yüz binde 5,2 ile sekizinci sırada bulunmaktadır” bilgisini verdi. 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla Gün FM’in konuğu olan Afyon Park Hayat Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Tunç Güler, “Vücudumuzun değişik bölgelerinde bulunan ve enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudumuzun direncini sağlayan lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin önemli bir bileşenidir. Lenfomalar, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır” dedi.
ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR
Hodgkin Tipi Lenfoma ve Hodgkin Dışı Lenfoma olarak iki tip lenfoma bulunduğunu aktaran Uzm. Dr. Tunç Güler, “Lenfomaların görülme sıklığı erkeklerde yüz binde 6,9 ile kanserler arasında yedinci sırada iken kadınlarda yüz binde 5,2 ile sekizinci sırada bulunmaktadır. Çok daha seyrek olarak çocuklarda da görülebilmektedir. Lenfomaların genel olarak 80’den fazla alt tipi vardır ve her birinin klinik tedavisi de farklılık gösterir” diye konuştu.
LENFOMA RİSK FAKTÖRLERİ NELER?
Lenfomaya neyin sebep olduğunun kesin olarak açıklığa kavuşturulmamış olduğuna dikkat çeken Dr. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşlanmak, genel olarak lenfoma için önemli bir risk faktörüdür ve vakaların çoğu 60 yaş ve üstü kişilerde görülmektedir. Lenfomalı birinci derece bir akrabaya sahip olmanın, lenfoma geliştirme riskini artırabileceği kabul edilir. Bazı araştırmacılar, benzen ve yabani ot ve böcek öldürücü maddeler gibi kimyasallara maruz kalmanın lenfoma riskini artırdığını düşündürmektedir.” Dr. Güler, kanserde erken tanı ve tedavinin hayat kurtardığını da sözlerine ekledi.